Solunate 50 ml linsvätska utan kostnad med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Logga in

Kan man duscha med kontaktlinser?

Skriven av Lentiamo on 2023-05-24

Innehåll

Att duscha i kontaktlinser kan innebära ett antal potentiella risker. Vatten kan föra in skadliga bakterier i ögonen, vilket kan leda till irritation, infektioner och till och med synförlust.

Det bästa för att undvika eventuella problem är att ta av sig linserna innan du duschar eller badar. Även om du håller ögonen tätt slutna i duschen kan vatten ändå leta sig in i linsen.

I den här atikeln förklarar vi varför det är en mindre bra idé att duscha med kontaktlinser. Vi kommer även att ge några tips som hjälper dig att hålla ögonen friska när du bär kontaktlinser. Låt oss börja!

Varför kan man inte duscha när man bär kontaktlinser?

närbild av person som sätter i kontaktlinser

Vatten och kontaktlinser är helt enkelt ingen bra kombination. Mjuka linser tenderar att absorbera vatten vilket kan göra det svårt att duscha eller bada i kontaktlinser. Vattnet gör att de svullnar och förvränger linsens övergripande form, vilket ofta ger suddig syn samt ett obehag.

Dessutom kan vatten bära på skadliga parasiter och bakterier. Acanthamoeba keratit är en allvarlig infektion som orsakas av amöban acanthamoeba. Denna infektion kan vara mycket skadlig och potentiellt leda till synförlust. Nedan är några symtom på acanthamoeba keratit:

 • Röda ögon
 • Ont i ögonen efter att du tagit ut dina kontaktlinser
 • Rinnande och tårande ögon eller torra ögon
 • Ljuskänslighet
 • Suddig syn
 • En känsla av att du har något i ögat

Korrekt desinficering och rengöring av kontaktlinser är ett viktigt steg för att skydda dina ögon.

Var ska man lägga linserna när man duschar?

en persons ansikte under ett duschmunstycke

Alla typer av kontaktlinser ska tas ut innan du duschar eller badar. Endagslinser kan helt enkelt slängas utan rengöring och förvaring. Tvåveckorslinser, månadslinser eller dygnet runt-linser bör förvaras tillsammans med en linsvätska.

Försök att skapa en rutin för att ta ut och sätta in linserna inför varje gång du duschar.

Tips: Ta bort linserna och förvara dem i ett universal linsvätska. Du kan sätta i linserna när du har duschat klart. Använder du en peroxidlösning tar det oftast längre tid att rengöra linser och det finns en risk att bränna hornhinnan om lösningen inte neutraliseras ordentligt.

Vad händer om du duschar med kontaktlinser?

Vatten kan få kontaktlinser att ändra form, svullna eller fastna i ögat. Detta kan vara obehagligt och leda till irritation och symtom som röda ögon. En kontaktlins med dålig passform kan också öka risken för repor på hornhinnan, vilket gör ögat mer mottagligt för infektioner.

Vidare kan vatten få kontaktlinser röra på sig eller lossna, vilket kan leda till obehag eller att linserna släpper från ögat.

Vill du ha rena kontaktlinser?

Prova en allt-i-ett lösning redan idag.

Universal linsvätska

Vad ska du göra efter att ha duschat med kontaktlinser?

Om du har råkat duscha med dina kontaktlinser ska du torka händerna och försiktigt ta ut linserna. Kom ihåg att vattnet kan ha gjort att linserna har blivit skeva eller fastnat i ögonen. Försök att inte dra loss linserna från ögat om de har fastnat. Om detta händer kan du använda ögondroppar som är godkända för användning med kontaktlinser för att smörja linsen så att den blir lättare att ta ut dem.

Använder du endagslinser kan du bara ta ut dessa och sätta i ett nytt par. Om dina ögon är irriterade ska du vänta tills irritationen har avtagit innan du använder linser igen. Tvåveckorslinser, månadslinser eller dygnet runt-linser bör rengöras och desinficeras innan de sätts tillbaka i ögonen. Om dina kontaktlinser har svullnat eller ändrat form kommer de troligen inte att återgå till dess normala form. Vridna kontaktlinser bör därför kastas och bytas ut för att förhindra obehag eller ögonskada.

Vanliga frågor

Kan man tvätta ansiktet med kontaktlinser?

Det rekommenderas generellt inte att tvätta ansiktet med kontaktlinser i. Vatten och linser bör aldrig komma i kontakt med varandra på grund av risken för bakterier och infektioner. Dessutom kan tvål och andra produkter fastna på linserna och orsaka irritation eller obehag.

Vad är acanthamoeba keratitis?

Akantamöbekeratit (Acanthamoeba keratitis) är en sällsynt men allvarlig ögoninfektion. Den orsakas av en mikroorganism som kallas Acanthamoeba (som är vanligt förekommande i vattenkällor som kranvatten, brunnsvatten, badtunnor, jord och avloppssystem) och kan leda till permanent synförlust eller blindhet. Symtom på acanthamoeba keratitis kan vara röda ögon, ögonsmärta, rinnande ögon, ljuskänslighet, suddig syn och en känsla av att något finns i ögat.

Kan man duscha med dygnet runt-linser?

Nej, dygnet runt-linser ska avlägsnas innan du duschar för att förhindra potentiella komplikationer och infektioner. Även om linser med kontinuerlig användning ger bekvämligheten med att man kan sova med dessa, så ska alla typer av linser tas bort innan du duschar, badar eller simmar.

Avslutande ord från Lentiamo

Kom ihåg att vatten och kontaktlinser kan leda till irritation och infektioner. Det är därför aldrig rekommenderat att duscha med kontaktlinser.Vi hoppas att den här guiden hjälper dig att hålla dina ögon säkra och friska. 

Om du har glömt att ta ut kontaktlinserna när du duschar och symtom som rodnad eller ömhet kvarstår ska du kontakta din en optiker för omedelbar behandling för att utesluta eventuella problem.

 

 

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter