Logga in

Hur får jag gratis terminalglasögon på arbetsplatsen?

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2020-11-18. Skriven av Lentiamo

Om du arbetar framför en dator varje dag i mer än en timme har du lagligt rätt till ett gratis ögotest och gratis terminalglasögon. Detta framgår av Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 1998:5). Din arbetsgivare är därför skyldig att betala för denna tjänst och produkt.

För att hjälpa dig att få din ögonundersökning och datorglasögon så snabbt och enkelt som möjligt har vi satt ihop lite information åt dig!

Varför behöver jag terminalglasögon när jag arbetar på datorn?

Anledningen till att bära datorglasögon är att det blå ljuset som avges av datorer, mobiltelefoner, surfplattor och andra enheter är skadligt för våra ögon. Effekterna av för mycket blått ljus på våra ögon inkluderar huvudvärk, torra ögon och ansträngda ögon. Så om du tillbringar flera timmar om dagen på en dator under en lång tidsperiod har det en dramatisk effekt på dina ögon, ditt allmänna välbefinnande och din sömn. Om du vill veta mer om den så kallade Computer Vision Syndrome, läs här.

Hur kan jag begära en gratis ögonundersökning?

Vänligen kontakta din arbetsgivare och be om en gratis ögonundersökning enligt svensk lag AFS 1998:5. Du kan också fråga din ögonläkare. De kommer att berätta hur du kan få återbetalning för ögonundersökning.

Hur får jag gratis datorglasögon?

Om ögonundersökningen leder optiker att rekommendera skyddsglasögon för datorer, är arbetsgivaren skyldig att förse arbetstagaren med sådana glasögon (arbetsgivaren betalar för dem, inte arbetstagaren). Arbetsgivaren kan sätta en kostnadsgräns för bågarna, men däremot inte för själva glasen, eftersom den kostnaden beror på vilken typ av glas som är nödvändiga. Bildskärmsglasögon är i likhet med andra arbetsglasögon ett arbetsredskap som tillhör arbetsgivaren.

Vilka terminalglasögon är bäst för datorarbete?

Lentiamo rekommenderar den nya Blue Light kollektionen från Meller. Samlingen erbjuder utmärkt skydd för dina ögon från det skadliga blå ljuset som genereras av datorskärmar, TV och mobiltelefoner. Oavsett om du finns på kontoret framför datorn eller hemma framför TV:n: De nya Blue Light datorglasögon minskar trötta och irriterade ögon till ett minimum. Du kan också välja mellan terminalglasögon Ray-Ban Everglasses colection eller välja bland många andra ramar och anpassa dem med blått ljusfilter på linserna.Testa våra senaste terminalglasögon!

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter