Logga in

Hydrogel vs silikonhydrogel kontaktlinser: fördelar och nackdelar

Varje kontaktlins bärare – speciellt de som påverkas med torra ögon Vid någon tidpunkt måste det ställas frågor som – “Vad är det bästa materialet för kontaktlinser?”

 • “Hur viktigt är vattenhalten i kontaktlinser?”
 • “Ska jag välja hydrogel eller silikonhydrogellinser?”
 • “Vilket material är bäst för mina känsliga ögon?”

och listan fortsätter.

Vi mottar dina förfrågningar i frågan varje dag, så vi bestämde oss för att ta itu med dem i den här artikeln och föra dem i fokus för dig.

Vilken typ av mjuka kontaktlinser finns det?

Numera är de flesta kontaktlinser antingen gjorda av hydrogel eller silikonhydrogel.

Båda materialen har sina fördelar och nackdelar. Låt oss utforska funktionerna och skillnaderna mellan hydrogel kontaktlinser och silikon-hydrogellinser.

Hydrogel kontaktlinser

Hydrogel linser är gjorda av gelliknande vattenhaltig plast som kallas hydrogeler. Dessa linser är mycket tunna och smidiga och överensstämmer med ögans främre yta.

Introducerades i början av 1970-talet, gjorde hydrogellinser kontaktlinser mycket mer populär på grund av deras stora komfort.

När det gäller torra ömtåliga ögon, hydrogelmaterial – tack vare sin unika biokompatibilitet med det mänskliga ögat – är ganska ofta det lämpliga valet.

En ny studie som jämförde hydrogellinser med silikonhydrogellinser 1 rapporterade att i vissa ämnen en samband mellan närvaron av silikon och uppkomsten av ögonallergier.

Nackdelen med dessa linser uppträder när vattnet gradvis avdunstar från linserna (t ex efter många timmars användning eller i utmanande miljöer) gör materialet mindre bekvämt.

Fördelar

 • Stor komfort och hållbarhet
 • Mycket biokompatibel med det mänskliga ögat
 • Lämplig för känsliga ögon

Nackdelar

 • Lägre syrepermeabilitet
 • Mindre bekväm efter många timmars användning
 • Mindre elastisk än silikonhydrogel

Kontaktlinser med silikonhydrogel

Silikonhydrogellinser är en avancerad typ av mjuka kontaktlinser som är mer porösa än vanliga hydrogellinser och tillåter ännu mer syre att nå hornhinnan. Infördes 2002, Det är en kombination av hydrogel och silikon där det är möjligt för tillverkaren att öka syrepermeabiliteten, även med en låg volym vatten. Moderna silikonhydrogellinser har därför fördelen med högre syreöverförbarhet, vilket minskar risken för ögonhypoxi2. Denna funktion gör dem till ett utmärkt val för utökat slitage. Nackdelen med dessa linser är emellertid den lägre nivån av vätbarhet och tendens att samla in fler kontaktlinsansättningar.

Fördelar

 • Hög syrepermeabilitet
 • Minska hypoxi-relaterade symtom
 • Tillåt förlängd slitage

Nackdelar

 • Mindre bekväma på känsliga ögon
 • Samla fler insättningar
 • Ej lämplig för silikonintoleranta ämnen

Letar du efter rätt kontaktlinser för dig?

Ett brett urval av toppmoderna linser väntar på dig hos Lentiamo!

De bästa tillverkarna erbjuder endagslinser och månadslinser av silikonhydrogel, dygnet runt-linser och filter för UV- och blått ljus.

Handla kontaktlinser

Sammanfattningsvis, vad är det bästa materialet för kontaktlinser?

Som vi gillar att stressa på våra kunder finns det inte något som „det bästa kontaktlinsmaterialet på marknaden“. Om något, måste du se upp för det bästa valet för dina egna ögon.

Talar igen om skillnaderna mellan hydrogel och silikonhydrogel,
Varken materialtyper visade överlägsenhet i komfort och biverkningar var låga med båda materialtyperna. Dessa resultat tyder på att val av material är en patient och praxis3.

Med det sagt är det första regel som alltid att diskutera ärendet med din ögonläkare. Så mycket som varje modell av kontaktlinser har olika egenskaper, är varje öga annorlunda och ergo har olika nödvändigheter. Och naturligtvis är en av de viktigaste parametrarna att tänka på vid val av kontaktlinser av hög kvalitet bara vatteninnehållet. Vatten återfuktar linsen, det gör dem mjukare och bekvämare att bära.

Låt oss prata om vattenhalten i kontaktlinser

Beroende på vattenhalten kan kontaktlinserna delas in i tre grupper. Varje grupp betyder en något annorlunda kvalitet i kontaktlinser. Vet du vilken grupp dina kontakter tillhör?

 • Lågt vatteninnehåll (up to 45%) – kontaktlinser av silikonhydrogel, används i kontakter som är avsedda för kontinuerligt slitage. De har nästan 100% syrepermeabilitet.
 • Mitt vattenhalt (up to 60%) – hydrogel kontaktlinser, lämplig för de flesta användare.
 • Högt vatteninnehåll (up to 90%) – hydrogel kontaktlinser för känsligare ögon.

Vatteninnehåll och syreöverförbarhet (Dk/t)

Som du kan se i diagrammet nedan beror förhållandet mellan dina linser direkt på vatteninnehållet.

Chart of water content and oxygen transmissibility (Dk/t)
Ju mer vattenkontaktlinser innehåller, desto svårare är det för syre att komma till hornhinnan där ytan är beroende av atmosfäriskt syre. Och det går motsatt: ju mer materialet är genomträngligt för syre desto mindre är det bindande i det.

Om dina kontakter är fuktiga kommer de säkert att vara bekväma och enkla att applicera.

Men kom också ihåg att vattnet försvinner i tid och avdunstar från dina kontakter hela dagen.

Om detta inträffar kan dina ögon bli torra.

Obehag kan uppstå, liksom kliande och brännande känsla. Det är därför många användare tror att ju mer vatten desto bättre.

Faktum är faktiskt att det inte är det enda som våra ögon behöver vara friska. Våra ögon behöver också andas. Därför är det alltid viktigt att använda hjälp av en ögonläkare. Lämplighet och andningsförmåga är lika viktiga. Det är en fråga om balans.

Om det som skrivs ovan låter bara „för teoretiskt“, ta en titt på nästa diagram.

Diagram av kontaktlinser enligt deras vatteninnehåll och syreöverförbarhet (Dk/t)

Chart of Contact Lenses According to their Water Content and Oxygen transmissibility (Dk/t)


Här kan du se några av de mest populära kontaktlinserna på marknaden och deras vätbarhet / överföringsförhållanden. Som kontaktlinsbärare kan du ha erfarenhet av en eller flera av dessa linser. Här kan du enkelt jämföra sina funktioner. Från teori till övning!

Bestselling hydrogel kontaktlinser

Lenjoy 1 day Comfort

Lenjoy 1 Day Comfort (30 linser)

Lenjoy 1 dag Komfortkontaktlinser erbjuder fantastisk visuell prestanda, långvarig bärkomfort och optimal hälsa för ögonen tack vare deras asfäriska design. Biologiskt kompatibel hydratiseringsteknik, slitstark yta, UV-strålskydd och ljusblå nyans för lättare hantering är de främsta dragen hos dessa linser. Tillverkad med Omafilcon, för närvarande ett av de mest lämpliga materialen för torra ögonsyndrom, enligt läkare.

Lenjoy 1 Day Comfort

Bestselling silikonhydrogel linser

1-DAY Acuvue Moist

1-DAY Acuvue Moist

1-Day Acuvue Moist är dagliga engångs kontaktlinser som ger fantastisk komfort och friskhet hela dagen tack vare deras fuktlåsteknik som gör dem lätta och bekväma att bära.

1-DAY Acuvue Moist lenses

Hittade du det här ämnet intressant? Lämna oss en kommentar nedan eller dela den!


Sources:

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

 • Gabrielle R.

  Har ni bpa-fria kontaktlinser? Min son har konkonus och vill inte ha linser som innehåller PBA. Vad rekommenderar ni?

  Svara
  • Jessica
   Lentiamo.se

   Hej Gabrielle, tack för ditt intresse av att beställa kontaktlinser på Lentiamo. Kan du vänligen skicka ett meddelande till info@lentiamo.se tillsammans med din sons linsrecept så ska vi hjälpa dig vidare.

   Svara

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter