Logga in

Torra ögon och kontaktlinser: Vanliga orsaker och möjligheter att lindra

Någon som lider av torra ögon är märkbart begränsad i sitt dagliga liv: Ögonlocken är svullna och ögonen kliar, bränner eller är kraftigt rödsprängda – känslor som om det var sand eller grus i ögonen. Ofta blir ögonen också känsliga mot ljus. Även rinnande ögon kan paradoxalt nog vara ett tecken på torra ögon. Kontaktlinser kan ibland orsaka eller öka symptomen – till exempel genom att de inte passar för dina ögon. Men du behöver inte ge upp och återvända till glasögon med en gång. Här är sambandet mellan torra ögon och kontaktlinser.

Orsaker till torra ögon

Torra ögon syndromet (Dry eye syndrome, DES), också känt som keratoconjunctivitis sicca (KCS) eller keratitis sicca, är en sjukdom i tårvätskan och på ögonytan med flera faktorer. När ögat är hälsosamt, producerar tårkörtlarna en tårfilm som täcker och skyddar hornhinnan och iris. Vid torra ögon är inte tårfilmen i balans. Den kan rubbas antingen på grund av att inte tillräckligt med vätska produceras (en kvantitativ defekt), eller för att sammansättningen har förändrats (en kvalitativ defekt).

 

Orsakerna kan alltså vara många:

  • hormonförändringar (t.ex. brist på testosteron med åldern, menopaus, graviditet)
  • medicinintag (t.ex. betablockerare, antidepressivt, olika antihistaminer, p-piller, sömntabletter, antiandrogener)
  • extern påverkan (t.ex. låg luftfuktighet på grund av luftkonditionering, torr luft från uppvärmningsanordningar, cigarettrök, blåsiga och dammiga miljöer, eller konstant arbete vid en skärm/monitor)
  • sjukdomar (t.ex. ögonlocksinflammation, diabetes, sköldkörtelsjukdomar, kronisk ledgångsreumatism, autoimmuna sjukdomar, allergier, ögonoperation eller brist på vitamin A)
  • olämpliga eller undermåliga kontaktlinser

Genom att undersöka hornhinnan, bindhinnan och andra främre delar av ögat, kan oftalmologen avgöra kvaliteten och kvantiteten av tårvätskan. En undersökning av oftalmologen är nödvändig, eftersom de som ignorerar symptomen, riskerar kroniskt röda ögon, skada på hornhinnan och en ökad risk för ögoninfektioner.

Kontaktlinser och torra ögon

Kontaktlinser sätts vanligtvis på tårfilmen på hornhinnan och iris. Men, om linserna inte har anpassats korrekt till din synskärpa och din ögonkurvatur, eller har en skarp kant på grund av en sämre produktion, kommer vätskehinnan att brista och kontaktlinserna att irritera ögonytan. Speciellt kontaktlinser med en hög vattenhalt, extraherar vätska från ögonen. Externa faktorer, såsom vind eller värme, gör att kontaktlinserna förlorar vatten. För att behålla formen, drar de åt sig vätska direkt från tårfilmen. När du köper linser, bör du därför vara uppmärksam på det korrekta materialet: Hydrogellinser har en högre vattenhalt, som evaporerar fortare och alltså kräver mer vätska från tårfilmen. Som en konsekvens torkar ögat fortare. Linser med hyaluronsyra (en endogen, vattenbindande substans), i framförallt silikonhydrogellinser å andra sidan, har en god syregenomsläpplighet och kräver därmed 20% mindre vatten.

Vad som hjälper vid torra ögon och kontaktlinser

Ögondroppar, också kallat artificiella tårar, kan kortsiktigt lindra bristen på fukt. Men se till att ögondropparna är lämpliga att användas tillsammans med den typ av linser som du använder. Undvik att använda ögondroppar med konserveringsmedel, eftersom det kan irritera ögonen ytterligare.

Oftalmologen kan också komma att ordinera en salva som ska appliceras under ögonlocket innan sänggående. Salvan återställer tårfilmen under natten. För allvarliga fall kan operation bli nödvändigt, för att förebygga dräneringen av tårvätskan, och på så sätt göra det möjligt för fler tårar att förbli på ögats yta.

Om du lider av torra ögon, rekommenderas det också att inte bära kontaktlinser under längre tidsperioder. För att undvika att anstränga ögonen, byt till glasögon när du arbetar vid datorn eller när du ser på TV. Att också vara utan linserna en hel dag gör att dina ögon vilar avsevärt. Om du har en förkylning, bör du avstå från att bära kontaktlinser, för att inte få patogener på ögonen. Var särskilt försiktig när du rengör dina kontaktlinser. Rengör linserna grundligt efter varje användning med lämplig linsvätska. Med några veckors mellanrum bör du också byta eller sterilisera kontaktlinsetuiet så att inga patogener bildas.


Källa: ADnews, ADnews produktioner

Hur som helst, ögondroppar liksom att kortsiktigt avstå från kontaktlinserna, behandlar bara symptomen från torra ögon. Försök att eliminera orsakerna, om möjligt. Till exempel, ta reda på om det är möjligt att byta medicinering för en underliggande sjukdom eller om du kan bära speciella kontaktlinser för torra ögon. Endagslinser är till exempel lämpligare. Hårda linser är också ofta ett bättre alternativ vid torra ögon än mjuka linser, då deras vattenhalt är väldigt låg och ögat inte förlorar nästan någon vätska.

Till sist, att vädra rummet där du befinner dig, eller att avstå från rökning kan ge lindring. Se till att få luft flera gånger om dagen, och byt luftfiltret för din luftkonditionering i din bil regelbundet. Drick åtminstone två liter vatten om dagen, välj vitaminrik mat och försök att få tillräckligt med sömn. Om du arbetar mycket framför en skärm, bör du medvetet blinka flera gånger i korta intervaller för att förse ögat ordentligt med tårvätska.

Källor: blickcheck, hylo, deraugenarzt

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter