Logga in

Hur lång tid tar det att vänja sig vid kontaktlinser?

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2023-05-22. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Beroende på din situation kan det ta allt från två dagar till två veckor att vänja sig vid kontaktlinser. Kontaktlinser kan vara ett bra alternativ till glasögon, eftersom de ger klar syn utan att behöva använda bågar. De är perfekta för en aktiv livsstil eller för alla som vill både komfort och bekvämlighet. 

Varför varierar anpassningstiden?

I den här artikeln förklarar vi varför det tar olika lång tid att vänja sig vid kontaktlinser. Vi kollar på vanliga problem som kan uppstå när du använder kontaktlinser för första gången. Ta en titt på våra optikergodkända råd om hur du vänjer dig vid kontaktlinser idag!

Vanliga problem vid användning av kontaktlinser

Medan kontaktlinser är utformade för att sitta lätt och bekvämt på ögonen, men det kan ta tid att vänja sig vid känslan på ögat. Det finns flera olika anledningar till att du inte ser bra med dina linser. Här är några vanliga symptom som du kan uppleva när du använder kontaktlinser för första gången: 

 • Lätt obehag – Du kan känna ett lätt obehag eller irritation när dina ögon vänjer sig vid linser.
 • Torrhet – Nya glasögon användare kan få torra eller kliande ögon. Du kan försöka att blinka normalt för att hålla ögonen återfuktade.
 • Suddig syn – Suddig syn kan uppstå särskilt om dina kontaktlinser inte sitter ordentligt eller om de rör sig i ögat.
 • Rodnad – Om du bär dina linser för länge eller om de inte rengörs ordentligt kan dina ögon bli röda eller blodsprängda.

Bra tips: Om du funderar på om dina symtom är normala kan din optiker ge dig vägledning. Du ska inte uppleva smärta när du anpassar dig till dina nya linser. Om du upplever det rekommenderar vi att du tar ut linserna och kontaktar din optiker.

Hur lång tid tar det att anpassa sig till kontaktlinser?

närbild på en kontaktlins på ett finger

Det kan ta en till två veckor för nya användare att helt anpassa sig till känslan av kontaktlinser. Ditt öga behöver anpassa sig till att ha en lins på sin yta. Vår hjärna behöver även vänja sig vid en ny synupplevelse. Hur lång tid det tar att anpassa sig skiljer sig från person till person och beror på vilken typ av lins man använder. 

I allmänhet tar det högst två till tre dagar att anpassa sig om ditt recept ändras men du använder samma typ av lins. Du bör inte ha några problem med komforten. Förutsatt att korrigeringen är korrekt är den tid det tar för ögonen att anpassa sig till nya receptbelagda kontaktlinser också individuell och beror på värdet av förändringarna.

Rolig fakta: Det är lättare att vänja sig vid en ny synkorrigering för kontaktlinser än att anpassa sig till en korrigering för nya glasögon.

Faktorer som påverkar hur lång tid det tar att anpassa sig till kontaktlinser

Linstyp, kvalitet och passform kan påverka anpassningstiden. "Om du har endagsliner med material av god kvalitet och rätt BC (kurvatur) är det nästan omärkligt", sa optikern Jakub när han fick frågan om hur man vänjer sig vid känslan av nya kontaktlinser. Här är några andra faktorer som kan påverka hur lång tid det tar att vänja sig vid sina linser:

 • Typ av kontaktlinser – Mjuka hydrogel- eller silikonhydrogelmaterial, tunnare linser och korrekt linsvård kan förkorta anpassningstiden. 
 • Ögonkänslighet – Linser kan vara irriterande om du har känsliga eller torra ögon. Håll dem rena eller prova ögondroppar som är lämpliga att använda tillsammans med dina linser.
 • Tidigare erfarenhet av kontaktlinser – Förstagångsanvändare av linser kan behöva mer tid för att anpassa sig.
 • Individuell ögonanatomi – En ögonspecialist måste anpassa kontaktlinserna så att de sitter bekvämt på ögat och inte rör sig.

Hur lång tid tar det att anpassa sig till kontaktlinser för astigmatism?

Det tar vanligtvis tre till fyra dagar att vänja sig vid kontaktlinser för astigmatism. Generellt kan anpassningstiden för toriska linser vara något längre jämfört med klassiska sfäriska korrigeringar. Eftersom toriska linser för astigmatism för att anpassa synproblem som orsakas av en felaktig krökning av ögat, behövs en cylinderkorrigering. Denna korrektion skiljer sig från vanliga sfäriska linser och det tar tid för hjärnan att vänja sig vid en ny bild.

Hur lång tid tar det att vänja sig vid multifokala kontaktlinser?

Det kan ta en till två dagar för dina ögon och din hjärna att anpassa sig till multifokala kontaktlinser. För vissa kan det ta en vecka eller mer, särskilt för dem som inte har använt linser tidigare. Användare kan uppleva skuggor eller mild oskärpa i upp till några veckor när de anpassar sig.1 Detta kan vara en mindre olägenhet eller något mer störande beroende på individen.

Multifokala kontaktlinser, även kallade varifokala glas, består av olika zoner som hjälper ögonen att fokusera på nära, mellanliggande och långa avstånd. Eftersom multifokala glas korrigerar flera synfält, och inte ett enda avstånd som monovisionglas, är det viktigt att bestämma rätt korrigering utan alltför många kompromisser på varje avstånd.

Letar du efter rätt kontaktlinser?

Kolla in vårt sortiment av endagslinser, tvåveckorslinser, månadslinser eller dygnet runt-linser.

Köp kontaktlinser

Tips som hjälper dig att vänja dig vid kontaktlinser snabbare

närbild av en person som håller en kontaktlins framför ögat

Utöver en god rengöring och skötsel av kontaktlinser så finns det några tips att tänka på när du börjar använda linser:

 1. Öka användningstiden gradvis (det låter kontraintuitivt, men att följa ett schema hjälper dina ögon att vänja sig vid linserna utan att tvinga dem till det).
 2. Undvik att ha på dig dina kontaktlinser längre än den rekommenderade användningstiden.
 3. Använd ögondroppar för att hålla ögonen fuktiga.
 4. Följ korrekta avfallshanterings- och rengöringsrutiner.
 5. Rådgör med en optiker om du har några funderingar.

Din optiker kommer att ge dig råd om dina ögon och linser och eventuellt föreslå en linsvätskor. Ofta kommer de också att ge dig ett användningsschema. Detta är avsett att hjälpa dig att lättare övergå till att bära linser.

Tips: Optiker Jakub rekommenderar att man först och främst får rätt korrigering av en optiker eller ögonläkare för att få en bättre upplevelse när man anpassar sig till kontaktlinser. Rätt dioptristyrka är "roten" till att vänja sig vid kontaktlinser och se klart.

Vanliga frågor

Är det normalt att det känns konstigt att använda kontaktlinser i början?

Ja, det är helt normalt att kontaktlinser känns konstiga eller lite obekväma i början. Eftersom kontaktlinser är något som läggs direkt på ögat kan det ta lite tid att vänja sig vid känslan.

Varför är mina nya linser suddiga?

Styrkan kan vara för starka eller för svaga för dina ögon. Om linserna inte sitter ordentligt kan de till exmepel röra sig på ditt öga. Det finns många faktorer som kan leda till suddiga kontaktlinser, även om de är nya.

Blir det lättare att bära kontaktlinser?

Ja, det blir lättare att bära kontaktlinser med tiden. Dina ögon kommer att anpassa sig till känslan och den nya synupplevelsen. Det kan också krävas lite övning för att vänja sig vid att sätta in och ta bort linser. Vid regelbunden användning upplever många att de blir bekvämare och mer naturliga att bära.

Varför ser jag bättre med mina glasögon än med kontaktlinser?

Glasögon ger en stabil synkorrigering medan linser kan röra sig på ögat och leda till suddig syn. Kvaliteten och typen av linser kan också påverka din syn. Om linserna inte sitter rätt eller har fel styrka kan det vara svårt att se klart. Kontaktlinser kan också bli smutsiga eller torra, vilket kan göra synen grumlig. Sammanfattningsvis finns det flera anledningar till att du kanske ser bättre med glasögon än med kontaktlinser.

Avslutande ord från Lentaimo

Lentiamos optiker Jakub erbjöd sin expertis om hur man vänjer sig vid kontaktlinser, som bygger på hans erfarenheter inom området. Kom ihåg att det tar tid att vänja sig vid nya linser och att anpassningsperioden varierar från person till person. Förutom bra kontaktlinser är det viktigt med rätt linsrecept. Kontakta din optiker om du har några funderingar eller tvivel kring dina nya kontaktlinser.


Sources

1. Contact Lens Spectrum, Avoiding the Soft Multifocal Failure

 

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter