Logga in

Ansträngda ögon: hur kan man motverka ansträngningen på jobbet?

Vad ska man göra åt ansträngda ögon?

Ansträngda ögon är ett problem som alltfler människor påverkas av nuförtiden. Särskilt på jobbet, är fler och fler människor tvungna att spendera hela dagen med att fokusera på en eller två skärmar, utan något skydd mot ljuset som många gånger kan vara skadligt för ögonen.

Detta kan orsaka huvudvärk, som kan sitta i till långt efter att ögonen slutat titta på skärmen, det kan orsaka ett pirrande på näthinnan och ibland, regelbundna ryckningar i ansiktet. Alla dessa symptom är konsekvenser av tröttheten som kommer av att ha tittat på en skärm flera timmar i följd. Tack och lov finns det olika sätt att bekämpa detta fenomen, och vi kommer att redogöra för det i denna artikel!

Ansträngda ögon från rörelser på skärmen

Fenomenet av digitalt ansträngda ögon beror på flera saker som sker på din skärm:

 • Ljuset: Föreställ dig att fokusera dina ögon i flera timmar på en glödlampa, och dessutom flera dagar i rad. Detta är effekten av ljuset för dina ögon, även om det är ett mjukt ljus.
 • Det blåa ljuset: beskrivs överallt vara väldigt skadligt. Det kan orsaka åldersförändringar i gula fläcken, också kallat åldersrelaterad maculadegeneration (AMD: Age-Related Macular Degeneration). Har du sett de där punkterna framför dina ögon när du ibland vrider på huvudet och tittar? AMD orsakar detta fenomen men en allvarligare version av det. Människor med detta besvär ser vanligtvis en svart prick i mitten av synfältet. Denna svarta punkt växer i takt med att ögonen åldras och kommer att dölja den centrala delen av synen.
 • Koncentrationen: detta orsakas inte av skärmen, men snarare när du fokuserar på den. När du fokuserar hela dagen på vad som händer precis framför dina ögon, är det normalt att uppleva en ansträngning i ögonen vid slutet av en fullspäckad dag. Detta är samma fenomen som du kan känna efter flera timmars bilkörning, och det är anledningen till varför du bör ta regelbundna pauser under en långkörning.
 • Ljusförändringarna: detta sker när du söker på internet. Skiftningen från den vita färgen i t.ex. ett Word-dokument till de ofta mörkare nyanserna på en internetsida, medför en skillnad i hur ögat uppfattar ljuset och kan också orsaka en ansträngning för ögonen.
 • Dålig syn: En annan anledning till varför dina ögon är trötta och med en brännande känsla kan vara en dålig syn. Synkorrigering kan därför hjälpa. Om du vill ta reda på om du är i behov av synkorrigerande hjälpmedel, gör ett syntest här!

Att motverka ansträngda ögon.

Men vad ska man göra för att motverka detta problem? Nuförtiden är det svårt att inte behöva titta på skärmar.

 • Det finns två tillvägagångssätt för att motverka det blåa ljuset: du kan antingen bära skyddande glasögon (du behöver inte ha en dålig syn för att bära glasögon alltså), eller gå till din dators inställningar för att aktivera det som ofta kallas nattljus, vilket skapar ett lätt orangefärgat ljus från skärmen, genom att filtrera bort mycket blått ljus.
 • Belysningen kan stängas av, eller åtminstone minskas, speciellt då du har ljus från en lågt placerad ljuskälla eller om din skärm är riktad mot en ljuskälla och därför inte behöver det egna bakgrundsljuset.
 • Gentemot koncentrationen, kan du inte göra något annat än att regelbundet ta korta pauser under din arbetsdag. Under pauserna bör du alltså titta på något annat än din datorskärm.
 • Gentemot ljusförändringarna, kan du använda samma skydd som mot det blåa ljuset: nattljuset på datorn skapar ett orangefärgat ljus istället och minskar intensiteten i blinkande och förändrande ljus.

Om du regelbundet lider av ansträngda ögon, följ några av dessa råd och var fri att också använda ögondroppar för att lindra dina ansträngda ögon.


Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter