Sommar solglasögon försäljning!

Logga in

Skötselråd för dig som använder kontaktlinser

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2023-05-03. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Det är både snabbt och enkelt att ta hand om kontaktlinser, och det är också mycket viktigt för ögats hälsa. Lär dig hur du tar hand om kontaktlinser så att du kan hålla dig bekväm och minska risken för ögonirritation och infektioner. För att hjälpa dig att komma igång har våra optiker skapat en guide med några användbara tips för skötsel av kontaktlinser.

Ta en titt på en grundläggande rutin för linsvård, lär dig mer om de vanligaste lins vätskorna och deras syften, samt läs om vad du bör och inte borde göra för att sköta dem på rätt sätt nedan!

Varför ska du rengöra dina kontaktlinser?

person som sätter in en kontaktlins med fingret

Regelbunden rengöring av dina kontaktlinser är en viktig del för att säkerställa en god ögonhälsa. Utan en ordentlig rengöring- och förvaringsrutin kan bakterier och annat samlas på linsens yta. Detta kan leda till ögonirritation, rodnad, suddig syn och till och med allvarliga ögoninfektioner. Det finns olika anledningar till att du inte ser tydligt med dina linser, men att hålla din kontaktlinser rena är en god början.

Kom ihåg att rätt rengöringsrutin och lösning skiljer sig från person till person. Det är alltid bäst att rådfråga din ögonläkare samt läsa om linstillverkarens rekommendationer för att förstå hur du ska rengöra dina specifika kontaktlinser på rätt sätt.

Hur du rengör och förvarar dina kontaktlinser

tvätta händerna med tvål under kran

Det är nödvändigt att ha rätt kontaktlösning för att ta hand om dina kontaktlinser på rätt sätt. Om du är osäker kan din optiker hjälpa dig. Följ dessa fem grundläggande steg för att rengöra dina linser:

 1. Tvätta och torka händerna – Tvätta och torka alltid händerna innan du tar av dig linserna. Detta hjälper till att avlägsna smuts och bakterier som kan orsaka irritation eller infektion.
 2. Fyll linsfodralet med linsvätska– Använd linsvätska varje gång du tar bort kontaktlinserna. Återanvänd aldrig en gammal linsvätska.
 3. Ta bort den första linsen och rengör denTa bort kontaktlinsen och lägg den i handflatan. Täck linsen med några droppar lösning och gnugga den försiktigt mellan handflatan och fingret för att rengöra ytan.
 4. Skölj linsen och förvara den – Skölj linsen med mer lösning och lägg den i kontaktlinsfodralet för förvaring.
 5. Upprepa för andra ögat – Ta bort den andra linsen och rengör den enligt steg tre och fyra. 

Ett tips: rengöringsstegen skiljer sig åt när man använder peroxidlösning. Se till att följa tillverkarens anvisningar noggrant.

Kom ihåg att kontaktlinsvård inte bara handlar om att ta hand om linserna. Se även till att du rengör fodralet ordentligt. Använd endast kontaktlinslösningar för att rengöra fodralet, aldrig vatten eftersom det kan bära med sig skadliga bakterier.

Kolla in detta videoklipp nedan som handlar om hur man tar ut linserna.

Vad du ska göra och vad du inte bör göra för att ta hand om dina kontaktlinser

Detta borde du göra

 • Följ en rutin
 • Tvätta och torka händerna innan du hanterar dina kontaktlinser
 • Använd ny linsvätska varje gång du tar bort dina kontaktlinser
 • Ta bort linserna innan du badar eller simmar
 • Följ tillverkarens kontaktlinstillverkare och din optiker rekommendationer
 • Genomför regelbundna synundersökningar för att kontrollera din syn

Detta borde du undvika

 • Använd inte kontaktlinser efter den rekommenderade användartiden.
 • Använd inte lösningen efter utgångsdatumet
 • Använd inte vatten eller saliv för att rengöra linserna
 • Använd inte kontaktlinser om dina ögon blir irriterade eller om synen blir suddig.
 • Förvara inte kontaktlinser i extrem värme eller kyla.

Vill du ta hand om dina kontaktlinser?

Upptäck allt-i-ett linsvätska, perioxidlösning och saltlösning .

Beställ linsvätska 

Vilka är de viktigaste typerna av kontaktlinslösningar?

en hand som håller linsfodral med linsvätska

Det finns tre typer av linsvätskor som kan användas för de flesta mjuka eller hårda kontaktlinser. Naturligtvis är det en bra idé att följa din optikers råd, eftersom de vet vilken lösning som ska användas utifrån dina specifika behov. Nedan är ett urval av olika typer av linsvätskor:

 • Universal linsvätska är allt-i-ett linsvätska som används för att rengöra, desinficera och förvara linser. Det finns ett stort antal olika formuleringar som kan användas för torra eller känsliga ögon och mer därtill. Lösningar med flera användningsområden är praktiska linsvätska för rengöring månadslinser, tvåveckorslinser, eller dygnet-runt linser.
 • Peroxidlösning är starka rengörings- och desinfektionslösningar som vanligtvis rekommenderas för känsliga ögon. Peroxidlösningen  måste genomgå ett neutraliseringssteg innan linserna kan komma i kontakt med ögonen. Detta kräver en längre blötläggningsprocess än flergångslösningar. Följ alltid tillverkarens anvisningar när du använder väteperoxidlösning.
 • Saline solution är balanserade lösningar som används för att skölja kontaktlinser innan de sätts i ögonen. Saltlösningar är inte samma sak som flergångslösningar eftersom de inte innehåller rengörings- eller desinfektionsmedel. Saltlösning ska inte användas i stället för vanlig kontaktlösning.

Vilka kontaktlinser behöver rengöras?

Alla återanvändbara kontaktlinser måste rengöras omedelbart efter att de tagits ur ögonen Endagslinser är undantaget och ska kastas omedelbart efter en gång. Dailies är ett bra alternativ om du undrar hur du ska förvara kontaktlinser utan lösning.

Förutom rengöring finns det andra skillnaden mellan månadslinser och endagslinser att överväga. Din ögonläkare kan rekommendera linser som passar dina ögon och din livsstil.

Vanliga frågor

Vad kan jag göra om jag inte har kontaktlinsvätska?

Om du inte har någon lösning är det bättre att göra sig av med linserna än att använda provisoriska alternativ som vatten eller hemmagjorda saltlösningar. Välj alltid flergångslösningar eller peroxidlösningar som är särskilt utformade för rengöring, desinficering och förvaring av kontaktlinser.

Ta alltid med dig ett par glasögon eller ett par extra linser om du skulle bli utan glasögon. Om du är trött på att använda lösningar helt och hållet kan endagslinser vara ett bra alternativ. Prata med din optiker för att få veta mer om detta alternativ.

Hur ofta ska jag byta lösning i mitt linsfodral?

Om du använder kontaktlinser som måste tas ut och förvaras dagligen, byt ut lösningen i linsfodralet varje dag för att förhindra att bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka infektioner bildas. Släng alltid helt och hållet den använda lösningen och använd ny lösning.

Planerar du att förvara dina linser under en längre tid? En bra tumregel är att byta ut lösningen i fodralet minst en gång i veckan medan linserna förvaras. Kom dock ihåg att alltid följa linstillverkarens och din optikers anvisningar eftersom rekommendationerna kan skilja sig åt mellan linser och individer.

Kan jag använda ögondroppar i stället för kontaktlösning?

Nej, ögondroppar och kontaktlinslösningar är olika ämnen med olika syften. Kontaktlinslösningar är speciellt framtagna för att rengöra och desinficera, medan ögondroppar vanligen används för att lindra symtom som t.ex. torra ögon eller klåda och rodnad.

Kan man rengöra kontaktlinser utan lösning?

Det finns tyvärr inga lämpliga alternativ till kontaktlinsvätskan. Det enda sättet att effektivt rengöra och desinficera dina linser är att använda lösningar från pålitliga tillverkare. Om du använder vatten, saliv eller andra vätskor kan skadliga bakterier och skräp komma in i linserna som kan orsaka irritation eller infektioner.

Slutsatser från Lentiamo

Korrekt skötsel av kontaktlinser är viktigt för både kontaktlinserna och dina ögon. Lentiamos optiker Jakub har godkänt den här guiden för att hjälpa dig att hålla dina ögon friska.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter