Logga in

Hälsokost för hälsosamma ögon? Du kommer inte bli av med dina kontaktlinser för gott, men...

… Dina ögon kommer att tacka dig när din kost åtminstone ibland skiftar i någon av ingredienserna. Låt oss presentera några av dem.

Morötter

Ju mer, desto bättre. Inte bara för ögonen. Frukt och grönsaker innehåller mycket vitamin A, C, E och hjälper kroppen bättre att hantera hälsoproblem som kommer med modern livsstil. Först av allt, morötter fungerar lika stark ögonläkemedel. Det innehåller höga halter av beta som i kroppen förvandlas till vitamin A och förhindrar nattblindhet.

Andra frukter och grönsaker

Stjälkgrönsaker – spenat, grönkål och broccoli – innehåller förhöjda halter av lutein och zeaxantin för att skydda näthinnan från skadlig ultraviolett strålning. Glöm inte vitlök och lök. Trots den bittra smaken och karakteristisk lukt, som inte får vara trevlig för alla, det är en av de grundläggande livsmedel för ögonvård – den innehåller svavel, som är involverat i produktionen av glutation, en antioxidant som är bra för ögonen.

Ägg

Anhängare av en hälsosam livsstil ser ofta ägg som fiende nummer ett, på grund av deras uppenbara höga kolesterol. Orättmätigt. Till exempel är äggulan en guldgruva av näringsämnen som behövs för ögat – lutein, cystein, lecitin och svavelbaserade föreningar att skydda dina ögon från gråstarr.

vin

En bra tjänare, dålig herre. Det gamla talesättet gäller för vin. Förstå „vin“ som dryck. Det ger hälsofördelar i små doser, det skadar när man dricker för mycket av det. Hur fungerar det förbättrar vår vision? Enligt forskning, förbättrar blodcirkulationen i okulära vävnader och förbättrar sin näring. Vin i sin råa form, dvs. Vindruvor sedan förbättrar synen i dagsljus och i mörker. Detta orsakas av antocyaniner som finns i blåbär samt

Skaldjur

Och speciellt de som bor i kalla vatten – torsk, makrill eller tonfisk – innehåller betydande mängder av DHA fettsyror som är en av de grundläggande byggfaktorer cellmembran. När det gäller ögonen, konsumtionen av fisk och skaldjur gynnsamt påverkar torra ögon syndrom.

Strutskött

Sist men inte minst, en av delikatesser ganska ovanliga i vårt land – strutskött. Den innehåller en hög koncentration av zink, ett element som är ansvarig för driften enzymer som är viktiga för friska ögat funktion. Föredrar mindre ovanlig källa? Försök kalkon, köttet är nästan likvärdigt med struts. Den innehåller även vitamin B3, som skyddar ögonen från grå starr.

Hur är det med dig och mat för ögonen? Tänker du på din syn när du skapar menyer? Dela ditt hemliga recept för vitaminbomb för ögonen i en kommentar nedan.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter