Kontakta oss info@lentiamo.se eller: 020 78 76 41

Logga in

2 skäl till varför du aldrig skulle förvara dina kontaktlinser i vatten

Det har säkert hänt alla som bär kontaktlinser:

 • att linsvätskan tog slut på semestern, eller
 • att du inte skruvade åt locket ordentligt och linsvätskan läckte ut,
 • eller att du helt enkelt glömde att beställa tillräckligt mycket och inte hittar någonstans att få tag på ny.

Tänkte du att, „bara för den här gången, ingenting kommer att hända för att jag använder kranvatten istället“? Tänk inte så.

Det är bättre att kasta kontaktlinserna och köpa nya istället, än att lägga kontaktlinserna i vanligt vatten över natten.

Detta är anledningen till varför du inte kan lägga kontaktlinserna i vatten, inte ens tillfälligt.

Kranvatten har inte en linsvätskas kvalitéer

 1. Kranvatten tar inte bort skräp, fett eller proteinavlagringar från linsen. Det är inte steriliserat. Även det renaste kranvatten innehåller fortfarande farligt virus, svampar och mikroorganismer, av vilka den farligaste är acantamöban, som vi kommer att återkomma till senare.
 2. Kranvatten kan vara skadligt för linserna i sig – det interagerar med den osmotiska balansen och kontaktlinser som förvaras i vatten förändrar ofta sin form och det kan hända att de inte längre passar på ögonen.
 3. Vatten innehåller inte smörjande partiklar och återfuktar alltså inte linserna. Detta gör bärandet av kontaktlinser väldigt obekvämt.

Acantamöbekeratit

Vad är Acantamöba?

Acantamöba är ett släkte amöbor som orsakar en väldigt allvarlig sjukdom på hornhinnan som ibland kan leda till blindhet.

Acantamöba är en mikrob som är väldigt vanlig i miljön, också i kranvatten. Den yttrar sig i två former: som trofozoit och som cysta. Trofozoit är en infektion som kan utveckla sig till en cysta och överleva under en lång tid. Dessa trofozoiter och cystor kan sätta sig på dina kontaktlinsers yta och sedan infektera ditt öga. Det kan hända alla, men 80–90 % av patienterna som drabbas av detta är kontaktlinsbärare. Acantamöban är väldigt envis och kan till och med uthärda temperaturer över 100 grader under en kortare tid, vilket innebär att den inte kan omintetgöras genom att kokas. Acantamöban trivs där miljön är varm och fuktig.

Acantamöban finns överallt där hemma

Acantamöban frodas i vattenledningar, eller andra platser där det finns kalkavlagringar, till exempel i såll eller vattenkranar – den skrovliga ytan med avlagringar är den idealiska platsen för fortplantning för acantamöban. Varmt vatten är faktiskt farligare än kallt. Varför är acantamöban så farlig? När den kommer till ögat, orsakar den akantamöbekeratitis, en sjukdom som kan få katastrofala resultat, inklusive blindhet. Det kan ske lättare än vi tror – om akantamöban kommer i kontakt med linsen, kommer den gärna att sätta sig på ytan. Det enda som sedan krävs är en liten, liten skada på hornhinnan (till exempel när en lins sätts in) och dörren för en infektion är öppen.

Hur känns symptomen igen?

Acantamöban attackerar hornhinnan, som inte innehåller vener och som är mindre kapabel att reagera än andra organ. Den kan orsaka små prickar på ytan, och ibland kan den till och med tränga igenom hornhinnan.

Symptomen är vanligtvis:

 • Svår huvudvärk
 • Omfattande smärta
 • Svullnad
 • Ögonryckningar
 • Känslighet

Inkubationstiden är ungefär två veckor. Läkningstiden är lång och kan ta upp till flera veckor, eller månader. Även efter att ögat läkt, är ofta synen svagare. I mer allvarliga fall kan sjukdomen till och med leda till blindhet. Om du misstänker att du kan ha acantamöbekeratitis, lägg ett par av dina linser åt sidan för att kunna visa din doktor, liksom etuiet som du förvarat dem i.

Nu blir jag orolig. Hur kan jag förhindra det här?

Det finns ingen orsak att oroa sig. Följ några enkla regler och du kan släppa oron – regeln „inget kranvatten istället för linsvätska“ är den viktigaste.

Generella regler

• Använd inte kranvatten, inte ens för att skölja kontaktlinserna eller etuiet.
• Kontaktlinser bör rengöras genom att gnuggas och sköljas.
• Glöm inte att byta ut ditt gamla etui var tredje månad.
• Och om du går och simmar, vare sig det är i havet, en flod eller en sjö, använd engångslinser och kasta dem i slutet av dagen.

Vad kan jag lägga mina kontaktlinser i om jag inte har någon linsvätska / Min linsvätska är slut, vad kan jag använda?

I detta fall är det enda alternativet du har att kasta kontaktlinserna.

Kan man förvara kontaktlinser i ögondroppar?

Nej, de har inte samma desinficerande egenskaper, de är inte gjorda för detta syfte.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter