Kontakta oss info@lentiamo.se eller: 020 78 76 41

Logga in

Varifrån kommer din ögonfärg?

/

Skriven av Maria Chiara Tarsia on 2022-06-03

Bruna ögon, blå ögon, svarta ögon, gröna ögon, grå ögon, hassel-färgade ögon och lila ögon… Det finns så många underbara ögonfärger – och vi älskar var och en av dem!

Men vet du hur din ögonfärg bestäms? Med hjälp av vetenskapen kommer Lentiamo att guida dig genom detta mycket mystiska men fascinerande ämne och visa dig hur du till och med kan förutsäga ett barns ögonfärg!

Låt oss börja!

Hur bestäms din ögonfärg?

Färgen på dina ögon är ett drag som bestäms av mängden melanin och typen av pigment i din iris , ett tunt membran som kan variera i färg från blått till brunt. Irisen ligger bakom hornhinnan och framför linsen och omger pupillen.

Melanin är ett biologiskt pigment som „tillverkas“ av speciella hudceller som kallas melanocyter . Det reglerar inte bara ögonfärgen utan även färgen på din hud och hår.

Ögonfärg, liksom hud- och hårfärg, bestäms av en serie information som lagras i en persons gener . Vår egen personliga „hemliga kod“, om du vill. Speciellt i ögonfärger finns det flera gener som arbetar.

Hur påverkar gener och melanin din ögonfärg?

Färgen på dina ögon, som vi just nämnde, bestäms genetiskt – beroende på vilken information dessa gener bär – och detta fastställer mängden och fördelningen av melanininnehållet i din kropp. Därför, för att uttrycka det kort, generna associerade med ögonfärg „instruerar“ melaninproduktion, transport och koncentration i iris.

Ju mer melanin det finns i dina ögon, desto mörkare blir din ögonfärg. I blå ögon distribueras melaninet i den innersta delen, medan det i mörka ögon finns i den yttersta delen. I gröna ögon finns melanin i små mängder i båda delarna av iris.

I sällsynta fall är det möjligt att ha olika färger i varje öga. Detta fenomen kallas heterokromi.

Kan du förutsäga ditt barns ögonfärg?

" allowfullscreen>

Bruna ögon är en dominerande egenskap, det är därför 79% av världens befolkning har bruna ögon. Cirka 8–10% av människorna världen över har blå ögon . Och sist men inte minst, grön är den sällsynta färgen, med en liten 2%. Som visas i videon är brunt dominerande över blått och grönt . Allmänt sett har en blåögd person vanligtvis två blåögda föräldrar och två blåögda föräldrar har vanligtvis inte ett brunögt barn.

Är ögonfärg ärvt?

Ofta kan en babys ögonfärg förutsägas baserat på föräldrarnas ögonfärger och andra släktingar. Det är dock viktigt att veta att genetiska variationer kan uppstå och leda till oväntad ögonfärg hos det nyfödda.

Tidigare trodde forskare att ögonfärgen bestämdes av en enda gen och att denna egenskap kunde följa ett enkelt arvsmönster. Därför trodde man att föräldrar som båda hade blå ögon inte kunde få ett barn med bruna ögon. Nyare studier visade dock att denna modell var för enkel. Även om det är ovanligt kan föräldrar med blå ögon faktiskt få barn med bruna ögon . Arvet av ögonfärg är mer komplext än ursprungligen misstänkt eftersom flera gener är inblandade.

Kan ögonfärgen förändras över tiden?

Det här låter kanske konstigt, men svaret är ja. Överraskande nog kan ett antal enkla saker påverka vår dagliga ögonfärg:

 • Omgivande ljusstyrka och exponering för solen: definitivt den vanligaste orsaken. När vi flyttar från en solig plats till ett svagt rum kommer vår elev – ungefär som en kamera – att krympa eller utvidgas för att anpassa sig till ljuset. I ljusare miljöer, och särskilt under naturligt ljus, kan vi uppskatta fler nyanser inom våra iris. När eleven utvidgas så att vi kan se bättre i mörkare miljöer verkar ögonen också mörkare eftersom bara en liten del av irisen är synlig. Det är därför hasselögon ibland kan visas gröna eller guld och ljusblå ögon kan se gråa ut. Men medan en promenad i solen kan göra våra ögon ljusare aktiverar frekventare solbad en mer generös produktion av melanin (med samma process som får oss att sola), vilket kan leda till mörkare ögon. I alla fall glöm inte att UV-strålar är farliga för våra ögon. Det är därför vi alltid rekommenderar att du bär ett par högkvalitativa solglasögon.
 • Ålder:det är ett känt faktum att de flesta barn föds med blå ögon och att den här färgen kan förändras senare. Detta händer eftersom produktionen av melanin precis har börjat och barnets kropp innehåller därför en lägre koncentration av melanin. Som regel kommer ögonfärgen att sätta in vid tre års ålder. I äldre ålder kan dock ögonen bli ljusare, precis som håret blir vitt. Detta beror på att produktionen av melanin minskar med åldrandet.
 • Humör: spänning, ilska, lycka … enligt det gamla ordspråket: att ögonen är själens spegel, har våra känslor kraften att förtränga eller utvidga våra pupiller. Det har observerats att ögonfärgen verkar mer levande när vi känner glädje och blir mörkare när vi är arga.
 • Matvanor: kött, frukt och grönsaker kan också göra din naturliga ögonfärg mörkare eller ljusare. Till exempel säger människor att livsmedel som spenat och organisk honung kan lätta din iris och få den att se ljusare ut. Kamomill och olivolja däremot kan göra dina ögon varmare. Medan alla dessa supermatar definitivt är bra för dig, finns det inga vetenskapliga bevis ännu på deras förmåga att permanent ändra din ögonfärg. Vad som är säkert är dock att en balanserad diet gör dina ögon friskare och därför ljusare . Omvänt, om din kropp lider av en sjukdom, kan detta också förändra utseendet på dina ögon.
 • Skador: skador kan också ändra din ögonfärg. Trauma kan till exempel påverka melaninet i ögat och orsaka en partiell färgförändring.

Hur kan du ändra din ögonfärg säkert?


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lentiamo (@lentiamo)


 

Lätt som en plätt: du kan ändra ögonfärgen med ett par färgade kontaktlinser ! Det finns flera typer av färgade linser där ute: nyanser som förstärker dina ögon, ändrar livligt din naturliga ögonfärg eller förvandlar den till galna Halloween-motiv. … Lentiamo här dem alla!

Känner du dig lite överväldigad nu? Ta en titt på vår guide på vilka färgade kontaktlinser som passar dig!

De bästa färgade kontaktlinserna enligt våra optiker

Missa inte vårt stora utbud av färgade kontaktlinser, tillgängliga både med och utan recept!
 

Köp nu →Tyckte du om resan in i ögonfärgens magi? Dela gärna den här artikeln med dina vänner!


 
Källor:

https://medlineplus.gov/…ts/eyecolor/
https://www.webmd.com/…ect-the-eyes
https://www.mamanatural.com/…color-chart/

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter