Logga in

Fyrbenade vänner med tvåfärgade ögon - Heterokromi hos djur

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2019-11-13. Skriven av Lentiamo

Människor älskar husdjur. Uppskattningsvis 80 miljoner europeiska hushåll äger minst ett husdjur. Det är ganska många!

Bland dessa miljoner husdjur finns ett betydande antal djur som delar ett fenomen som ögonläkare och veterinärer kallar heterokromi. Det används för att beskriva tillståndet med flera ögonfärger – till exempel ett brunt öga och ett blått öga.

Vår redaktör har pratat med Lentiamos chef för optiker Jakub Odcházel om vad heterochromi är, vad som orsakar det och hur fenomenet skiljer sig mellan människor och aminaler. Men det är inte allt: Han gav oss också några otroligt söta, fluffiga bilder.

Vad är heterokromi?

Heterochromi, ett forntida grekiskt ord som härstammar från héteros (annorlunda) och krom (färg), hänvisar till skillnaden i färg i hår, hud eller iris.

Regnbågshinnan eller iris, den tunna strukturen som omger pupillen, ger ögonen sin distinkta färg. Pigmentmelanin spelar en viktig roll här. Ju mer melanin en iris innehåller, desto mörkare kommer ögonfärgen att visas. Detta fenomen kan också observeras, till exempel, hos mänsklig hud. Ju mer melanin våra celler innehåller, desto mörkare är din hudton. For the eyes, this means that brown eyes contain more melanin than blue eyes.

Woman with heterochromia
White cat with heterochromia

Vad är skillnaden mellan heterokromi hos människor och djur?

Heterokromi är relativt ovanligt hos människor (t.ex. på färre än 200 000 människor i USA). Det är emellertid ett vanligt fenomen i vissa raser av katter, hundar, boskap och hästar.

Det beror på att heterokromi är ett genetiskt drag som beroende på djuret där det förekommer kan bero på inavel, genetisk arv eller mutation . I vissa katteraser, som den turkiska angoraen, är heterokromi ett önskvärt drag som uppfödare försöker bevara.

Vissa hundraser, som huskies, australiensiska shepherds och Louisiana Catahoula Leopard Dogs, är mer benägna att ha den söta egenskapen.

Dog with heterochromia

Vad orsakar heterokromi?

Heterokromi klassificeras främst som genetisk (medfödd, närvarande vid eller kort efter födseln) eller förvärvad beroende på tidpunkten av början. De flesta fall av heterokromi är ärftliga och kan vara förknippade med ett medfödd syndrom. Andra fall förvärvas och orsakas av en sjukdom eller skada.

Var på den säkra sidan – Gå till en ögonundersökning

De flesta fall av heterokromi är medfödda. Om ditt husdjur har olika färgade ögon rekommenderar vi dock en veterinär för en ögonundersökning för att utesluta andra orsaker.

När veterinären har bekräftat att dina husdjur ögon är friska, var du redo att få komplimanger på det unika utseendet på ditt husdags flerfärgade ögon! Och om du är den med heterokromi och vill harmonisera dina ögonfärger: färgade kontaktlinser kan användas av kosmetiska skäl.


Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter