Logga in

Dagliga eller månatliga linser? 5 vanliga frågor om prisskillnader och vård

Dagliga och månatliga linser är lika populära bland kontaktlinsbärare.

Ta reda på vilka kontaktlinser som är de mest prisvärda och bäst lämpade för din livsstil!

Vilka kontaktlinser är billigare? Endagslinser eller månadslinser?

Om du vill jämföra månadslinser with endagslinser kommer du förmodligen att upptäcka att månadslinser i genomsnitt är billigare. Detta kan dock vara vilseledande, eftersom det beror på hur du använder dem. Om du bär dina kontaktlinser varje dag är månadslinser faktiskt billigare. Men om du använder dina linser på en mer tillfällig basis (till exempel bara under sport), kommer dagliga linser att bli billigare på lång sikt.

Så kom ihåg hur ofta du bär dina linser.

Våra rekommendationer för endagslinser:

Vilka månadslinser är billigare? Hårda eller mjuka linser?

Mjuka månadslinser är billigare än hårda månadslinser. Det hårda materialet är mycket mer motståndskraftigt och förklarar delvis det högre priset.Dessutom är hårda kontaktlinser ofta specialanpassade, till exempel i fallet med astigmatism, så att mjuka månadslinser är mer benägna att bli billigare.

Hur är det årliga kontaktlinspriset per månad jämfört med endagslinser?

Om du använder kontaktlinser varje dag kommer dagliga engångslinser att vara dyrare än månatliga.

Ett 90-packs dagslinser kostar ungefär mellan 500 SEK och 750 SEK. Detta skulle vara cirka 2000 SEK till 3000 SEK, för daglig användning under hela året. Dessutom behöver de flesta olika linser för höger och vänster öga och i så fall ska de betala dubbelt så mycket. Kostnadsfaktorn för vård av kontaktlinser gäller inte endagslinser.

Det är omöjligt att göra en exakt beräkning för månatliga linser, eftersom vi nu har en stor variation i vår butik och kostnaden svänger mellan 160 SEK och 460 SEK för paket med 6 linser. Låt oss dock välja ett pris någonstans mellan de två ytterligheterna, till exempel 312 SEKför en förpackning med 6 linser: det skulle göra det 626 SEK per år, för ett öga. Då måste du lägga till kostnaden för lösningen, att du måste rengöra och hålla linserna fuktade, vilket vanligtvis inkluderar linsfodralet.

I båda fallen talar vi om linser för myopi eller hypermetropi. Toriska och multifokala linser har en högre produktionskostnad och är dyrare.

Hur dyr är vård av månadslinser jämfört med endagslinser?

För månadslinser, olika linsvätskor kan användas, allt från en rengöringslösning till ett desinfektionsmedel och saline linsvätska. Det finns också protein linsvätskor. Endagslinser kräver å andra sidan inte denna vård och kastas i slutet av dagen. Månadslinser kostar därför extra pengar och kräver tid för vård.

Våra rekommendationer för månadslinser:

Vilka är fördelarna och nackdelarna med månatliga linser?

Vi vet nu att flera månatliga linser i genomsnitt är billigare men de kräver mer vård och kostnaderna för vård- och rengöringsmedel måste läggas till. Om du tappar din månatliga engångslins förlorar du också en betydande summa pengar jämfört med en daglig engångslins.

Månadslinser är emellertid mycket populära hos många linsbärare och uppfattas som mer bekväm, särskilt om du reser mycket och inte vill byta linser varje dag. Tänk ändå på att det är viktigt att rengöra och förvara dina linser så hygieniskt som möjligt för att förhindra infektioner orsakade av bakterier.

Gillar du den här artikeln? Dela med dina vänner.

/

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter