Logga in

7 anledningar till att du inte ser bra med kontaktlinser

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2022-06-29. Skriven av Lentiamo

Att köpa nya kontaktlinser och hålla dem i perfekt skick är vardagen för många med synproblem. Men se upp! Har du någonsin haft suddig syn med linserna du just köpt? I det här inlägget ska vi förklara orsakerna till varför den här frågan dyker upp ofta bland våra kunder. 

Vid många tillfällen har våra kunder berättat saker som: "Mina ögon fokuserar inte bra med kontaktlinser" eller "Min syn är suddig med nya linser". Vi tycker att det är dags att sätta stopp för alla dessa tvivel som hindrar dig från att använda kontaktlinser på ett bekvämt sätt.

Har du fått suddig syn med dina nya kontaktlinser? Detta kan vara orsakerna

Du behöver inte oroa dig om du får suddig syn med dina nya kontaktlinser eftersom det är något som lätt kan lösas, och på Lentiamo ger vi dig den information du söker. Vi har lång erfarenhet inom glasögonbranschen och vi är den ledande onlineoptikern på marknaden, så du kan vara säker på att du är i goda händer.

Kontrollera om kontaktlinserna är skadade.

Som du kanske vet finns det olika typer av kontaktlinser, inte bara när det gäller material eller tillverkare, utan också när det gäller rekommenderad användningsfrekvens. Precis som alla andra produkter med ett utgångsdatum har kontaktlinser också en begränsad användningstid.

När linserna nu närmar sig sin sista tid, har du kontrollerat om de är lite skadade? Om så är fallet är det dags att börja använda nya linser. Detta är något som kan hända lättare med månadslinser, kvartalslinser eller dygnetruntlinser.

Om du vill ta reda på om dina kontaktlinser inte längre fungerar är det enkelt: du kan börja uppleva suddig syn, torra ögon och rodnad som huvudsymptom. Vi berättar mer om dem nedan:

7-reasons-you-do-not-see-well-with-contact-lenses-1

Undvik till varje pris att smutsa ner linserna

En av orsakerna till att du kan få suddig syn med kontaktlinser är att du inte har bevarat dem i ditt linsfodral och rengjort dem med en korrekt linsvätska.

Smuts är ett av de största problemen för personer som börjar använda kontaktlinser, eftersom bristande kunskap leder till att de inte vidtar de nödvändiga försiktighetsåtgärderna för att hålla dem rena.

När det gäller ögonhälsa och ögonvård får du inte glömma att det är ett extremt känsligt område, så det är viktigt att dina linser förvaras i ett säkert område fritt från mikroorganismer.

Har du försäkrat dig om att ditt recept är korrekt?

Det kan tyckas vara ett väldigt enkelt misstag, men det är något som kan hända och det kan med säkerhet spela en roll för suddig syn med kontaktlinser. Vanligtvis är varje öga annorlunda, så du behöver en optiker för att avgöra vilket recept som är rätt för båda dina ögon.

Du kan behöva en kontrollundersökning

Du vet förmodligen redan det, men dina synproblem kan bli mer uttalade med tiden. Det är därför det är absolut nödvändigt att göra regelbundna kontroller så att dina kontaktlinser (och glasögon om du bär dem) är korrekt anpassade för att åtgärda dina problem.

Det rekommenderas vanligtvis att göra detta en eller två gånger per år för att kontrollera om din situation är densamma eller om något har förändrats. Om du märker problem av något slag på löpande basis bör du gå dit så snart som möjligt för att få slut på dem.

Har du satt varje kontaktlins i rätt öga?

Ditt recept är avgörande och varje öga kan behöva en annan korrigering, så det är viktigt att du alltid vet vilken lins som är rätt för varje öga. På så sätt kan du se klart och undvika suddig syn med kontaktlinser.

Hur kan du ta reda på vilken kontaktlins som tillhör vilket öga? Det är enkelt! Om du har ett kontaktlinsfodral kommer fodralet att ha bokstaven R (Right) för höger öga och bokstaven L (Left) för vänster öga.

7-reasons-you-do-not-see-well-with-contact-lenses-2

Förhindra torra ögon och håll ögonen välsmorda

Torra ögon är en av huvudorsakerna till att du kan få suddig syn med dina kontaktlinser, oavsett om de är nya eller om du har haft dem ett tag. Dessutom är återfuktning också viktigt för komforten när du bär linser. Utan fukt kan kontaktlinser orsaka obehag eller irritation.

Om du har den här typen av problem med kontaktlinser på återkommande basis kan du köpa ögondroppar för en mer behaglig upplevelse.

Olika typer av problem: binokulära eller intermediära synproblem

Du kanske har vidtagit alla de rätta försiktighetsåtgärderna, men det är också möjligt att du kan få suddig syn med kontaktlinser på grund av synproblem som är större än myopi eller astigmatism. Två tydliga exempel är binokulär syn eller intermediär syn.

Med andra ord kanske du bara ser tydligt från ett öga eller så kan du behöva olika recept beroende på hur långt bort du befinner dig från det objekt du vill fokusera på. I dessa fall är det bäst att få en specifik rekommendation från din optiker om vad du behöver för att se ordentligt.

Hur lång tid tar det att vänja sig vid kontaktlinser?

Om du har bytt recept och behöver köpa nya kontaktlinser ska du vara medveten om att det kan ta tre dagar innan ögat vänjer sig helt vid dem. Det ska inte vara alltför obekvämt eller irriterande, men kom ihåg att det är en process som dina ögon måste gå igenom. Om du inte gör det kommer det att innebära att du kommer att se ännu sämre eftersom de inte kommer att anpassa sig till dina behov.

När du väl har vant dig vid dem kommer du naturligtvis inte att märka några problem så länge du upprätthåller en grundläggande skötselrutin. Efter det behöver du inte oroa dig för suddig syn med kontaktlinser.

Om det däremot har gått mer än tre dagar och eventuella obehag inte har förbättrats sedan första dagen är det bäst att sluta använda dem och besöka din optiker så att de kan bedöma din situation igen och rekommendera en annan lösning som är fördelaktig för dig. Sätt aldrig din ögonhälsa i fara och räkna alltid med specialisternas åsikter för att vägleda dig på rätt väg. Att vara en försiktig person i detta avseende hjälper dig att undvika flera komplikationer som du inte vill ska inträffa. När dina ögon anpassar sig till dina nya linser kommer du knappt att minnas att du har dem på dig!

7-reasons-you-do-not-see-well-with-contact-lenses-3

Köp kontaktlinser på Lentiamo upp till 50% billigare än hos vanliga optiker!

Nu när du vet allt du behöver veta om suddig syn med kontaktlinser vill vi ge dig en lösning för att få dina kontaktlinser på enklast möjliga sätt: hemifrån.

På Lentiamo har vi lång erfarenhet av ögonvårdsprodukter. Vi är den ledande nätbutiken inom denna sektor när det gäller ett bra pris- och kvalitetsförhållande för våra produkter. Genom att handla på vår webbplats hittar du erbjudanden som är upp till 50% billigare än i vanliga optikerbutiker.

Vi erbjuder kontaktlinser från många olika märken samt olika typer och användningsfrekvenser, så att du alltid kan hitta den lins som passar dina behov bäst. Alla våra produkter uppfyller alltid de högsta kvalitetsstandarderna och har godkänts av Europeiska unionen. Du kan lita på oss.

Dessutom skickas köp över 700 kr gratis, så tveka inte att ta tillfället i akt att köpa allt du behöver! Välj rätt produkter och slipp suddig syn med dina kontaktlinser.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter