Logga in

Bästa cykelglasögon 2024

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2023-05-04. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Oavsett om du cyklar i storstan eller tar en avkopplande tur på landsbygden, så är ett par cykelglasögon ett måste. Ett par solglasögon är viktiga för synskärpan samt för att skydda ögonen mot UV-strålar, vind och skräp. Ett par bra glasögon gör din resa mer njutbar och håller dig säker på vägen.

För att hjälpa dig att välja de bästa glasögonen för cykling har våra optiker på Lentiamo har listat viktiga egenskaper. Du kan också läsa våra svar på några vanliga frågor om cykelglasögon för att hjälpa dig hitta ditt favoritpar!

Viktiga egenskaper för de bästa cykelglasögonen

solglasögon med blå spegel på cykelhjälm med cykel

UV-skydd

Cébé S´TRACK 2.0 L CBS205

Varumärke på bilden ovan: Cébé

Vägar, bilar och andra ytor kan reflektera en stor mängd ljus tillbaka in i ögonen. Detta kan orsaka skelning och försämrad syn. Ljusreducering är inte bara viktigt, högt UV skydd är en viktig del av alla cykelsolglasögon så att du kan skydda dina ögon från skador. Cykelsolglasögon måste minst erbjuda skydd mot UVA- och UVB-strålar.

Passform och komfort

Smith FLYWHEEL 8RU ZI 99

Varumärke på bilden ovan: Smith

Solglasögon för cykling ska sitta åt ordentligt och inte glida, klämma eller falla av. Den övergripande formen och möjligheten till justering är viktiga faktorer att ta hänsyn till. En justerbar näsdel fungerar bra för en tight och bekväm passform. Att hitta rätt storlek på ramarna kan också avgöra hur bekväma och effektiva dina solglasögon är.

Tips: Lentiamos optiker Eliška rekommenderar en aerodynamisk form för cyklister när hastigheten är viktig. En aerodynamisk form har också en annan viktig funktion - bättre skydd. Eftersom dessa bågar som matchar ansiktets form. De skyddar dina ögon mot solens strålar, torkande vind och flygande skräp.

Färger på glaset

Bollé Lightshifter XL Red Matte LIGHTSHIFTER XL

Varumärke på bilden ovan: Bollé

Utöver UV-skydd, glaset på solglasögonen påverka din körning. Vissa linser är avsedda för starkt dagsljus medan andra är särskilt utformade för att förbättra ljusstyrka och klarhet. Här är några linsfärger som är populära bland cyklister:

 • Rött glas – Rött glas ökar synskärpan med hög färgkontrast för gula vägskyltar och trafiklinjer. Röda linser är bra för landsvägscykling eller cykling nära gröna skogar.
 • Lila glas – Lila glas förstärker kontrasten, minimerar ljusreflexer och dämpar starka vita färger.
 • Gult glas – För ökad kontrast och djupseende under mörkare dagar är gula linser bäst. De ger skarp sikt i svagt ljus och på dimmiga eller molniga dagar.
 • Brunt glas – Bruna linser förstärker kontrasten i såväl starkt som skiftande ljus. De är också bra för korrekt djupseende, vilket är viktigt i trafiken.
 • Grått glas – Grå linser är mångsidiga och säkerställer en sann färguppfattning samtidigt som de minskar bländningen.

Tips: Lila eller violetta glas är bra för cykling. Eliška, optiker på Lentiamo, föredrar lila linser eftersom de ger bättre bildskärpa och gör det möjligt för ögat att upptäcka potentiella faror på vägen.

Glastyp och material

Oakley Radar EV Path OO 9208 13 38

Varumärke på bilden ovan: Oakley

Du kan råka ut för regn, strålande solsken och mulen himmel under din resa. På grund av denna oförutsägbarhet, fotokromatiska solglasögon är ett fantastiskt alternativ för cyklister. Fotokromiska linser, även kända som övergångslinser, anpassar sig baserat på exponering för UV-ljus. Färgen blir mörkare när den utsätts för starkt ljus och återgår till ett klart eller ljusare tillstånd under mörkare tider.

Glaset på glasögonen bör också tas med i beräkningen. Polykarbonat- eller Trivex-linser rekommenderas för cykling eftersom de är lätta och splitterfria. Undvik glaslinser vid cykling och andra sportaktiviteter.

Glasögonbågen

Under Armour UA HALFTIME 003 KA 99

Varumärke på bilden ovan: Under Armour

De bästa solglasögonramarna för landsvägscykling är tåliga och klarar vardagens fall och stötar. Bågarna ska inte skymma ditt synfält så att du enkelt kan se mötande trafik eller andra hinder. Undvik solglasögon med extra tjocka eller breda skalmar eftersom de kan skapa blinda fläckar i ditt perifera synfält.

Stil

Bogner 67318 1500 130

Varumärke på bilden ovan: Bogner

Många populära cykelglasögon är överdimensionerade för extra skydd och har en distinkt atletisk look. Det finns också ett brett utbud av ramlösa stilar eller smalare modeller att välja mellan. Det finns många färger och modeller som kan fungera bra för din cykel.

Halvbågar eller ramlösa alternativ fungerar bra eftersom de ger bättre utsikt från alla vinklar. Helbågar kan ge extra hållbarhet. Överlag är stil viktigt, men vissa funktioner beror på personliga preferenser.

Avslutande ord från Lentiamo

Att hitta rätt solglasögon för din cykeltur är enkelt när du vet vad du ska leta efter. Lentiamos optiker har gett sina råd om solglasögon för cykling för att du ska känna dig säker och bekväm på vägen. Din cykelupplevelse kommer att bli roligare när du hittar rätt par!

Vanliga frågor

Vilka solglasögon är bäst för cykling?

De bästa solglasögonen för cykling är bekväma, har högt UV-skydd, förbättrar din syn och håller dig säker på vägen.

Leta efter justerbara bågar eller näskuddar som ger bättre anpassning och ökad komfort. Hitta linser och färger som skyddar mot solens skadliga strålar samtidigt som de ger bättre färgkontrast och djupseende. Slitstarka bågar och splitterfria glas gör dig säkrare under korta eller långa cykelturer i alla förhållanden.

Behöver jag särskilda solglasögon för cykling?

Det är viktigt att hitta solglasögon som är särskilt utformade för cykling. Solglasögon för cykling är tillverkade av slitstarka material med större bågar och linser för att skydda dina ögon på vägen. Skräp som grus, smuts och annat kan lätt virvlas upp under cykelturen.

Till skillnad från vanliga solglasögon skyddar cykelsolglasögon dina ögon på alla sidor samtidigt som de står emot stötar och förbättrar synen.

Är polariserade solglasögon bättre för cykling?

Polariserade solglasögon reducerar effektivt bländning och reflexer så att du slipper kisa och får bättre syn - allt för att hålla dig bekväm och säker. Polarisering kan dock göra det svårt att läsa av digitala enheter som mobiltelefoner eller navigationssystem. Eftersom polarisering kan göra det svårare att upptäcka blanka ytor som olja, is eller vatten är det viktigt att tänka på vilken miljö du kör i.

I slutändan finns det både för- och nackdelar med polariserande solglasögon för cykling. Överväg noga speglade framför polariserade solglasögon om ditt främsta mål är att minska bländning och reflexer.

Vilka solglasögon bär Tour de France-åkarna?

De flesta professionella cyklister i Tour de France tävlar för lag med sponsrade varumärken. Cyklisterna kan vara begränsade till ett märke, men de kan välja solglasögon från olika kollektioner som passar dem bra.

Vissa cyklister kanske till exempel föredrar nyare modeller med specialiserade linsförbättringar som Prizm Road från Oakley, en teknik som är särskilt utformad för landsvägscykling. Några andra anmärkningsvärda varumärkessponsorer som setts på cyklister inkluderar Smith Optics och Bollé.

Proffsen Egan Bernal, Geraint Thomas och Mathieu Van Der Poel - bland många andra - har tidigare setts i Oakley-modeller som Kato X, Racing Jacket och Sutro.


Läs mer

Intresserad av andra sporter? Kolla in fler guider för löpning och vandring.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter