Logga in

5 enkla sätt att förbättra din syn

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2021-10-19. Skriven av Maria Chiara Tarsia

Här är ett faktum: dina ögon arbetar hårt för dig varje dag! De bearbetar ständigt massor av bilder åt oss (särskilt i den digitala era vi lever i), de gör det möjligt för oss att känna igen, läsa, beundra, betrakta, stirra, snegla, titta, stirra... förlåt, vi gick lite för långt!

I huvudsak är våra ögon värdefulla och vi bör alla ta väl hand om dem. Denna mycket viktiga uppgift är en livstidsuppgift, men det betyder inte att den ska vara svår. De råd som ingår i följande kapitel visar dig enkla men effektiva sätt att hålla dina ögon glada och din syn i bästa möjliga form.

Lär dig våra 5 bästa tips för att förbättra din syn och hålla dina ögon friska

Efter att ha rådfrågat våra ögonspecialister - och påmint dig om att din egen ögonläkare alltid är den bästa källan för råd som är skräddarsydda för dig - är vi redo att presentera 5 enkla sätt att förbättra din syn.

De är ganska enkla att integrera i din dagliga rutin och definitivt effektiva. Vill du lära dig hur? Fortsätt läsa!

Planera regelbundna ögonkontroller

Vårt första råd är mycket viktigt: Om du redan använder glasögon eller kontaktlinser vet du att det är viktigt att ha ett uppdaterat recept. Även om din syn känns bra för dig rekommenderar vi starkt att du regelbundet kontrollerar dina ögon och din syn. Ett grundligt ögontest avgör inte bara om dina dioptrier är tillräckliga, utan det kan också vara avgörande för att identifiera andra orsaker till suddig syn, trötthet i ögonen, diabetes och högt blodtryck.

Undrar du hur ofta du ska planera dina ögonkontroller?

 • Unga vuxna (20-40 år) bör få sina ögon kontrollerade vartannat år.
 • Barn, vuxna och äldre behöver årliga ögonkontroller.
Hur ofta ska du göra en synundersökning

Ge dina ögon en paus från digitala skärmar

Funderar du någonsin över hur mycket tid du spenderar med att titta på digitala skärmar? Baserat på en nyligen genomförd undersökning, har det beräknats att vi i genomsnitt spenderar minst 6 timmar per dag på digitala skärmar. Oavsett om det är datorn när vi arbetar eller våra smartphones, surfplattor och smart-tv:n på fritiden. Detta innebär att våra ögon ständigt pressas att fokusera, vilket i längden leder till att deras muskler blir lidande.

När vår skärmtid blir överdriven ökar risken för ögonspänning och trötthet i ögonen avsevärt. Bland symtomen kan vi uppleva huvudvärk, suddig syn, ömma och torra ögon. Det är därför nödvändigt att avlasta dem genom att ta korta pauser.

För att undvika trötthet i ögonen, torrhet och suddiga ögon Följ regeln "20-20-20":

 • ta en paus på 20 sekunder var 20:e minut genom att rikta blicken mot en punkt 6 meter från datorn.

Om du arbetar regelbundet framför en dator eller om spel är din passion kan du också försöka bära glasögon med blått ljus. De är utrustade med ett särskilt filter som blockerar en del av det blå ljuset som strålar från våra skärmar. Tillsammans med en hälsosam livsstil och regelbundna ögonkontroller kan dessa tonade glas ge en form av lindring för dina ögon. De ger också UV-skydd och förbättrar kontrasten och bildens tydlighet på digitala skärmar, vilket gör ditt liv enklare.

Tillfälligt erbjudande

50 kr rabatt på datorglasägon!

Köp nu

Den bästa lösningen för att minska den digitala ögonstressen är dock fortfarande den enklaste: begränsa och fördela din skärmtid. Du kanske upptäcker att denna goda vana också kan hjälpa dig att förbättra din sömnkvalitet och ditt fokus.

Prova dessa övningar för ögonen

Ögonövningar eller "ögonyoga" är numera mycket populära. I föregående kapitel förklarade vi hur digitala apparater förändrade vår livsstil. Och sedan dess har ögonstress blivit ett vanligt problem för många människor. Hitta lite tid för dig själv (10-15 minuter räcker) och prova dessa enkla övningar. Vi lovar att lindringen kommer att vara omedelbar!

 • Flytta försiktigt ögonen från vänster till höger. Upprepa denna rörelse tre gånger.
 • Flytta ögonen upp mot taket och sedan långsamt ner mot golvet. Upprepa tre gånger.
 • Flytta långsamt och försiktigt ögonen uppåt till vänster och sedan långsamt neråt till höger tre gånger.
 • Upprepa denna rörelse, med början uppe till höger och nedåt till vänster. Upprepa tre gånger.
 • Rita en 8 med ögonen.

Ögonövningar: yoga för ögonen

Låt oss vara tydliga: Även om det är bevisat att övningar för ögonen kan lindra ögonmusklerna från spänningar och stress, är det ingen mirakellösning. Ja, de kan hjälpa dig att hitta lättnad efter en hård arbets- eller studiedag men de kommer inte att magiskt bota dina synnedsättningar. Vårt förslag är som alltid att följa din ögonläkares rekommendationer och att använda visuella hjälpmedel enligt ditt recept.

Det finns dock några bevisade fördelar med det. Enligt en nyligen genomförd vetenskaplig forskning vid avdelningen för optometri vid Sankara Academy of Vision kan yogaövningar för ögat minska symtomen på ögontrötthet genom att öka effektiviteten hos de extraokulära musklerna. Därför kan yoga anses vara en terapeutisk och icke-farmakologisk åtgärd för att minska ögontrötthet och asthenopiska symtom.

Som slutsats kan vi säga att om du tränar dina ögon (som visas i infografiken nedan) kommer du inte bara att träna dina ögonmuskler men också förbättrar blodflödet, syresättningen och den naturliga produktionen av tårar. Ett mycket stort resultat för en så liten mängd rörelser!

Ät dina grönsaker och håll en hälsosam livsstil

Att göra hälsosammare val varje dag är ett ganska bra sätt att inte bara bevara din syn utan också förbättra din livskvalitet. Men eftersom vi fokuserar på synen kan vi börja med en lista över läcker supermat som ger näring åt ögonen liksom din kropp. Vitaminer, fettsyror och antioxidanter är de elixir vi söker om vi vill förbättra vår ögonhälsa på ett naturligt sätt enligt många internationella studier.

Låt oss se var vi kan hitta dem och varför de är viktiga för att hålla ögonen friska:

 • Karotenoider, så som vitamin A (även känd som retinol), betakaroten, lutein och zeaxantin hjälper våra ögon att utveckla ett naturligt skydd mot UV-strålning. Intaget av dem minskar risken för grå starr och makuladegeneration samt torrhet i ögonen. De finns i morötter, majs, spenat, broccoli, blåbär, tomater, sötpotatis, mango, pumpor, ägg och mjölk.
 • Vitamin B (särskilt B1, B2, B6, B12 och folsyra) stöder ögonmuskulaturen och minskar risken för degenerativa ögonsjukdomar. B-vitaminer finns i bönor, ägg, spenat, bladgrönsaker och spannmål..
 • Vitamin C är känd som en "naturlig sköld" mot sjukdomar och infektioner.. Även våra ögon kan dra nytta av dess egenskaper som stärker immunförsvaret. C-vitamin förebygger inte bara grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), utan kan också bromsa försämringen av synskärpan. De mest rika på C-vitamin är: kiwi, citrusfrukter, bär, sallad, tomat och paprika. De innehåller också bioflavonoider andra viktiga hjälpmedel för en optimal ögonhälsa.
 • Vitamin E har en antioxidanteffekt som också hjälper till att förebygga AMD och ögonstress, stärker ögonmusklerna och skyddar synen. Det finns i mandel, avokado, hasselnötter, soja, saffran, oliver och olivolja, fullkornsprodukter och spenat.

Glöm inte att dricka minst en och en halv liter vatten om dagen, ta en promenad utomhus när ditt schema tillåter det och sov minst åtta timmar varje natt.

Skyddar dina ögon från UV-strålning

Sist men inte minst är ett av våra favoritämnen: UV-skydd, året om. Detta råd är mycket enkelt att följa: ha på dig dina favorit-solglasögon!

Missa inte vårt urval av designersolglasögon av högsta kvalitet! För alla åldrar, alla stilar och alla budgetar!

Kom bara ihåg att det inte räcker med vilka solglasögon som helst. Billiga och icke-certifierade solglasögon kan faktiskt skada dina ögon mer än själva solljuset. Se till att välja klokt när det gäller dina trogna soliga dagars följeslagare: Dina solglasögon måste vara utrustade med UV400-filter, vilket innebär att de kan blockera 100% av UVA- och UVB-strålar från att komma in i ögat.UVA-, UVB- och UVC-strålning på ögat

Att förbättra din syn är ganska enkelt, eller hur? Berätta för oss i kommentarsfältet om du följt våra tips!

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter