Logga in

Vad betyder all information på ditt synrecept?

Kommer du från din ögonundersökning med ett recept, men informationen har inte någon mening för dig? Cylinder, axel, plus och minus, det är enkla saker när du vet vad de står för. Vi har förberett en kort lista med ord som kan finnas på ditt recept.

Jag ser inte bra nära eller långt håll

Din optiker har säkert redan sagt till dig, men om du inte är säker: Effekt (styrka/diopter) i minus betyder det att du har närsynthet – kortsynthet – avlägsna objekt är suddiga och inte kommer till rätt fokus. Effekt (styrka/diopter) i plus betyder översynthet – långsynthet – nära objektet kan du inte se helt klart.

Kan du se i ditt recept i utrymmet för dioptern att det står „plan“? Det innebär att du har noll dioptri för ögat, och behöver inte någon receptbellagda kontaktlinser eller glasögon.

Cylinder? Nej, din optiker vill inte att du ska se världen genom en kikare.

I medicinsk terminologi, står cylinder för oregelbunden krökning av hornhinnan, i de flesta fall är detta en kongenitialt funktionshinder. Medan i ett friskt öga så har hornhinnan en sfärisk form, i ett astigmatisk öga, har formen av en rugbyboll.

Även om du har korrekt valt dioptrier för närsynthet eller långsynthet, är det inte bra nog – linsen kan inte överföra alla sevärda objektet till rätt ställe på näthinnan, och du får känslan av att titta in i en böjd spegel. Med cylindern, föreskriver din optiker så kallade „cylinderaxeln“, som representerar krökningen av hornhinnan. Låt oss tillägga att för korregering av astigmatism, speciellt där man använder böjda linser, så kallas det också: toriska linser.

Hur lång är ett linsrecept giltigt för?

Det finns ingen sådan allmän rådgivning men – om din första någonsin synundersökning var 6 månader sedan, så är det bäst att kasta det i papperskorgen och få undersökas på nytt. Status på dina okulära defekter kan variera, ibland ganska kraftigt. Om du redan har haft en ögonsjukdom diagnostiserad mer än ett år sedan utan några ändringar, kan du köpa linser med ett äldre recept, men återigen aldrig äldre än 12 månader.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

 • Jannicke S.

  Hej jag har -2,25 styrka på linser vad ska jag ha för styrka på läsglasögon om jag ser bra på nära håll?

  Svara
  • Jessica
   Lentiamo.se

   Hej Jannicke, stort tack för din fråga. Här behöver du ett glasögonrecept från din optiker. Det är olika recept för linser samt glasögon.

   Svara

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter