Flash sale: Sportglasögon 🔥

Logga in

Vad innebär det att vara blind?

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2023-11-01. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Blindhet är en term som används för att beskriva en viss nivå av synnedsättning. I många länder, synskärpa på 6/60 eller sämre kan kvalificera sig som blind. Denna siffra fungerar ofta som en tröskel för tillgång till olika förmåner och stödtjänster.

I den här artikeln ska vi undersöka vad det innebär att vara blind samt lära oss mer om de olika kriterier som utgör detta. 

Definition av blindhet

Blindhet är en term som anger en nivå av synnedsättning som är erkänd enligt lag. En person som är blind har en betydande synnedsättning som inte kan korrigeras med glasögon utöver en viss punkt, kontaktlinser, eller andra hjälpmedel. 

I motsats till detta är absolut eller total blindhet avser en fullständig avsaknad av ljusperception. En person som är helt blind har ingen funktionell synförmåga och förlitar sig sannolikt främst på icke-visuella hjälpmedel, som hörsel eller känsel, för att navigera i sin omgivning.

Det finns olika nivåer av synnedsättning på avstånd enligt Världshälsoorganisationens definition.1 Ögonspecialister tar hänsyn till en kombination av synskärpa och andra livsstilsfaktorer innan de bedömer att en person är rättsligt blind. Siffrorna för synnedsättning fungerar som en riktlinje för diagnos.

  • Mild – synskärpa sämre än 6/12 till 6/18
  • Moderate – synskärpa sämre än 6/18 till 6/60
  • Severe – synskärpa sämre än 6/60 till 3/60
  • Blindness – synskärpa sämre än 3/60

Världshälsoorganisationen (WHO) definierar blindhet som att ha en synskärpa på mindre än 3/60 på det bättre ögat, även med användning av korrigerande linser.2 Du kan kvalificera dig som blind om din synskärpa är 6/60 eller sämre i många länder. Förutom synskärpan tar din specialist hänsyn till andra faktorer, t.ex. eventuella pågående ögonoperationer eller behandlingar, för att fastställa certifieringen.

Kriterier för blindhet

I vissa stater, kan du ha möjlighet att registreras som blind om din synskärpa är 6/60 eller sämre (skrivs som 20/200 i Nordamerika).

Det första talet är det avstånd från vilket du läser diagrammet. Det andra talet är det avstånd från diagrammet på vilket en person med "normal" syn tydligt skulle se samma siffror. 6/6 (20/20) anses vara perfekt syn. Om du har 6/60 syn ser du något tydligt på sex meters avstånd (20 fot) som en person med perfekt syn kan se tydligt på ett längre avstånd på 60 meter (200 fot).

Hur testar man blindhet

Test för blindhet börjar med en synundersökning av en kvalificerad optiker. I allmänhet tar optikern hänsyn till två faktorer: synskärpa och synfält. 

Synskärpa

Synskärpa är ett av de viktigaste kriterierna som används för att fastställa blindhet. Synskärpa är ett enkelt mått på skärpan i en persons centrala synfält och förmågan att se detaljer. Synskärpan testas vanligtvis med hjälp av Snellens ögondiagram som visas på bilden nedan.

Snellen-tavla

Synfält

Synfältet är ett annat viktigt kriterium som används för att fastställa blindhet. Med synfält avses vad en person kan se i utkanten av synfältet när han eller hon tittar rakt fram utan att röra ögonen. Ett synfältstest mäter i vilken grad en person kan se runt omkring sig.

Syntest online kan vara användbart för att snabbt kontrollera din synskärpa. Observera att endast en kvalificerad person kan avgöra om din synnedsättning uppfyller de kriterier som gäller för juridiskt blinda. 

Hur är det att vara blind?

De flesta personer som är blinda har en viss nivå av funktionell synförmåga. Vissa blinda kan utföra uppgifter som att läsa och arbeta med hjälp av anpassade verktyg. Andra kan bara uppfatta skuggor, färger, former eller konturer.

Blindhet är ett brett spektrum och vad någon ser beror i hög grad på individen. Belysning, tid på dygnet och miljöfaktorer kan också påverka hur en person ser. Beroende på individen kan det dagliga livet påverkas på olika sätt.

Vad är skillnaden mellan att vara blind och ha en synnedsättning?

Synnedsättning är ett brett begrepp som avser alla typer av synnedsättning och kan variera från mild till svår. Det kan orsakas av olika tillstånd som brytningsfel, grå starr, glaukom, diabetesretinopati och makuladegeneration. Ett eller båda ögonen kan påverkas, vilket leder till minskad klarhet, suddig syn eller förlust av periferiseende.

Å andra sidan, blindhet är en specifik term som används av regeringar och byråer. Att vara blind berättigar en person till vissa förmåner och tjäreading braille signblindhet i många länder.

Kom ihåg att inte alla blinda personer behöver eller använder taktila skriftsystem, som punktskrift, enligt bilden nedan. Det beror på individen, dennes preferenser och behov.

Orsaker till blindhet

Orsaker till blindhet kan vara medicinska sjukdomar, infektioner och skador. En betydande syn nedsättning kan finnas redan vid födseln eller visa sig över tid. Dessa är de vanligaste orsakerna till blindhet enligt WHO3:

  • åldersrelaterad makuladegeneration.
  • grå starr
  • Retinopati hos diabetiker
  • glaukom
  • okorrigerade brytningsfel

Hantera blindhet

I många länder, kan man som blind få bra stöd och förmåner. Det kan till exempel handla om ekonomiskt stöd, tillgång till stödtjänster, resurser och anpassningar. Särskilda utbildningsprogram, arbetsträning och tekniska hjälpmedel, som skärmläsare eller förstoringsglas, kan hjälpa dig att navigera i det dagliga livet med större lätthet.

Det är viktigt att notera att bara för att en persons syn kan nå tröskel för blindhet, är registrering ett personligt val och är frivilligt. Att maximera en persons oberoende genom att ge tillgång till tjänster och produkter är en viktig fördel med att registrera sig som legally blind.

Vanliga frågor

När "betraktas" man som blind?

En synskärpa på 6/60 (20/200) eller sämre betraktas i de flesta länder som blindhet. En person med en synskärpa 6/60 kan inte tydligt se ett föremål på sex meters avstånd (20 fot) som en person med normal synskärpa kan se på 60 meters avstånd (200 fot). 

Vilket är det "högsta" ögonreceptet?

Generellt gäller att de maximala effekterna korrigeras med kontaktlinser are -12.00 för myopi (närsynthet) och +8.00 för hyperopi (översynthet). Glasögonordinationer kan variera från -20,00 till +12,00.

Avslutande ord från Lentiamo

Sammanfattningsvis är blindhet en term som används av läkare och myndigheter för att definiera en viss nivå av synnedsättning. Att registrera sig som blind kan skilja sig från land till land, och omfattningen av synförlusten skiljer sig från person till person.

Att vara blin kan innebära unika utmaningar. Men framsteg inom teknik, stödtjänster och inkluderande policyer kan förbättra möjligheterna och livskvaliteten för personer med synnedsättning.

Läs mer

Vill du lära dig mer om vanliga synnedsättningar?


Källa

1, 2, & 3. World Health Organization, Blindness and vision impairment

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter