Logga in

Hur ofta ska du göra en synundersökning?

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2020-10-18. Skriven av Lentiamo

Hur ofta ska jag få ett syntest? En bra fråga för alla som bär glasögon eller kontaktlinser, och de som lider av suddig syn, huvudvärk eller andra ögonrelaterade problem. Eftersom en synundersökning inte bara kan avgöra dina dioptrar, kan det också upptäcka allvarliga ögonsjukdomar.

äcker ett test på två år, eller borde det snarare vara en gång per år eller mer, och vilka är de faktorer som spelar en roll i detta beslut?

Våra redaktörer frågade optiker och ögonläkare på Lentiamo för att avgöra hur ofta du ska få dina ögon testade. Läs vidare!

Så hur regelbundet ska du ta en synundersökning?

Hur ofta du ska göra en synundersökning beror på olika faktorer. För det första beror det på hur gammal du är och därmed hur gammal dina ögon är. Forskare säger att ögonen växer snabbt efter födseln. Det är därför barnens ögon testas rutinmässigt efter att de föds och 6 månader senare.

Unga vuxnas ögon behöver inte undersökas så ofta för att våra ögon slutar bli längre vid 20 till 21 års ålder.

Men när vi blir äldre fortsätter våra ögon att förändras, särskilt efter 40 års ålder. Runt den här tiden börjar våra ögon förlora sin förmåga att fokusera. Detta tillstånd kallas presbyopi , och vissa människor upplever mer förlust av fokus än andra.

Syntest enligt din ålder

Våra optiker och ögonläkare rekommenderar:

 • Om du är yngre än 40 år, bör du göra en synundersökning vartannat år , oavsett om du har synstörning, t.ex.myopi eller hyperopi.
 • Om du är 40 år eller äldre bör du testa dina ögon en gång om året.
 • Barn ska ha årliga synprov.

Är du intresserad av proceduren för syntest och vilka test de inkluderar? Läs vår synundersökning guide eller bläddra igenom vår komplett glasögonguide.

 
Hur ofta ska du göra en synundersökning
 

Syntest beroende på befintliga förhållanden

En annan viktig faktor för att bestämma frekvensen för dina synundersökning är om du har några medicinska tillstånd som diabetes eller glaukom. Dessa kan beröra antingen dig själv eller någon i din familj.

Våra ögonläkare rekommenderar:

 • Om du tidigare haft ögonproblem eller sjukdomar
 • om du riskerar att utveckla en oftalmologisk sjukdom
 • eller om någon i din familj har en

bör du göra en synundersökning minst en gång om året.

 

Oftalmologerna på Lentiamo rekommenderar starkt att du kontrollerar dina ögon och syn regelbundet. Ett syntest avgör inte bara om dina dioptrar fortfarande är tillräckliga, utan kan också hjälpa till att upptäcka allvarliga ögonsjukdomar som kan vara orsaken till din dimsyn.

Hur mycket kostar ett syntest?

Synundersökning för kontaktlinser brukar kosta 300–400 kr och synundersökning för kontaktlinser runt 500 kr och tar runt 30 minuter. Utökad synundersökning kan kosta upp till 600kr.

OBS! Det är möjligt att få bidrag för glasögon eller kontaktlinser. För detta krävs ett aktuellt recept eller ordinationsunderlag från en ögonläkare, ortoptist eller optiker. Bidragshanteringen sker genom landstingen och att de har frihet att betala ut bidraget på det sätt som de anser är mest ändamålsenligt. Vi rekommenderar att du kontaktar din landsting för mer information gällande ett bidrag.

Med receptet du får från din optiker kan du enkelt prova dina favorit receptbelagda glasögon på Lentiamo.se och skicka dem till ditt hem! Njut av att surfa och tveka inte att kontakta vår kundtjänst på 020 78 76 41 or info@lentiamo.se

Källor:

1. The Guardian, https://www.theguardian.com/…ave-eye-test
2. Royal National Institute of Blind People, https://www.rnib.org.uk/…20report.pdf
3. Association of Optometrists, https://www.aop.org.uk/…oucher-guide
4. Healthline, https://www.healthline.com/…ur-eyes-grow#…

Läs mer

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter