Logga in

De 6 vanligaste frågorna om peroxidlinsvätskor

Jakub Odcházel

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, Chef för optiker, den 2020-02-24
Skriven av Leonie Bauer

Väteperoxid (H2O2) är en färglös vätska, vanligtvis tillgänglig som en vattenlösning, som huvudsakligen används vid tillverkning av kosmetika, för blekning av bomull och till och med som raketbränsle.

Men peroxid kan vara ännu mer mångsidig. Det används också i linsvätskor. Här spelar peroxid en viktig roll vid rengöring och desinfektion kontakt linser. Peroxid är mycket populärt bland allergikare och linsbärare som lider av torra ögon.

Hur fungerar den här unika vårdprodukten? Vi har svarat på de sex vanligaste frågorna om peroxid linsvätskor.

1. Vad är peroxid linsvätskor?

Både väteperoxid och universal linsvätskor Rengör och desinficerar kontaktlinser genom att bryta upp och ta bort fångade avlagringar, proteiner och fettavlagringar (lipider).

Till skillnad från universal linsvätskor som Solunate, peroxid linsvätskor är konserveringsfria, vilket gör dem lämpliga för allergikare som reagerar på vissa konserveringsmedel. Dessa linsvätskor, även kallade peroxidsystem, tolereras väl och är extremt effektiva mot bakterier. Peroxid linsvätskor används huvudsakligen för att desinficera mjuka kontaktlinser, men vissa av dem kan också användas för att ta hand om hårda kontaktlinser.

De mest kända peroxidsystemen inkluderar AOSEPT PLUS och EasySept 360 ml with case. Vill du lära dig mer om andra peroxid linsvätskor? Ta en titt på alla våra peroxidbaserade vårdprodukter.De mest populära peroxid linsvätskor2. Hur används peroxid linsvätskor korrekt?

Användning av peroxidsystem kräver extra skötsel jämfört med universal linsvätskor. Efter rengöring av kontaktlinserna måste väteperoxiden i lösningen neutraliseras innan linserna kan bäras.

Om neutralisering inte utförs ordentligt kan väteperoxiden som kommer in i ögonen orsaka svidande, brännande och tillfällig skada på hornhinnan. Neutralisatorn omvandlar peroxiden till vatten och syre, vilket säkerställer att du kan använda dina linser utan problem.3. Vad är enstegs peroxidsystem?

Med en enstegs peroxid linsvätska måste linserna vanligtvis förvaras i flera timmar i peroxidsystemet tills lösningen är fullständigt neutraliserad i den medföljande specialbehållaren.

Enstegs peroxidsystem fylls i en speciell kontaktlinsbehållare, sedan neutraliseras de med en speciell tablett, som vanligtvis levereras av tillverkaren tillsammans med linsvätskan.4. Vad sägs om tvåstegs peroxidsystem?

Tvåstegs peroxidsystem desinficerar dina kontaktlinser noggrant eftersom koncentrationen av väteperoxid förblir konstant under desinfektionsprocessen.

I ett tvåstegs peroxidsystem kastas peroxidlösningen i slutet av desinficeringsperioden och behållaren fylls med den andra lösningen – neutraliseringslösningen. För att undvika en obehaglig brännande känsla är det viktigt att lämna dina kontaktlinser i neutraliseringslösningen så länge som tillverkaren föreskriver.

Om lösningen inte är helt neutraliserad kan den fortfarande vara skadlig för ögonen. I det här fallet kan du dra linserna på ett normalt sätt saline linsvätska innan du sätter i dem.5. Hur lång tid tar neutraliseringen av peroxidsystem?

Neutraliseringsprocessen tar vanligtvis upp till sex timmar. Observera dock den neutraliseringstid som anges av tillverkaren i bipacksedeln. Efter neutralisering får dina kontaktlinser inte komma i kontakt med peroxidlösningen.

Varaktigheten av neutraliseringsprocessen i tvåstegssystem är något kortare än i enstegssystemen, eftersom i tvåstegssystemet behöver endast peroxid som finns kvar i kontaktlinserna neutraliseras och inte hela innehållet i behållaren.

6. Vad är den säkraste användningen av peroxid linsvätskor?

 • Innan du använder den nya kontaktlinsvätska, läs och följ alla instruktioner på förpackningen och flaskan noggrant.
 • Var noga med att använda det speciella kontaktlinsfodralet som kommer med din väteperoxid-linsvätska. Använd inte ett gammalt linsfodral när du får en ny flaska peroxidbaserad linsvätska. Om du gör det kommer peroxiden inte att neutraliseras korrekt.
 • Lämna dina linser i linsvätskan i minst 6 timmar så att neutraliseringsprocessen kan slutföras.
 • Skölj aldrig dina linser med väteperoxid linsvätskor och sätt aldrig väteperoxid linsvätskor direkt i ögonen för att undvika någon form av skador.
 • Låt inte någon annan använda din väteperoxid linsvätska. Dina vänner och familjemedlemmar kan göra misstag med peroxid linsvätskan för en universal linsvätska och inte använda den enligt de specifika anvisningarna för väteperoxid linsvätska.


Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter