Solglasögon - Upp till 40% rabatt

Logga in

Vad är synundersökning för körkort och hur klarar jag det?

Jakub Odcházel

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, Chef för optiker, den 2022-01-25. Skriven av Leonie Bauer

Vill du vara väl förberedd för ditt körkort? Då ska du förutom din körutbildning även klara ett syntestet enligt Transportstyrelsen.

Men hur och var kan du göra en sådan synundersökning och vad händer om du inte klarar det?

Befria dig själv från besvärliga efterforskningar och låt optikerna på Lentiamo gå igenom de sex viktigaste sakerna du behöver veta om synundersökningen inför körkortet.

Gör dig redo för synundersökningen inför ditt körkort med Lentiamo

Varför måste jag genomföra ett syntest för att få ta körkort?

Transportstyrelsen har tydliga regler för att klara körprovet. En av dem är en synundersökning. Syftet med att mäta dina ögon och din synskärpa är att säkerställa att du kan bedöma trafiksituationer korrekt och känna igen faror i tid. Även om du tror att din syn är bra är det viktigt att få dina ögon testade för att utesluta eventuella synnedsättningar och ögonsjukdomar. Detta kan skydda dig och andra trafikanter från allvarliga olyckor.

Var och hur anmäler jag mig till synundersökningen för körkort?

För att anmäla dig till en undersökning måste du boka en tid hos en optiker eller ögonläkare som utför det specifika körkortstestet. Observera dock att många körskolor erbjuder även testet direkt på plats hos dem. Så kontrollera med din körskola för att få veta hur du enklast gör din undersökning.take a driving licence synthesis test at your driving school

Hur fungerar synundersökningen för körkort exakt? Vad måste jag ta med mig?

En synundersökning för körkort är mycket lik en vanlig synundersökning. Du får läsa upp bokstäver från en tavla medans ena ögat är övertäckt. 

Synundersökningen för körkortet tar bara 10-15 minuter. Utföraren kontrollerar din synskärpa och ditt synfält, både med och utan din synkorrigering, för att avgöra om du behöver glasögon eller kontaktlinser när du kör bil. Om du redan är glasögon- eller linsbärare ska du därför inte glömma att ta med dig de linser eller glasögon du normalt använder. Kom ihåg att ta med ditt ID-kort också.

Efter synsundersökningen får du ett intyg för körkortsbehörighet. Du måste skicka intyget elektroniskt till Transportstyrelsen. Intyget får inte vara äldre än två månader när du skickar in det. Observera att vissa optiker och körskolor kräver att du själv tar med dig intyget, medan andra skickar det elektroniskt direkt till Transportstyrelsen åt dig. Du kan ladda ner intyget från Transportstyrelsen här.

Se till att du tar med dig en förälder eller vårdnadshavare eller alternativt har en fullmakt om du är under 16 år. Detta krävs på grund av den allmänna dataskyddsförordningen.

Hur mycket kostar en synundersökning för körkort?

En syntesundersökning för detta ändamål kostar cirka 150-200 kronor. Du kan boka tid per telefon eller direkt på din körskola. Förutom själva synundersökningen finns det inga andra kostnader.

Vad krävs för att klara synundersökningen för körkortet?

För ett körkort med kategorierna A, A1, A2, AM, B, BE, krävs en synskärpa på minst 0,5 när din syn mäts på båda ögonen tillsammans, med eller utan synhjälpmedel. Du måste också ha ett synfält på 120 grader horisontellt.

Vad händer om jag inte klarar synundersökningen för körkortet?

Om du inte klarar kraven för undersökningen, det vill säga om du behöver mer än 0,5 synkorrigering, behöver du inte få panik. Du vet nu att dina ögon behöver ett synhjälpmedel - detta kommer inte bara att förbättra din synskärpa utan också att slappna av i ögonen.Order visual aids to pass your driving licence at Lentiamo

På Lentiamo kan du beställa ett brett utbud av kvalitativa synhjälpmedel i bara några få steg. Skulle du vilja bära glasögon? Prova då dina favoritbågar online med hjälp av vår virtuella provning och låt våra optiker anpassa dem med skräddarsydda linser. Eller föredrar du linser? Bläddra då igenom vårt breda utbud av billiga kontaktlinser för dagligt, månadsvis eller långvarig användning. Anpassa dem med dina receptvärden och få dem bekvämt levererade hem till dig. Med Lentiamo betalar du upp till 50% mindre för ditt synhjälpmedel än hos optikern!

Köp receptbelagda glasögon

Köp receptbelagda linser

Hur ofta behöver jag kontrollera min syn?

I Sverige finns det ingen lag som kräver att du ska  kontrollera din syn igen efter undersökningen inför körkort. Våra optiker rekommenderar dock starkt att du går på regelbundna synkontroller, även om du inte behöver något synhjälpmedel, för att du och människor i din omgivning ska vara säkra i trafiken. I vår guide om synundersökningar, förklaras Hur ofta du ska göra en synundersökning.

Måste jag bära mina glasögon eller kontaktlinser hela tiden eller bara när jag kör bil?

Om du inte klarar undersökningen måste du bära dina nya glasögon eller kontaktlinser när du kör bil för att inte utsätta dig själv och andra för fara. Om du bär ditt synhjälpmedel vid andra tillfällen är upp till dig. Vi rekommenderar dock att du börjar använda det hela tiden för att säkerställa idealisk synskärpa och för att förhindra trötthet i ögonen och huvudvärk.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter