Logga in

Är dina glasögon dimmiga? 5 tips mot dimmiga glasögon när du bär en munskydd

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2020-04-01. Skriven av Lentiamo

Coronavirus har tagit med sig ett antal råd och regler. Ett av dem är rådet att bära en mask, som särskilt gäller de som tillhör riskgruppen. Även om denna rådgivning kan bidra till att förhindra infektionen i viss utsträckning, ger det också problem. En av dem? Dimmade glaslinser.

Det irriterande fenomenet uppstår naturligtvis inte bara i samband med ansiktsmasker. Människor som bär glasögon vet mycket väl att övergången från kall till varm, dricka varm dryck, kokande vatten eller öppna diskmaskinen, jogga och andra sporter kan leda till dimning av glaslinser.

Vi har därför frågat våra kunder och optiker för att ge oss 5 tips om hur du kan förhindra dina glasögon från att dimma, även när du bär en ansiktsmask.

Tips nummer 1: Bär en ansiktsmask som passar bra

Först och främst är det viktigt att ha en välpassad mask. Detta beror på att en välpassad mask gör att mindre onödig luft når dina glaslinser.

Den bör särskilt sitta väl på näsan så att den passar hela ansiktet. Våra optiker rekommenderar särskilt en mask som är förstärkt med en tråd som bildar tyget runt näsan. Om du syr din mask själv kan du använda en bit koppar eller bindningstråd.

Tänk dock på att små luftburna partiklar och droppar inte stoppas av hemmagjorda masker och därför inte ger ett bra skydd mot infektion. Först när alla högkvalitativa masker är slutsålda bör du själv sy en mask som en sista utväg.
" allowfullscreen>

Tips nummer 2: Använd antidimspray eller gel

En annan metod för att förhindra ångglas är att använda en anti-dim-spray eller anti-dim-gel. Detta sprayas eller appliceras helt enkelt på glaslinsen, tas sedan bort med en mjuk bomullstyg och voilà, dina linser dimma inte längre nästa gång du handlar eller går.

Förresten, vet du hur du ska rengöra dina glasögon ordentligt?

Rengöring av glasögon – Gör inte

 • Använd INTE din t-shirt eller annan trasa för att rengöra dina glasögon, särskilt när linserna är torra. Detta kan repa glasögonlinserna.
 • Använd INTE saliv för att blöta glasögonlinserna.
 • Använd INTE hushållsglas eller ytrenare för att rengöra glasögonen. Dessa produkter har ingredienser som kan skada glasögonlinser och beläggningar, såsom antireflekterande beläggning.
 • Använd INTE pappershanddukar, servetter, mjukpapper eller toalettpapper för att rengöra glasögonlinserna. Dessa kan repa eller smeta ut dina linser eller lämna dem fulla av ludd.
 • Försök INTE att „buffa bort“ en repa i dina linser. Detta förvärrar bara situationen.

Tips nummer 3: Applicera en ytbehandling på dina glasögon

Rengör dina glaslinser med en antidimma-mikrofiber


Ett av de mest effektiva sätten att hålla dina linser permanent tydliga och fria från dimning är att tillämpa en speciell ytbehandling på glaslinserna.

För optimal funktionalitet rekommenderar vi mikrofiberduken som säljs med dina glasögon. Om du behöver köpa en ny, besök mikrofiberdukar på Lentiamo.

Tips nummer 4: Använd tvål eller rakskum

Förhindra dina glaslinser att dimma upp med tvål och rakskum


Tip nummer 5: Använd kontaktlinser!

En enkel lösning är att bära kontaktlinser. Även i tider med koronavirus är dessa ett mycket säkert och rent alternativ till glasögon.

Forskare kunde inte hitta några bevis för att användning av kontaktlinser utgör en risk för människor som bär dem. Eftersom de tillverkas under de strängaste säkerhetsåtgärderna och förpackas i sterila blåsor, är kontaktlinser säkra även under pandemin. Se bara till att du aldrig rör dina ögon eller linser med otvättade händer!Ja, även dessa två enkla hushållsmedel kan ge kortvarig lättnad!

Ta helt enkelt en mild flytande tvål, applicera en liten mängd i form av ett kors på dina glaslinser och sprid den över framsidan och baksidan av linserna med en mikrofiber- eller flanellduk. Detta skapar ett lager som inte dimma upp glasögonen.

Men den ultimata livshacken kallas rakskum. Gnid först linserna med rakskum på båda sidor. Skölj sedan rakskummet försiktigt med varmt vatten. Denna procedur är ett enkelt sätt att förhindra dimmning av linserna, även under sportaktiviteter och andra extrema situationer. Inte bara när du bär ansiktsmask!

Ett sista professionellt tips: Du kan också använda detta trick för att äntligen rengöra badrumspegeln igen;)Om du har fler tips mot dimmiga glaslinser, skriv dem till oss i en kommentar. Vi önskar dig mycket roligt att rengöra dina linser. Ta hand om dig!Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter