Flash sale: Sportglasögon 🔥

Logga in

Behöver jag glasögon? 8 tecken på att du kanske behöver glasögon

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2023-12-20. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Många inser inte att de har synproblem innan betydande svårigheter som att läsa små bokstäver eller att man ofta drabbas av huvudvärk är ett bekymmer. Har du någonsin funderat på om du kanske behöver glasögon?

"Inom ögonvården, kan tecken på att du behöver glasögon variera kraftigt. Vissa patienter börjar få svårt att läsa gatuskyltar på avstånd, medan andra märker att detaljerna i ett landskap inte är lika skarpa som de brukar vara", Eliška Malinová, Bc, optometrist på Lentiamo.

Läs vidare om Eliška och Lentiamos optiker som berättar mer om åtta vanliga tecken som kan tyda på att du behöver glasögon. Lär dig mer om synnedsättningar som kräver korrigerande linser och få expertråd om när det är viktigt att kontrollera dina ögon.

Synproblemens inverkan på ditt dagliga liv

Utmaningar som orsakas av synproblem omfattar olika aspekter av det dagliga livet, som till exempel att köra bil, läsa, utöva olika sportaktiviteter, eller att sitta framför en skärm. Svårigheter att se klart kan avsevärt försvåra dessa aktiviteter, vilket understryker vikten av att ta itu med synproblem snabbt och effektivt.

Insikter från optikerna

"I vår optometriststol ser vi också hur okorrigerad syn kan påverka människors liv. Det kan till exempel vara en elev som har svårt att läsa, en yrkesförare som har svårt att se skyltarna runt vägen, eller en mormor som inte kan läsa sina favoritböcker längre eftersom hennes tidigare glasögon inte är tillräckligt starka. Det här är vardagliga utmaningar som glasögon kan förvandla till mycket bekvämare upplevelser och förbättra livskvaliteten.

"Synproblemen kan yttra sig som att man kisar med ögonen under en konversation, ofta får huvudvärk efter flera timmars skärmtid eller till och med misstar vänner för främlingar. Tack och lov, kan glasögon hjälpa dig från detta."

Eliška Malinová, Bc.

Tecken på att du behöver glasögon

person som kisar på grund av ansträngda ögon vid skrivbord med glasögon

Världshälsoorganisationen uppskattar att 2,2 miljarder människor i världen har en synnedsättning på nära eller långt håll. Ungefär en miljard av dem tros ha synproblem som kan förebyggas eller som inte åtgärdas. För att avgöra om du tillhör dem som kan ha en synnedsättning, beakta dessa åtta vanliga tecken som kan betyda att du behöver glasögon.

Suddig syn

Ihållande suddig syn är en viktig indikator på att du eventuellt behöver glasögon. Om objekt (nära eller på långt håll) verkar dimmiga, suddiga eller otydliga., din syn kan behöva någon typ av korrigering. Svårigheter att se vägskyltar eller att hålla läsmaterial längre bort är bara ett par tecken på att glasögon kan hjälpa till att förbättra din syn.

Yrsel

Okorrigerade brytningsfel eller användande av ett par felaktiga glasögon kan orsaka, yrsel eller illamående. Om du tror att dina symtom kan bero på din syn bör du kontakta en ögonspecialist för att boka en tid. 

Ansträngda ögon och trötthet

Att under längre perioder läsa eller använda digitala enheter utan korrekt synkorrigering, t.ex. i skolan eller på jobbet, kan leda till ansträngda ögon och trötthet. Ofta förekommande obehagskänslor eller trötthetskänslor i ögonen bör få dig att överväga glasögon som ett alternativ för avlastning.

Om du inte använder rätt korrektion under en längre tid (under flera års tid) kan dessutom materialet i den intraokulära linsen bli trött eller utmattat. Detta kan orsaka ytterligare ögonrelaterade problem.

Dubbelseende

Att se dubbelt av en bild kan tyda på ett tillstånd som kallas diplopi, eller dubbelseende. Det finns olika typer av dubbelseende som kan innebära problem med själva ögat eller peka på ett mer allvarligt, underliggande tillstånd. Beroende på orsaken kan dubbelseende i vissa fall korrigeras med rätt glasögonrecept.

Kontakta alltid din ögonläkare omedelbart om du plötsligt upplever dubbelseende. Även om det i allmänhet inte är någon anledning till oro kan plötslig dubbelseende vara ett tecken på ett allvarligt hälsoproblem.

Svårigheter att se på natten

Om du upplever problem när du kör på natten, t.ex. minskad synlighet eller ökad känslighet för bländning, Din syn kan behöva korrigeras. Glasögon kan förbättra din förmåga att navigera i svagt ljus genom att åtgärda det underliggande synproblemet. Detta är särskilt viktigt för att du ska kunna köra säkert under natten.

Gnugga ögon

Synproblem kan orsaka ögontrötthet som leder till att man ofta gnuggar ögonen under hela dagen. Glasögon kan förhindra ansträngda ögon och trötthet genom att minska behovet av att ögonen arbetar hårdare än nödvändigt.

Dessa vanor kan också bidra till långsiktiga problem med ögonhälsan eller ögonskador om de inte åtgärdas.1

Skymning och lutning av huvudet

Om kisa för att få föremål i fokus har blivit en vanemässig reaktion är det dags att prioritera en ögonundersökning för glasögon. Regelbundet skelning eller vindögdhet eller att luta huvudet påverkar mängden ljus som kommer in i ögat, vilket kan göra detaljer tydligare. Men att kisa kan också leda till obehag och ansträngning.

Huvudvärk

Ihållande huvudvärk efter läsning eller skärmanvändning, särskilt mitt på dagen, kan kopplas till okorrigerade synfel. Glasögon kan lindra besvären om orsaken till huvudvärken är ett problem med synen. Huvudvärk kan också vara kopplad till andra hälsoproblem, så det är viktigt att du kontaktar en läkare för att få en korrekt diagnos.

Vattniga ögon

Överraskande, svårighet att se klart kan leda till överdriven tårbildning eller rinnande ögon. Vattniga ögon kan också bero på allergier eller andra hälsoproblem, så det är viktigt att låta en läkare fastställa orsaken till dina symtom.

Vanliga synproblem som kräver glasögon

person som bär glasögon och kisar på en bärbar dator

Olika synfel kan behöva korrigeras för optimal visuell klarhet och komfort. Några av de viktigaste problemen inkluderar:

Myopi

Myopi (närsynthet) är när avlägsna objekt ser suddiga ut medan mycket närliggande föremål förblir tydliga. Minus (-) linser används för att korrigera närsynthet. Globalt sett är okorrigerad myopi den främsta orsaken till nedsatt syn på långt håll.2

Hyperopi

Hyperopi (långsynthet) är när du främst har svårt att fokusera på närliggande föremål, men avlägsna objekt kan också se ut att inte vara så skarpa som de borde vara. Pluslinser (+) används för att korrigera hyperopi.

Astigmatism

Astigmatism resultat i förvrängd eller suddig syn beror oftast på en oregelbundet formad hornhinna. Korrigerande glasögon eller toriska kontaktlinser används ofta för att korrigera astigmatism.

Presbyopi

Presbyopi är en åldersrelaterat tillstånd som påverkar närseendet. Ögonlinsen förlorar sin flexibilitet, vilket gör det svårt att läsa eller se föremål på nära håll. Läsglasögon eller multifokala linser lindrar detta problem.

Hur kan jag kontrollera min syn hemma?

Om du upplever något av symptomen ovan och misstänker att du kanske behöver undersöka dina ögon finns det olika onlinetester som du kan använda för att kontrollera din syn hemma. Prova ett av dessa medan du väntar på din tid hos din ögonspecialist.

  • Prova ett syntest online använda ett Snellen-diagram för att testa din synskärpa.
  • Genomför ett an Amsler grid test om du är intresserad av att testa för och följa upp makuladegeneration.
  • Astigmatism test är ett enkelt verktyg om du tror att du kan ha astigmatism.

Notera: I hemmet bör synundersökningar användas för att komplettera, inte ersätta, omfattande utvärderingar av en specialist. De är verktyg som är avsedda att stilla nyfikenhet eller övervaka förändringar i din syn. Boka alltid in en synundersökning hos din optiker om du har funderingar eller vill ha en diagnos.

När bör man uppsöka en optiker?

Du bör besöka din optiker om du upplever något av de symtom som anges ovan. Även om du har använt glasögon i flera år, regelbunden synundersökning är viktiga. Recept kan ändras med tiden, vilket kan påverka din synskärpa. 

Under en synundersökning kan en optiker identifiera förändringar i din syn och uppdatera din glasögonrecept vid behov. Vid en synundersökning mäts olika aspekter av synen, bland annat synskärpa, brytningsfel och, inte minst, ögonhälsa.

Åldersrelaterade förändringar, sjukdomar, redan existerande tillstånd med mera kan avgöra hur ofta du behöver komma på besök. Din optiker kommer även att rekommendera hur ofta du bör kontrollera dina ögon, vanligtvis en gång vartannat till vartannat år beroende på din situation.

Vad händer om jag inte bär mina glasögon?

När du inte bär dina receptbelagda glasögon så kan de inte skada dina ögon, men det kan orsaka obehag och utmaningar

För vuxna kan det vara ansträngande att inte bära glasögon, vilket kan leda till huvudvärk eller något av de symtom som anges ovan. I vissa fall kan synen hos vuxna försämras om glasögonen inte används enligt anvisningarna. Barn bör bära glasögon enligt anvisningar från sin ögonspecialist för att stödja en korrekt synutveckling.

Ta hänsyn till effekten av att inte bära glasögon utöver bara synen. Oförmågan att delta i aktiviteter eller din förmåga att hålla dig säker på vägen är också viktiga faktorer att ta hänsyn till.

Fördelar med glasögon

Glasögon med styrka gör mer än bara förbättrar din syn, de berikar din totala livskvalitet. De ger klarare syn vilket ökar komforten och underlättar dagliga uppgifter och aktiviteter som att köra bil, läsa och använda digitala enheter.

Glasögon ger också extra skydd mot skadliga UV-strålar, minskar ögontrötthet och fungerar som en snygg accessoar.

Slutord från Lentiamo

Oavsett om du utforskar läsglasögon eller söker receptbelagda glasögon för specifika synproblem, kommer en optiker att hjälpa dig att få en klarare och bekvämare syn.

Syn och ögonhälsa påverkar det allmänna välbefinnandet. Om du märker något av de tecken som beskrivs här, boka en synundersökning hos din optiker.

Läs mer

Vill du veta mer om ögonhälsa och glasögon? Kolla in vår glasögonguide för att lära dig mer om synundersökningar, glasögonmaterial och mycket mer.


Källa
1. National Library of Medicine, The correlation between keratoconus and eye rubbing: a review
2. American Academy of Ophthalmology, Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter