Flash sale: Sportglasögon 🔥

Logga in

Astigmatism: Hur det påverkar ljus och mörkerkörning

Ing. Barbora Keřková

Medicinskt granskad av Ing. Barbora Keřková, Biträdande butikschef , den 2024-02-21. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Många med astigmatism upplever svårigheter när de kör bil när det är mörkt eller vid svagt ljus. Detta tillstånd påverkar hur ljuset kommer in i ögat, vilket kan orsaka suddig eller förvrängd syn. Dess inverkan på synen kan variera, där vissa upplever milda symtom och andra mer uttalade utmaningar.

Optometry and Vision Science drog slutsatsen att astigmatiska patienter upplevde försämrad synkvalitet, 66 % upplever svårigheter att köra bil nattetid.1

hur påverkar astigmatism synen när det är mörkt ute och hur kan du själv förebygga dessa problem? Lentiamos optiker beskriver några vanliga problem i samband med okorrigerad astigmatism och ljus på natten, förklarar hur detta påverkar körningen och ger tips om hur man kan hantera dessa problem.

Vad är astigmatism?

Astigmatism är ett brytningsfel som orsakas av en oregelbundet formad hornhinna eller lins. Följden blir att ögat inte fokuserar ljuset jämnt på näthinnan, vilket leder till suddig eller förvrängd syn. Det kan förekomma tillsammans med närsynthet (myopi) eller långsynthet (hyperopi) men innebär ytterligare visuella utmaningar för enskilda personer.

Är astigmatism värre på kvällen?

Suddig syn i samband med astigmatism kan verka värre på natten eller i dåliga ljusförhållanden. När det är mörkt vidgas pupillerna för att släppa in mer ljus i ögonen. Denna utvidgning accentuerar effekterna av detta speciella brytningsfel när mer ljus tas in samtidigt. Kontrasten mellan det omgivande mörkret och en ljuskälla kan verka förstärka förvrängningarna eller suddigheten.

Att ta itu med astigmatismrelaterade synproblem är avgörande för att förbättra synkomforten och garantera säkerheten.

Hur ser personer med astigmatism ljus?

Astigmatiker har ofta svårt att se ljus tydligt, särskilt i svagt ljus. Strålkastare, gatlyktor och andra ljuskällor kan bli förvrängda eller skava på olika sätt.

Notera att i bilden ovan, bakljusen på den bakre bilen är skarpa och tydliga. Detta motsvarar normal eller standard synförmåga. Nedan visas en jämförelse mellan astigmatism på natten till vänster och normal syn till höger.

Vanliga symtom i samband med ljus

Suddig eller dimmig syn

Som på bilden till vänster visar kan synfältet och lamporna se suddiga, oskarpa eller ofokuserade ut på grund av den oregelbundna ljusbrytning som orsakas av astigmatism.

Halos

En halo eller ring kan uppstå runt en ljuskälla, vilket gör det svårt att urskilja dess verkliga form, storlek eller ljusstyrka. Ljuskällan kan verka ljusare om halon sträcker sig långt utanför dess centrum, se bilden till vänster.

Streck

Ljus kan se ut att ha strålar som kommer från motsatta ändar, som till vänster. Detta skapar en "strimmig" effekt där ljusen ser ut att vara utsträckta.

Starbursts

I likhet med halos uppträder starbursts som stjärnformade bländningar runt strålkastare och gatlyktor. Tunna ljusstrålar strålar ut från en lampas centrum som på bilden till vänster.

Ovanstående bilder är visuella representationer av hur astigmatism kan påverka synen. De faktiska effekterna för varje individ kan skilja sig. Om du upplever något av symptomen ovan eller märker att din syn på natten har förändrats eller försämrats bör du kontakta din ögonläkare.

Astigmatism och mörkerkörning

Astigmatism kan göra det svårt att urskilja detaljer, bedöma avstånd exakt och skilja mellan objekt och deras omgivning när du kör på natten eller i dåligt upplysta förhållanden.

Det kan vara svårare att uppfatta strålkastare, gatlyktor och trafikskyltar tydligt eftersom ljuset kan verka uttänjt, utdraget, spritt eller ha halos. Detta kan göra att du ofrivilligt kisar för att försöka förbättra skärpan.

Okorrigerad astigmatism kan göra det svårt, eller till och med farligt, att köra bil nattetid. Det finns åtgärder du kan vidta för att skydda dig själv och andra, samt för att hålla din syn klar.

Hur man hanterar ljusproblem relaterade till astigmatism

Det finns olika sätt att hantera astigmatismrelaterade problem när det gäller ljus. Det första steget är att besöka din ögonspecialist. De kommer att kunna fastställa vad som orsakar dina symtom. Därefter kommer de att föreslå lämpliga lösningar, t.ex. korrigerande enheter eller andra hanteringstips.

Alternativ för synkorrigering

  • Speciellt utformad toriska kontaktlinser kan korrigera den oregelbundna formen på hornhinnan och ge klarare syn. De bästa kontaktlinserna för astigmatism ger komfort och synkorrigering för att underlätta vardagliga aktiviteter som att köra bil.
  • Receptbelagda glasögon med linser som är anpassade för att minimera bländning och förbättra synskärpan kan vara till stor nytta vid mörkerkörning. Håll glasögonen rena är också avgörande för att bibehålla en optimal syn.
  • Det finns olika kirurgiska ingrepp som kan korrigera synen för patienter med astigmatism, LASIK är en av de vanligaste.

Tips: Om du bär glasögon, antireflexbeläggningar kan vara till nytta när som helst på dagen. De är utformade för att minska bländningen, vilket ger färre distraktioner, bättre visuell klarhet och mindre trötthet i ögonen. 

Miljöförändringar

  • Korrekt belysningsteknik  Mjukare eller diffus belysning i hemmet och på arbetsplatsen kan förbättra den visuella komforten.
  • Antireflexskärmar och filter  Med hjälp av antireflexskärmar och filter för elektroniska enheter kan du minska belastningen på ögonen och obehagskänslor.

Tips för mörkerkörning med astigmatism

Förutom kontaktlinser och glasögon finns det andra åtgärder som kan förbättra synen vid mörkerkörning med astigmatism:

  • Rengör vindrutor, strålkastare, speglar och fönster  Regelbunden rengöring av dessa ytor kan avsevärt förbättra sikten vid mörkerkörning. Fläckar och kladd kan reflektera ljus och förvärra problemet.
  • Lägre belysning på instrumentpanelen – Genom att minska ljusstyrkan på instrumentpanelens lampor kan du minimera störande reflexer på vindrutan.
  • Inställningar på speglar – Vissa speglar har nattinställning för att minska bländning, vilket kan vara en fördel för personer med astigmatiska besvär på natten.
  • Ögondroppar – Ibland kontaktlinser och torra ögon inträffar på natten efter att man burit linser hela dagen. Ögondroppar kan hjälpa till att lindra torrhet och suddighet.

Tips: Lentiamo optiker Barbora Keřková, Ing. förklarar, "Var inte rädd för att testa en torisk kontaktlins som alternativ om din korrigering kräver det. Med en lämpligt vald typ av torisk lins försämras inte komforten jämfört med sfäriska kontaktlinser, men de ger bättre syn. Toriska kontaktlinser blir ett allt populärare alternativ för patienter med astigmatism, eftersom deras andel av befolkningen ökar och kontaktlinsmaterialen ständigt förbättras."

Hur tar jag reda på om jag har astigmatism?

Om du misstänker att dina problem orsakas av detta tillstånd kan du göra ett test av astigmatism online. Detta fyrstegstest kan tillfredsställa din personliga nyfikenhet.

Det är viktigt att ha en optiker utför en synundersökning, inklusive ett astigmatism-test, för att bekräfta om du är astigmatisk eller inte. De hjälper dig sedan att välja lämplig synkorrigering.

Slutord från Lentiamo

Att ta itu med astigmatismrelaterade synproblem är avgörande för att förbättra den visuella komforten och garantera säkerheten vid mörkerkörning. Att söka hjälp hos en optiker för att hantera synproblem är ett bra sätt att förbättra den visuella komforten och säkerheten.

Genom att använda lämpliga lösningar kan personer med astigmatism tryggt navigera i sina miljöer och njuta av klarare syn på sina resor.


Källor

1. Optometry and Vision Science, Epidemiology and Burden of Astigmatism: A Systematic Literature Review

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter