Logga in

Peroxidlösning: viktiga tips och tricks för användare

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2022-11-21. Skriven av Lentiamo

Väteperoxid (H2O2) är en färglös vätska som vanligen finns tillgänglig som en vattenlösning och främst används för att tillverka kosmetika, bleka bomull och till och med som bränsle för raketer. Den används även för att rengöra, desinficera och förvara mjuka och hårda kontaktlinser.

När vätskan används i linsvätska spelar medlet en viktig roll för rengöring och desinfektion. Peroxidlösning rekommenderas ofta för allergiker och användare som lider av torra ögon.

Vill du veta mer om ett av de bästa sätten att ta hand om dina linser? Läs detta användbara blogginlogg om väteperoxidlösningar! 

Vad är peroxidlösning?

Både väteperoxid och multi-purpose linsvätskor rengör och desinficerar kontaktlinser genom att bryta upp och avlägsna fastnat avlagringar, proteiner och fettavlagringar (lipider).

Till skillnad från multi-purpose linsvätskor, tränger peroxidlösningen in i den mikrobiella biofilmen för att befria linserna från skadliga bakterier och döda mikroorganismer. I vissa studier har väteperoxidsystem visat sig ge en bättre antiviral aktivitet mot coronavirus (SARS-CoV-2) än multi-purpose lösningar.1

Enligt Review of Optometric Business rekommenderar optiker väteperoxidlösningar av många skäl, bland annat för rena och friska linser, klarare syn och ökad komfort.2

Kan jag använda perioxidlösning med mina linser?

behållare för kontaktlinser för peroxid och all in one linsvätska

Peroxidlösningar är utformade för att desinficera mjuka kontaktlinser, inklusive silikonhydrogel-linser. Vissa peroxidlösningar kan också användas för att vårda hårda (rigida gaspermeabla) kontaktlinser - se bara tillverkarens bruksanvisning för att se om dina linser är lämpliga för en viss peroxidlösning. 

Se alltid tillverkarens rekommendationer för att se om peroxidlösningen är lämplig för dina kontaktlinser. Det är också viktigt att noggrant läsa bipacksedeln för peroxidlösningen. Vissa peroxidsystem är till exempel inte lämpliga för färgade kontaktlinser.

Olika typer av rengöringssystem med väteperoxid

Väteperoxidsystem kan verka komplicerade för dem som inte är bekanta med denna typ av lösning. Om du känner till grunderna för hur peroxidlösningar fungerar kommer processen att bli mycket enklare och mindre skrämmande. 

Det finns två olika typer av peroxidsystem: enstegssystem och tvåstegssystem.

 • Enstegssystem för perioxidlösning

  Med en enstegs-peroxidlösning måste kontaktlinserna hållas i peroxiden i flera timmar tills lösningen är helt neutraliserad.

  Till att börja med hälls lösningen i ett speciellt kontaktlinsfodral som medföljer. Neutraliseringen slutförs genom en kemisk reaktion mellan behållaren och lösningen eller med en speciell tablett som följer med lösningen.

 • Tvåstegssystem för perioxidlösning 

  Tvåstegs peroxidsystem desinficerar dina kontaktlinser grundligt - koncentrationen av väteperoxid förblir konstant under hela desinficeringsprocessen.

  I tvåstegssystemet kastas peroxiden i slutet av desinfektionsperioden och behållaren fylls med en andra lösning - neutraliseringslösningen. 

Du kan alltid skilja väteperoxidlösningar från andra flergångslösningar eller saltlösningar på grund av det röda flasklocket. Röda lock på väteperoxidlösningar innebär att lösningen inte kan föras in i ögonen. 

Hur lång tid tar neutraliseringen?

linsetui med peroxidbehållare i bakgrunden

Neutraliseringsprocessen tar vanligtvis upp till sex timmar, men kan skilja sig något från olika märken. Kom ihåg att läsa bipacksedeln innan användning. Efter neutraliseringen får dina kontaktlinser inte komma i kontakt med peroxidlösningen.

Neutraliseringsprocessen i tvåstegssystem är något kortare än i enstegssystem eftersom endast den peroxid som finns kvar på kontaktlinserna behöver neutraliseras och inte hela behållarens innehåll.

Viktigt: Om neutraliseringsprocessen inte avslutas kan väteperoxid som kommer i direkt kontakt med ögonen från flaskan eller från kontaktlinser orsaka stickande, brännande och tillfälliga skador på hornhinnan. Fodralets neutraliserare omvandlar peroxiden till saltlösning och ser till att dina linser är säkra att använda.

Hur vet du om peroxidlösningen fungerar?

peroxidlösning som bubblar i behållare

Du vet att den fungerar när det bildas bubblor när den speciella neutraliseringsskivan i fodralet kommer i kontakt med lösningen. 

Kom ihåg att alltid tvätta händerna innan du tar bort linserna eller använder peroxidlösningen. Om andra lösningar, t.ex. ögondroppar eller vatten, kommer i kontakt med peroxiden och skivan kan lösningen bubbla och rinna över från fodralet. 

Tänk på detta när du använder peroxidlösning

 • Innan du använder en ny linsvätska ska du noggrant läsa och följa instuktionerna
 • Se till att du använder det speciella kontaktlinsfodralet som följer med din väteperoxidkontaktlinslösning. Använd inte ett gammalt linsfodral när du hämtar en ny flaska peroxidbaserad kontaktlinslösning. Om du gör det kommer peroxiden inte att neutraliseras.
 • Låt linserna ligga i lösningen i minst 6 timmar (eller den angivna tiden) så att neutraliseringsprocessen kan slutföras.
 • Skölj inte linserna med väteperoxidlösningar och stoppa aldrig väteperoxidlösning i ögonen. Detta kan orsaka brännande eller stickande ögon.
 • Låt ingen annan använda din väteperoxidlösning. Dina vänner och familjemedlemmar kan förväxla peroxidlösningen med en lösning för flera ändamål och inte använda den enligt de specifika anvisningarna för väteperoxidlösning.

Steg-för-steg för hur du använder peroxidlösning

 1. Steg 1: Tvätta händerna
 2. Steg 2: Lägg kontaktlinsen i linsfodralet
 3. Steg 3: Skölj linserna
 4. Steg 4: Fyll behållaren med lösning
 5. Steg 5: Lägg linsfodralet i behållaren
 6. Steg 6: Blötlägg linserna
 7. Steg 7: Klart! Nu kan du sätta in linserna. 
handtvätt med bilder av vattendroppar

Steg 1: Tvätta händerna

Tvätta och torka händerna noggrant innan du använder lösningen.

tvätt av händer i handfat med vattendroppar bilder

Steg 2: Lägg kontaktlinsen i linsfodralet

Skruva av linsfodralet och placera linserna i de märkta korgarna. I allmänhet är korgarna märkta med ett "L" för vänster lins och ett "R" för höger lins.

Sköljning av linserna i behållaren med peroxidlösningen.

Steg 3: Skölj linserna

Skölj linserna med peroxidlösningen i fem sekunder. Detta är ett frivilligt steg för vissa tillverkare.

Fyllning av behållaren med peroxidlösning till fyllningslinjen

Steg 4: Fyll behållaren med lösning

Fyll behållaren med peroxidlösning upp till den angivna linjen. Fyll inte för mycket eller för lite i lådan.

Lägg i linserna i peroxidbehållaren

Steg 5: Lägg linsfodralet i behållaren

Placera korgarna i lösningen och skruva på locket. Bubblor bör börja bildas i detta skede.

Linser som ligger i bubblande peroxidlösning

Steg 6: Blötlägg linserna

Blötlägg linserna i minst sex timmar eller så länge som tillverkaren rekommenderar. Luta eller röra inte behållaren under neutraliseringsprocessen.

Väteperoxid och linsväska som står på handfatet.

Steg 7: Klart! Nu kan du sätta in linserna.

När neutraliseringsprocessen är avslutad ska du kasta den använda peroxidlösningen och låta lådan torka öppet. Det är nu säkert att sätta in dina linser.

 

Vanliga frågor om väteperoxidlösning

Är peroxidlösning bra för känsliga ögon?

Ja. Optiker på Lentiamo rekommenderar väteperoxidlösningar till linsbärare med känsliga ögon. De flesta väteperoxidlösningar är fria från konserveringsmedel så de är idealiska för dem som är allergiska mot konserveringsmedel i flergångslösningar. De tar också effektivt bort avlagringar från linserna som kan leda till irritation.

Måste man använda en saltlösning med peroxidlösning?

Kanske. I allmänhet beror det på tillverkarens rekommendationer. Det är inte alltid nödvändigt att skölja linserna med en saltlösning efter att desinfektionsprocessen är klar, men saltlösningar är ett bra extra steg för dem med extra känsliga ögon.

Kan du använda ett vanligt kontaktlinsfodral med väteperoxidlösning?

Nej. Väteperoxidlösningar levereras med en speciell väska som innehåller en neutraliseringsskiva som startar en kemisk reaktion. Under denna process rengör och desinficerar väteperoxid linserna på djupet innan den blir en säker saltlösning. Använd alltid det nya fodralet med varje ny flaska peroxidlösning för att systemet ska fungera korrekt.

Är väteperoxid skadligt för ögonen?

Nej. Väteperoxidkontaktlösningar är säkra när de används på rätt sätt. Var försiktig: Använd endast peroxidlösningar som är särskilt utformade för vård av kontaktlinser. Dessutom ska du alltid slutföra neutraliseringsprocessen innan du sätter tillbaka kontaktlinserna i ögonen.

Slutord från Lentiamo

Sammanfattningsvis är peroxidlösning ett säkert och pålitligt sätt att rengöra, desinficera och vårda dina linser, men de bör användas med försiktighet eftersom direktkontakt med ögonen kan leda till stickande, brännande eller hornhinneskador. När de används enligt anvisningarna är peroxidlösningar ett viktigt verktyg för att hålla dina ögon bekväma och friska.

Rådgör med din optiker eller ögonkäkare om du vill byta till en peroxidlösning och börja njuta av alla fördelarna.


Källor

1. National Library of Medicine, Antiviral effect of multipurpose contact lens disinfecting solutions against coronavirus
2. Review of Optometric Business, Patients Using Hydrogen Peroxide Solutions = Greater Compliance

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter