Logga in

Myter och fakta om att använda kontaktlinser under den nya Coronavirus-pandemin

Jakub Odcházel

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, Chef för optiker, den 2020-03-26
Skriven av Leonie Bauer

Bästa kontaktlinsebärare,

Vi vet att tiderna är mycket oroande just nu. Hela världen är i en nödsituation och vi är alla oroliga för vår hälsa och våra kära. Den viktigaste frågan du har ställt oss: Är det säkert att bära kontaktlinser under koronavirusutbrottet?

Tyvärr finns det många missförstånd som cirkulerar på Internet och i media. Vår chef för optiker är därför här för att rätta saker.

Är myterna om kontaktlinser och coronavirus sanna?

Vår högsta prioritet är att säkerställa våra kunders hälsa och säkerhet i hela Europa. Nedan har vi en lista med fakta för att korrigera myterna om att bära kontaktlinser under coronavirusinfektion tiden.

Myt 1: Kontaktlinsernas sterilitet garanteras inte längre.

Fel. Det finns för närvarande inga bevis för att bärande kontaktlinser orsakar infektion på coronavirus (COVID-19) på något sätt.

Linsstillverkare tillverkar sina linser enligt de striktaste säkerhetsåtgärderna, dvs. i en ren, säker och automatiserad miljö. De höga hygiennormerna i fabrikerna säkerställs genom användning av speciella medicinska klänningar, hår- och skokapslar samt ansiktsmasker. Under den faktiska produktionen av kontaktlinser på monteringslinjen är ingen person direkt involverad.

Dessutom steriliseras alla plastremsor innan de lämnar fabriken. Därför är chansen att någon får viruset från en kontaktlins praktiskt taget omöjlig.

Din hälsa och säkerhet och våra anställda är alltid vår högsta prioritet. Därför har vi också vidtagit ytterligare försiktighetsåtgärder i våra lager, som extra skift och ökade desinficeringsförfaranden för att vara säkra på att våra kunder får sina linser under de renaste och säkraste möjliga förhållandena. Du kan därför fortfarande beställa dina kontaktlinser från ditt eget hem.

Myt 2: Jag smittas av coronavirus när jag bär kontaktlinser.

Fel. Du smittas inte automatiskt med viruset när du sätter in eller tar bort dina kontaktlinser. Linsbärare ska alltid följa de instruktioner för bär och skötsel som rekommenderas när du använder kontaktlinser. För att skydda dig så mycket som möjligt från en infektion bör du dock vara uppmärksam på följande punkter:

  • Oavsett om du bär kontaktlinser, glasögon eller ingen visuell korrigering alls. TVÄTTA DINA HÄNDER noggrant i minst 20 sekunder innan du rör vid ögonen eller visuellt hjälpmedel. Att tvätta händerna ofta är det mest effektiva sättet att skydda dig mot viruset. Följ detta råd och minimera risken för dig själv och andra så mycket som möjligt.
  • Om du lider av torra ögon eller en okulär allergi gäller det samma: vänligen tvätta händerna innan du använder ögondroppar eller andra medicinska produkter.
  • I allmänhet rekommenderar vi att du alltid och speciellt i dessa dagar och veckor, aldrig rör vid ögonen, näsan eller munnen med otvättade händer.

Om du vill lära dig mer, läs uttalande från kontaktlinsstillverkaren Alcon. Dessutom kan du läsa medicinsk uppdatering av coronavirus och kontaktlinser från tillverkarna Johnson & Johnson och CooperVision .

Myt 3: Jag får inte bära kontaktlinser om jag är smittad av det nya coronavirus.

Delvis korrekt. Vi rekommenderar vanligtvis alla linsbärare att inte bära kontaktlinser vid förkylning, influensa eller liknande infektion. Detta inkluderar nu också coronavirusinfektionen. Men om du inte vill ge upp din kontaktlinser rekommenderar vi de av er som bär tvåveckorslinser eller månadslinser att byta till endagslinser. Dessa bortskaffas i slutet av dagen efter slitage.Om du har ytterligare frågor, tveka inte att ställa i en kommentar under den här artikeln. Dessutom står vår kundtjänst till din tjänst på gratis telefonnummer 020 78 76 41 / info@lentiamo.se.


Ta hand om dig!

Ditt Lentiamo-team

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter