Rea på solglasögon efter sommaren! Upp till 41% rabatt!

Logga in

Hur använder man ögondroppar?

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2023-08-25. Skriven av Lentiamo

Många använder ögondroppar regelbundet för att lindra torra ögon, irritation eller minska rodnad. Andra kan få medicinska droppar utskrivna för att behandla glaukom eller för att underlätta läkning efter ögonoperationer.

Oavsett anledning är det viktigt att använda ögondroppar på ett korrekt sätt. Lentiamos optiker har skapat en guide som hjälper dig att använda ögondroppar på ett rätt sätt så att du både kan se och må bättre! Du kommer att hitta en steg-för-steg guide och användbara tips för att sätta i ögondroppar korrekt. Nu kör vi!

Detta behöver du:

Det finns många populära ögondroppar som behandlar en mängd olika symptom. Oavsett vilken typ du använder behöver du bara några få tillbehör. Ta fram dina ögondroppar, instruktionen, och en en ren trasa eller näsduk . Så enkelt är det.

Hur man sätter i ögondroppar

en person sätter i ögondroppar

Innan du sätter in ögondroppar, samla ihop alla dina saker. Tvätta dina händer med tvål och vatten och torka dem med en ren och luddfri handduk. Skaka försiktigt förpackningen, blanda ögondropparna enligt anvisningar från din optiker. 

Följ nedan steg när du är redo:

 1. Luta huvudet bakåt och titta uppåt.
 2. Använd en hand och dra försiktigt ned det nedre ögonlocket för att skapa en "ficka" för ögondropparna.
 3. Kläm försiktigt de rekommenderade antalet dropparna ner i fickan
 4. Släpp det nedre ögonlocket och slut dina ögon försiktigt.
 5. Om anvisat, blinka några gånger för att fördela ögondropparna jämnt över ögat.

Notera: Din optiker rekommendera dig att inte blinka efter att du har fått ögondroppar. De kan istället säga åt dig att hålla ögat stängt i ungefär en minut för att därefter trycka försiktigt till den inre ögonvrån (nära näsan). Detta gör att dropparna absorberas ordentligt.

Använder du olika typer av ögondroppar för olika ögonsjukdomar, vänta i fem minuter eller längre tid mellan de olika dropparna. Din optiker kan dock ge de bästa råden för dina specifika fall. Kontakta dem om du har några frågor.

Det här kan du göra om du har svårt att applicera ögondroppar

Med lite övning och tålamod blir det mycket lättare att sätta in ögondroppar. Knepet är att hitta en bra position och metod som fungerar bäst för dig. Så länge du följer goda hygienrutiner finns det ett antal sätt att göra det lättare att använda ögondroppar.

Ta en paus om du känner dig frustrerad eller prova några av följande tips!

Ändra position

Kan du inte luta huvudet tillräckligt långt bakåt i en sittande position, försök att ge dropparna medan du ligger ner. Se bara till att undvika kontaminering av flaskan när du kommer i position. Detta hjälper dig att få flaskan i rätt vinkel.

Använd en spegel

Du kan även försöka att stå vid en spegel. Detta hjälper dig att se vart dropparna tar vägen och gör det lättare att rikta flaskan mot den inre ögonvrån.

Använd din icke dominanta hand

Om du kan, använda din icke-dominanta hand när du applicerar dropparna. Dra ned det nedre ögonlocket med din dominanta hand, eller använd den för att styra och stabilisera flaskan mer effektivt. Se till att dropparna hamnar i den inre ögonvrån för bättre absorption.

Be om hjälp

Om du fortfarande upplever svårigheter med att använda ögondroppar kan det vara till hjälp att fråga en familjemedlem eller en vän. Detta kan hjälpa dig att vänja dig vid känslan av ögondroppar i ögonen om du är orolig för att sätta in dropparna själv.

Letar du efter lindring?

Upptäck ögondroppar för en bekväm och god syn.

Köp ögondroppar

Att göra och inte göra vid applicering av ögondroppar

 • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du använder ögondroppar.
 • Läs igenom instruktionen noggrant
 • Följ eventuella anvisningar från din optiker eller ögonläkare
 • Ta bort dina kontaktlinser vid behov

 • Rör inte vid flaskans spets med händerna
 • Låt inte spetsen på ögondroppsflaskan vidröra ögat, ögonlocket eller någon annan yta
 • Använd inte fler eller färre droppar än rekommenderat
 • Använd inte ögondroppar efter utgångsdatum

Kan man använda ögondroppar med kontaktlinser?

en glad person håller ett linsetui

Trots att kontaktlinser i allmänhet är bekväma att bära uppstår ibland torrhet, röda ögon, eller andra obehag uppstå. Ögondroppar kan lindra dessa obehagliga symtom genom att smörja linserna. Det finns dock olika typer av ögondroppar och alla är inte avsedda att användas tillsammans med linser. Det är viktigt att använda rätt ögondroppar och följa alla instruktioner för att hålla dina ögon och linser friska.

Proffstips: Rådgör med din optiker om du är osäker på om vissa ögondroppar passar ihop med dina kontaktlinser. Läs alltid instruktionen noggrant för att se om dropparna är kompatibla med dina linser. Om du använder ögondroppar som inte är avsedda för kontaktlinser kan det orsaka skador eller oönskade symptom.

Vanliga frågor

Hur fungerar ögondroppar?

Ögondroppar tillför hjälp direkt till ögonen, där de kan verka direkt mot det drabbade området.

Varför används ögondroppar?

Ögondroppar kan användas för att behandla en mängd olika besvär såsom allergier, infektioner, glaukom och torra ögon. De lindrar symtom som rodnad, klåda, svullnad och obehag. Ibland kan de är även ordineras efter kirurgiska ingrepp, t.ex. gråstarroperation, för att hjälpa ögonen att läka och förebygga infektioner.1

När är det bäst att använda ögondroppar?

Generellt sett finns det ingen "bästa" tidpunkt att använda ögondroppar. Hur ofta eller när på dagen du ska använda ögondropparna beror på typen av droppar och dina behov. Förutom att följa anvisningarna på förpackningen bör du rådgöra med din ögonläkare för att avgöra vilken tid som är bäst att använda ögondroppar för just ditt tillstånd eller din situation.

Hur ofta ska man använda ögondroppar?

Hur ofta du ska använda ögondroppar varierar beroende på vilken typ av droppar du använder. Den bestäms också till stor del av anvisningar från din ögonspecialist. Följ alltid deras anvisningar för att få ut mesta möjliga av din användning.

Ska man blinka när man har använt ögondroppar?

Ja, Lentiamos optiker Jakub Odcházel, DiS. rekommenderar att man blinkar efter att man har satt in ögondroppar. När ögonlocket rör sig hjälper det vätskan att spridas över hela ögat. Att blinka efter applicering rekommenderas för klassiska ögondroppar som behandlar tillstånd som trötthet i ögonen, hjälper till med vätskeupptagningen eller ökar komforten med eller utan kontaktlinser. Din ögonläkare kan råda dig att blinka eller hålla ögat stängt beroende på syftet med dina droppar.

Finns det några biverkningar av ögondroppar?

Ögondroppar kan orsaka biverkningar som lätt stickande eller brännande känsla, suddig eller grumlig syn och rodnad. Om någon av dessa biverkningar kvarstår ska du kontakta din ögonläkare.

Avslutande ord från Lentiamo

Ögondroppar är ett utmärkt att använda för att lindra ögonen och hålla dem friska. Om du har svårt att sätta in ögondroppar ska du komma ihåg att det blir lättare med lite övning. Använd den här guiden som en påminnelse om att det blir lättare.

Följ dessa experttips från Lentiamos chefsoptiker Jakub Odcházel, DiS. så att du lättare kan sätta in ögondroppar.


Källa

1. American Academy of Ophthalmology, A Review of Post-Operative Drops used in Cataract Surgery

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter