Logga in

Vad händer om jag somnar med linserna i?

Det är ett välkänt faktum att det är viktigt att ta bort kontaktlinser innan du går och lägger dig för att minska sannolikheten för ögoninfektioner.

Enligt australiensiska forskare är människor som sover med kontaktlinser 6,5 gånger mer benägna att utveckla hornhinneinflammation.1

För att skydda dig mot en otrevlig överraskning, läs vår guide och lär dig mer om dygnet runt-linser!

4 otroliga fakta om att sova med kontaktlinser

 • Forskare intervjuade 1 618 kontaktlinsbärare i åldern 12–17 år och fann att 85% har åtminstone ett riskbeteende
 • 44% besöker sin oftalmolog mindre än en gång om året
 • 30% sover med kontaktlinser, med en upp till 6 gånger högre risk för infektion
 • 27% bär sina kontaktlinser medan de simmar, trots att de är väldigt mottagliga för bakterier och baciller

Vad händer om jag somnar med linserna?

Det beror helt och hållet på hur länge du sover. Om du, till exempel, har för vana att slumra till på bussen på väg hem, eller tar en tupplur (på 15–45 minuter) riskerar du ingenting. Du kan möjligtvis få lite suddig syn och torra ögon en kort stund som resultat, men inget mer.

Men, om du somnar på kvällen med dina kontaktlinser i och de därför sitter kvar på dina ögon hela natten, kan det däremot vara lite mer problematiskt. Typen av kontaktlinser kan därmed innebära den stora skillnaden.

Silikonhydrogellinser låter mer syre passera till hornhinnan, så att dina ögon inte ska bli alltför irriterade. Men har du hydrogellinser, kommer dina ögon högst troligen vara röda med en brännande känsla när du vaknar, och du kan till och med skada din hornhinna.

Att sova med kontaktlinser ökar risken 6 gånger för ögoninfektion.

Tillståndet i dina ögon innan du somnar kan påverka dig på olika sätt. Om du har använt linserna några få timmar innan du går och lägger dig, kommer irritationen nästa dag att vara mindre än om du hade burit dem hela dagen. Kontaktlinserna har ackumulerat föroreningar under de många timmarna av användning (såsom damm) och kontaktlinser som inte är rena är formligen ett paradis för mikroorganismer och allergener. Skydda dina ögon från inflammation, eftersom du kan riskera en eventuell bindhinneinflammation (conjunctivitis).
 

Letar du efter rätt kontaktlinser för dig?

Ett brett urval av toppmoderna linser väntar på dig hos Lentiamo!

De bästa tillverkarna erbjuder endagslinser och månadslinser av silikonhydrogel, dygnet runt-linser och filter för UV- och blått ljus.

Handla kontaktlinser

Vad ska jag göra om jag haft mina kontaktlinser i på natten?

Naturligtvis är det inte idealiskt att kontaktlinserna sitter i under natten, men om det skulle hända, rekommenderar vi dig att följa dessa råd:

 • Ta inte ut kontaktlinserna omedelbart efter att du vaknat, även om det känns väldigt obehagligt.
 • Försök att blinka tillräckligt för att göra linsen fuktig och mjukare med hjälp av tårvätskan.
 • Om kontaktlinsen fortfarande inte släpper, använd återfuktande ögondroppar i ögat. Alternativt kan du också använda linsvätska (dock inte peroxid) eller rent vatten för att återfukta ögat.
 • Om kontaktlinsen nu är tillräckligt mjuk, kan du ta ut den försiktigt.
 • Försök att skjuta på insättningen av nya kontaktlinser så mycket som möjligt. Om du har glasögon, använd dem under den efterkommande dagen.
 • Om du fortfarande inte känner dig bra efter några timmar, kontakta en oftalmolog omedelbart.
 • Händer detta ofta för dig? Då vore det bästa att du byter till andra kontaktlinser, som är bättre lämpade för dina vanor.

Sov bättre med dygnet runt-linser

Om du är en person som älskar att fångas av ett bra TV-program eller en bra bok när du är i sängen och ibland försvinner in i drömmarnas värld, då är dygnet runt-linser det du drömt om! Dygnet runt-linser är designade för att kunna användas hela tiden – även när du sover. De är gjorda av ett speciellt silikon-hydrogel material och låter känsliga ögon få tillräckligt med syre under sömnen.

Dygnetruntlinserna finns som tvåveckorslinser eller månadslinser. Efter denna användningstid, ska linserna slängas. Kontaktlinserna Biofinity från vår webbutik, kommer säkert att göra dig nöjd. Men tänk på att alltid vara noga med att rengöra kontaktlinserna ordentligt!

En överblick över de viktigaste fakta

 1. Kan jag sova med kontaktlinser i?

  Du kan sova med kontaktlinser om det är speciella kontaktlinser för dag och natt. Dessa dygnet runt-linser ger dina ögon fukt och syre och motverkar därmed uttorkningen av ögonen.

 2. Hur länge kan jag lämna mina kontaktlinser i ögonen över natten?

  En kort tupplur på en timme skadar ingen. Om du går och lägger dig på natten bör du ta bort dina kontaktlinser.
 3. Vem bör inte sova med kontaktlinser?

  Om du lider av känsliga eller torra ögon bör du alltid ta bort dina kontakter innan du går till sängs (detta gäller även dygnet runt-linser). Om det är särskilt viktigt för dig att dina linser stannar i ögonen över natten rekommenderar vi att du konsulterar din ögonläkare.
 4. Vad gör du om din kontaktlins inte längre sitter på ögat efter att ha sovit?

  Kontaktlinser kan inte glida bakom ögat, detta är anatomiskt omöjligt. Om du inte hittar kontaktlinsen, ställ dig bara framför en spegel och sök försiktigt i ögat efter kontaktlinsen. Den gled antagligen bara åt sidan.
 5. När ska du ta bort dina kontaktlinser senaste?

  Det är nödvändigt att ta bort kontaktlinserna direkt efter att ha vaknat senaste.

Har du någonsin somnat med kontaktlinser i? Meddela oss gärna i en kommentar vad din erfarenhet har varit!


1: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22521083
2: http://www.aappublications.org/…ntacts081717

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

 • Amelie

  Hej! Jag har engångslinser (silicone hydrogel) och råkade igår somna med linserna på hos en vän. Var tvungen att köra bil hem senare på eftermiddagen, och eftersom jag glömt att ta med både nya linser och glasögon resulterade det i att jag var tvungen att ha kvar linserna i ögonen tills jag kommit hem på kvällen. Borde jag vara orolig? Ögonen är varken röda eller irriterade. Använde även återfuktande ögondroppas när jag tagit ut linserna. Detta är heller inget som brukar hända.

  Svara
  • Viktoria
   Lentiamo.se

   Hej Amelie

   Har du inga besvär är det inget att vara orolig över. Det är okej om det händer någon enstaka gång, det kommer inte att påverka dina ögon. Om du har någon känning i dina ögon kan du alltid vila från linser en dag och som du redan gjort använda återfuktande droppar så blir det bra.

   Svara
 • Adam

  Jag sover med silikon dags linser för jag blivit mobbad när jag bär mina glasögon,men kan de göra så min syn försämras?

  Svara
  • Viktoria
   Lentiamo.se

   Hej Adam!

   Vi rekommenderar att man har linser som är avsedda för natt och dag om man ska sova med linserna. Annars finns det en risk att ögonen kan ta skada. Om du inte har linser avsedda för natt så kan du prata med din doktor för att få rekommendation på vad som är bäst för dig.

   Svara
 • Emil

  Har toriska månadslinser av silikonhydrogel (ej dygnet runt-linser). Tycker det funkar bra att sova i dem. Har haft dem i ögonen dygnet runt i över tre och ett halvt dygn nu utan att ta ut dem och har inte haft några problem alls :) Kommer nog inte ta ut dem förrän om nån vecka när de behöves bytas.

  Svara
  • Klára
   Lentiamo.se

   Hej Emil!

   Tack för din kommentar. Vi är glada att du hittade vad funkar för dig. Vanligtvis om linserna inte är dygnet runt börjar de smälta/klistra sig i ögonen och kan skada ögonen. Hoppas detta inte händer till dig. Var försiktig och ha det fint!


   Mvh, Klara

   Svara
 • Emilio

  Somnat med endagslinser ett bra antal gånger nu. Har aldrig fått ovan beskrivet för mig av optikern. Tog av linserna på natten, antagligen för snabbt inpå att jag vaknade. Det lät nästan som när man drar bort en tejp, lite överdrivet men åt det hållet. Känns i ögonen. Ska skaffa andra linser.

  Svara
  • Klára
   Lentiamo.se

   Hej Emilio!

   Tack för din kommentar. Endagslinser kan verkligen "smälta" i ögonen när man sover med dem. Om man vill sova med linser i så är det viktigt att skaffa dygnet runt-linser som tillverkas exakt för detta.   Mvh, Klara

   Svara
 • Madde

  Sovit med endagarslinser en vecka i stöten och sedan bytt till nya endagarslinser. Inget har hänt förutom klet i ögonen på morgonen.

  Svara
  • Viktoria
   Lentiamo.se

   Hej, Vi rekommenderar inte att du använder dina endagarslinser såpass
   länge, det kan skada dina ögon. Tillverkarna av endagslinser rekommenderar att
   maximalt använda dem i 24 timmar. Med vänliga hälsningar, Viktoria
   Karlsson


   Svara

Nästa 4 kommentarer

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter