Logga in

Hur du tar bort en lins som fastnat i ögat

Du har alltså ett problem eftersom du har burit dina kontaktlinser längre än du borde ha gjort. Vi förstår. Oroa dig inte, det är något som många av oss har gått igenom och lösningen är enklare än den kan verka. Du är på rätt ställe för att ta reda på hur du tar bort en fastklistrad kontaktlins som inte vill komma ut. Fortsätt att läsa det här inlägget som vi på Lentiamo har förberett för dig!

Vi är den ledande optikern på nätet i branschen, så det är inte första gången som en av våra kunder har behövt vår hjälp för att lösa en obekväm situation som denna. Genom att följa våra råd och alltid ha rätt produkter till hands ser du till att detta förblir bara en anekdot och inte händer igen. Vad gör man om kontaktlinsen inte kommer ut när den sitter fast i ögat?

Håll dig lugn. Kontaktlinsen kommer inte att sitta kvar på ögat för alltid. Ta ett djupt andetag och följ nedanstående steg för att lära dig hur du tar bort en lins som sitter fast och som inte går ut.

 • Tvätta först händerna ordentligt och ställ dig framför en spegel med lämplig belysning så att du kan se ditt öga ordentligt.
 • Försök att lokalisera kontaktlinsen i ögat genom att blinka kontinuerligt och försök att flytta den mot mitten med pekfingret.
  Om kontaktlinsen sitter fast har den förmodligen torkat ut och det är därför den var svår att dra av ögat. För att åter smörja ögat och göra processen enklare och trevligare kan du använda konstgjorda tårar eller ögondroppar.
 • När ögat och linserna är tillräckligt återfuktade är det dags att använda det enklaste knepet för att ta bort kontaktlinser som vi alla lärde oss under de första dagarna när vi bar kontaktlinser: kläm försiktigt ihop linsen med fingertopparna så att den inte går sönder.

Putting in eye drops

Och det var allt! Som du kan se är det inte så komplicerat att ta bort en kontaktlins som sitter fast och inte går att ta ut som du kanske först trodde. Nyckeln är att förstå att det är en ganska vanlig situation, att många människor har gått igenom den och att lösningen främst är att inte bli orolig.

Vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika att linserna fastnar

Som ordspråket säger: "Det är bättre att förebygga än att bota". När du börjar använda kontaktlinser är det normalt att du är mycket försiktig med dina vanor när du bär kontaktlinser, men ibland kan det hända att du gör ett misstag. Det kan hända att du låter dem sitta kvar när du ska sova utan att märka det, att du bär dem längre än du tänkt dig eller att du tillbringar mer tid hemifrån än planerat.

Efter ett tag kanske du också tar vissa steg i din kontaktlinsvård för givna. Det är lätt att se hur något av dessa scenarier kan hända.

Vad kan du göra för att slippa oroa dig för hur du tar bort en fastklistrad kontaktlins? Ha alltid rätt tillbehör tillgängliga. En liten flaska med ögondroppar, linsvätska och linsetui tar inte upp mycket plats.Det är också bäst att komma in i ett användningsschema så att du vet vad som fungerar bäst för dig och dina prioriteringar.

Ta hand om dina ögon för att förebygga ögonskador

Glöm inte att ögonen är ett av kroppens känsligaste områden och förtjänar särskild uppmärksamhet, särskilt när du använder produkter som kommer i direkt kontakt med dem.

Om du använder dina kontaktlinser på ett oansvarigt sätt innebär det inte bara att du måste leta efter lösningar på problem som att ta bort en fastklistrad kontaktlins, utan det innebär också att du lätt kan drabbas av ögonskador, som skador på hornhinnan, irritation samt många andra skador. Om skadorna uppstår på återkommande basis kräver de uppmärksamhet av en specialist.

Om jag inte kan ta bort en fastklistrad kontaktlins, måste en optiker ta bort den?

Du borde inte behöva besöka din vanliga optiker för att ta bort en fastklistrad kontaktlins. Som vi har förklarat kan du ta bort kontaktlinsen utan större komplikationer om du kan behålla lugnet och följa de steg som anges i början av artikeln.

Men om den har suttit fast i många timmar och torkat betydligt kan linsen gå sönder och ett fragment kan bli kvar i ögat. Detta skulle göra det svårt att ta bort fragmentet.

Om detta händer dig är det då bäst att du lämnar det i händerna på din betrodda specialist, eftersom fortsatt beröring av ögat bara kommer att förvärra situationen. På Lentiamo förstår vi att det kan vara obekvämt och irriterande, men du bör få det åtgärdat i stället för att utsätta dig för en av de ovannämnda skadorna genom att försöka tvinga ut det.

Woman trying to remove stuck contact lens

Behöver du ett par nya kontaktlinser eller tillbehör? Köp dem online på Lentiamo

Vi hoppas att det här inlägget om hur man tar bort en fastklistrad kontaktlins som inte går att ta ut har varit användbart och att du kommer att kunna undvika det i framtiden. Behöver du några tillbehör för att förhindra att detta händer igen? Lentiamo är din pålitliga optiker på nätet.

På vår webbplats hittar du ett brett utbud av produkter för att ta hand om dina ögon. Du kan köpa dem hemifrån upp till 50% billigare än hos vanliga optiker. Lägg bara till ditt recept på glasögon eller kontaktlinser, så kan du njuta av dina nya linser inom bara några dagar.

Dessutom får du fri frakt på beställningar över 700 kr. Ta tillfället i akt att köpa allt du behöver med maximala besparingar. Vi samarbetar med ledande varumärken i branschen, så kvaliteten äventyras aldrig någonsin. Vi hoppas att vi kan hjälpa dig!

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter