Logga in

Amslers grid-test: makuladegeneration test hemma

Lucie Macháčková

Medicinskt granskad av Lucie Macháčková, Butikschef Brno, den 2023-06-13. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Amslers rutnätstest används för att upptäcka och övervaka makuladegeneration, en ledande orsak till synförlust hos äldre vuxna.1 Tidig upptäckt och noggrann övervakning kan bromsa utvecklingen av synförlust.

Precis som alla syntest online så är Amsler-grids mest effektivt när de används tillsammans med regelbundna synundersökningar och professionell medicinsk rådgivning. Kontakta din optiker eller ögonläkare för att boka tid för en undersökning eller om du har några funderingar.

För att introducera dig till grunderna i makuladegeneration och Amsler-test har våra ögonsjukvårdsexperter svarat på några vanliga frågor. Du hittar steg-för-steg-instruktioner om hur du använder ett Amsler-test och information om hur du tolkar resultaten.

Läs mer nedan och ta reda på om du bör göra ett Amsler-test och, i så fall, hur ofta du bör göra det. Eller hoppa direkt till instruktionerna för att använda Amsler-rutnätet.

Vad är amslers test?

Ett Amsler-test är ett enkelt och effektivt syntest som används för att upptäcka och övervaka förändringar i en persons centrala synfält. Det används av personer som kan ha, eller riskerar att utveckla, åldersrelaterad makuladegeneration (AMD).

Själva Amsler-diagrammet består av en vit bakgrund med svarta linjer som bildar ett kvadratiskt rutmönster. I mitten av rutnätet finns en enda punkt som fungerar som en fokuspunkt.

Självtestning med ett Amsler-glas är viktigt för din synhälsa. Tänk dock på att en utbildad ögonläkare kan tolka dina resultat på ett mer korrekt sätt och ge lämplig uppföljning. Kontakta alltid din ögonläkare vid förändringar eller onormala och tvetydiga testresultat.

Hur man använder Amslers rutnätstabell

Ett Amsler-raster är ett icke-invasivt och smärtfritt test. Det kan göras snabbt och enkelt hemma eller under en rutinmässig ögonundersökning. Följ dessa steg-för-steg-instruktioner om hur du själv utför Amsler grid-testet.

 1. Håll rutnätet 12 till 15 tum från ditt ansikte i ett väl upplyst utrymme.
 2. Täck för ett öga.
 3. Fokusera på den mittersta punkten i ca 10 sekunder med det öppna ögat. Notera om några linjer eller områden ser suddiga, vågiga, mörka ut eller saknas.
 4. Upprepa med det andra ögat.

amsler grid

Vill du ha ditt eget exemplar? Ladda ner enn utskriftsvänlig PDF-fil med Amslers grid test.

 

Ladda ner PDF

Tips för exakta resultat

För att få så ett så bra resultat som möjligt bör du använda läsglasögon, inklusive bifokala glasögon. Upprepa testet en gång i veckan eller enligt rekommendation från din optiker. Det är viktigt att du dokumenterar dina resultat så att du kan följa sjukdomen på rätt sätt. Om du märker några förändringar i din syn ska du omedelbart kontakta din ögonspecialist.

Tips: Visste du att Amslers rutnät kan skrivas ut eller användas på en datorskärm eller läsplatta? Var noga med att placera pappersrutan eller skärmen i ögonhöjd för att säkerställa de mest exakta resultaten.

Hur man tolkar Amsler-testet

För ett friskt öga utan makuladegeneration ska alla områden i ett Amsler rutnät vara tydliga och enhetliga. Varje linje och ruta kan ses tydligt och klart genom det öppna ögat. Dessutom ska inga brutna linjer synas och alla rutor ska vara närvarande.

Onormala fynd eller Amsler-förvrängning kan indikera en möjlig synförändring eller ett synproblem. Om du har makuladegeneration eller något annat problem med den centrala synen kan linjerna i ett Amsler-rutnät se vågiga, böjda eller förvrängda ut, som i rutnätet på bilden nedan. Du kan också se ett tomt eller mörkt område i mitten av rutnätet.

förvrängd rutnat

Det är absolut nödvändigt att omedelbart uppsöka en ögonläkare om några förändringar eller förvrängningar upptäcks under Amslers rutnätstest. Tidig upptäckt och behandling av AMD kan bidra till att förhindra ytterligare synförlust och förbättra chanserna att bevara den centrala synen.

Observera att även om Amslers synglas kan vara ett användbart verktyg och mycket exakt för att övervaka förändringar i din syn, är de inte avsedda att diagnostisera eller behandla något medicinskt tillstånd. Kom ihåg att de inte heller ersätter regelbundna ögonundersökningar eller professionell medicinsk rådgivning. Om du märker några förändringar i din syn eller har några frågor om din ögonhälsa, kontakta din ögonspecialist.

Vad är makuladegeneration?

Makuladegeneration, även känd som åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), är ett medicinskt tillstånd som påverkar den centrala delen av näthinnan, kallad gula fläcken. Makulan ansvarar för den skarpa, centrala syn som behövs för att till exempel läsa och köra bil. Sjukdomen är vanligast hos personer över 60 år. Med tiden kan makuladegeneration orsaka en gradvis förlust av den centrala synen.

Tecknen på makuladegeneration kan variera, men några vanliga symptom är suddig eller förvrängd syn, ett mörkt eller tomt område i mitten av synfältet och svårigheter att se fina detaljer. Det finns två typer av makuladegeneration: torr och våt.

 • Torr makuladegeneration är vanligare och utvecklas långsamt. Avlagringar av lipider, proteiner och cellrester byggs upp under näthinnan och gör gula fläcken tunnare.
 • Våt makuladegeneration är mindre vanligt men kan utvecklas snabbt och orsaka svårare synnedsättning. Den uppstår när oregelbundna blodkärl börjar växa under gula fläcken och läcker vätska in i näthinnan.

Vem behöver göra Amsler Grid-testet?

Den exakta orsaken till torr makuladegeneration är inte klarlagd, men forskning visar att ålder och miljöfaktorer kan vara bidragande orsaker. Ta en titt på några vanliga faktorer som kan avgöra vem som löper risk att drabbas av makuladegeneration:

 • Ålder – Makuladegeneration är vanligare hos vuxna över 60 år.
 • Familjehistorik – Genetik och sjukdom visas ha ett samband.
 • Hjärt- och kärlsjukdomar eller kardiovaskulära sjukdomar – Hjärtsjukdomar kan indikera en högre risk för makuladegeneration.
 • Rökning – Om du röker cigaretter eller regelbundet utsätts för passiv rökning ökar risken för ögonsjukdomar och andra sjukdomar.
 • Övervikt– Forskning visar att fetma kan påverka utvecklingen av makuladegeneration till den mer allvarliga formen av sjukdomen.

En av de största fördelarna med Amslers testet är tidig upptäckt av potentiella synproblem. Resultaten kan varna dig för våt makuladegeneration i ett tidigare, mer behandlingsbart skede, vilket möjliggör snabb behandling och eventuellt förhindrande av ytterligare förlust av den centrala synen.

Det finns inget botemedel mot makuladegeneration, men det finns behandlingsalternativ för våt AMD. Din ögonspecialist kan behandla din AMD med ett läkemedel som kallas anti-VEGF. Dessutom kan de rekommendera tips för att förbättra synen och minska risken för makuladegeneration, t.ex. kostförändringar. Filtrering av blått ljus gör mer än förhindra ansträngda ögon, det kan också minska risken för makuladegeneration.

Visste du? Våt makuladegeneration orsakas endast av den torra formen av sjukdomen. Lyckligtvis behöver inte torr makuladegeneration alltid övergå i den allvarligare våta typen.

Hur ofta bör du göra Amsler-testet?

En ögonspecialist kan rekommendera testning mellan en gång per dag och en gång per vecka. Rådfråga alltid din ögonläkare för att avgöra vilken frekvens som är lämplig för din risknivå eller sjukdomsutveckling.

Till skillnad från prov som t.ex. online-test av astigmatism som kan tas en gång, måste Amsler grids användas regelbundet för att vara effektiva.

Kan Amsler grid testet upptäcka glaukom?

Amslers rutnät används främst för att upptäcka makulasjukdomar. De används oftast som ett makuladegenerationsdiagram för att upptäcka och spåra sjukdomen. Även om Amsler-testresultat kan varna individer för avvikelser i synen relaterade till glaukom, är det fortfarande relevant att genomgå en omfattande ögonundersökning för att korrekt diagnostisera och utesluta andra sjukdomar.

Avslutande ord från Lentiamo

Förebyggande åtgärder är nyckeln när det gäller ögonhälsa. För att ta hand om dina ögon och din syn är det viktigt att du bokar in regelbundna besök hos din ögonläkare.

Experterna på Lentiamo hoppas att denna information om Amslers raster och makuladegeneration har varit till hjälp. Tala med en ögonläkare om du tror att du kan vara i riskzonen för makuladegeneration. De kan utföra omfattande undersökningar och ge dig råd om dina ögon och din synhälsa.


Källor

1. The Lancet Global Health, Global causes of blindness and distance vision impairment 1990-2020: a systematic review and meta-analysis.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter