Logga in

"Du måste bära glasögon’ - är något som man inte längre ser på nya körkort"

Hemligheten bakom harmoniserade koder

Du kommer inte långt med pappersarbetet för ditt körkort ifall du inte går på en ordentlig kontroll (inklusiv ögonkontroll) först. Ifall du inte har använt kontaktlinser medan du lärt dig köra kan du inte lita på att det räcker att du nämner att du bär glasögon. Det finns tre koder som hänvisar till optiska hjälpredskap och varje har olika betydelser:

01.01 = Glasögon – du måste bära glasögon medan du kör 01.02 = Kontaktlinser – du måste bära kontaktlinser medan du kör ** **01.06 = Glasögon eller kontaktlinser – den perfekta alternativet – du kan sitta bakom ratten med bägge glasögon eller kontaktlinser

Hur du får den rätta koden

Först ska du gå till din läkare eller ögonläkare och be dem om en konfirmation där det står att ditt synfel kan rättas med både glasögon och kontaktlinser. Ta det med när du ansöker om körkortet så kommer de att sätta till den motsvarande koden i ditt körkort. Utan den rätta koden får du inte köra med kontaktlinser.

Trafikpolisen

När du har endera den 01.02 eller 01.06 harmoniserade koden i din licens och inte bär glasögon är det möjligt att polisen ber dig att visa din kontaktlinsapplikationskort. I de flesta fall behöver de bara kontrollera dina ögon eller se ditt kontaktlinsanvändarekort (vilket du kan få från din optometriker under din ögonundersökning). Ifall det inte finns något annat alternativ behöver du bara din kontaktlinsetui.

Chansa inte – särskilt när det gäller olyckor.

Ifall du hamnar i en olycka kommer en ögonspecialist att kallas in för att bedöma situationen och jämföra det med koderna i licensen. Om det bevisas att föraren bar varken glasögon eller kontaktlinser vid olyckan, kommer han automatiskt anses vara den som är ansvarig för olyckan och försäkringsbolaget kommer att avslå att betala ut pengar eftersom han har brutit mot trafiksäkerheten. Ifall du har den rätta koden behöver du inte bekymra dig.

Trevlig och säker resa.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter