Påskrea 🐣

Logga in

Rengöring av linsetui

Ing. Barbora Keřková

Medicinskt granskad av Ing. Barbora Keřková, Biträdande butikschef , den 2023-05-19. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Använder du kontaktlinser vet du hur viktigt det är att ha en hygienisk linsvårdsrutin. Visste du att en korrekt rengöring av ditt linsetui också kan påverka linsens livslängd och klarhet?

Oavsett om du ska lära dig hur man rengör ett linsetui för första gången eller behöver en uppfräschning, har optikerna på Lentiamo koll på det. Läs mer om varför och när du bör rengöra ditt etui, och ta del av de sex grundläggande stegen för att rengöra fodralet nedan!

Varför du ska rengöra ditt linsetui

Ett linsetui kan med tiden samla på sig bakterier och andra mikroorganismer som sedan kan överföras till dina kontaktlinser och orsaka irritation eller infektion. Rengöring av linsetui är ett viktigt steg för att upprätthålla en god hygien och skötsel av kontaktlinser. Att rengöra ditt linsetui regelbundet med en linsvätska kan hjälpa till att förebygga dessa problem och hålla dina ögon friska.

Så här rengör du ett linsetui

ett tomt linsetui på ett vitt bord

Även om vi vet att rengöring av kontaktlinser är en viktig del av linsvården, är det lika viktigt att rengöra ditt linsetui ordentligt. Att rengöra etuiet är enkelt och kräver minimal förberedelse. Du bör tvätta ditt linsfodral regelbundet och noggrant med en allt-i-ett lösning. En saltlösning räcker inte för att rengöra och desinficera väskorna ordentligt.

Är du redo att komma igång? Lär dig hur du rengör ett linsetui genom att följa dessa enkla steg:

  1. Tvätta dina händer – Tvätta händerna noga med tvål och vatten innan du hanterar ditt etui. Detta hjälper till att förhindra spridning av bakterier.
  2. Torka händerna – Använd en ren, luddfri handduk för att torka händerna helt efter att du tvättat dem.
  3. Häll ut linsvätskan – Häll ut den gamla lösningen från ditt etui och släng den i avloppet.
  4. Skölj av fodralet – Skölj av kontaktlinsfodralet med ny lösning för att avlägsna eventuella rester av smuts eller lösning.
  5. Lufttorka fodralet – Skaka ur överflödig lösning och låt kontaktlinsfodralet lufttorka helt. Undvik att använda en hårtork eller annan värmekälla för att torka den.
  6. Förvara kontaktlinserna  När fodralet är helt torrt förvarar du dina kontaktlinser som vanligt med ny linsvätska.

Viktiga instruktioner för rengöring av ett linsetui

  • Använd inte kranvatten för att rengöra ditt etui. Kranvatten kan innehålla bakterier som kan leda till allvarliga ögoninfektioner.
  • Använd inte tvål eller andra rengöringsmedel för att rengöra fodralet. Dessa produkter kan skada fodralet och göra det svårare att rengöra.
  • Förvara inte ditt kontaktlinsfodral i en fuktig miljö. Fukt kan gynna tillväxten av bakterier.
  • Kontaktlinsfodral får inte kokas.
  • Ställ inte in linsetuiet i diskmaskinen.
  • Använd inte alkohol.
Du kanske ser information på nätet som föreslår att man ska koka fodralet i vatten eller ställa in etuierna i diskmaskinen. Vatten kan föra med sig skadliga bakterier till etuier och linser, vilket ökar risken för allvarliga infektioner. För att skydda dina ögon ska du aldrig använda vatten för att rengöra ett linsetui, även om vattnet är kokt.

Hur ofta bör du rengöra ett linsetui?

linsetui och en kontaktlins på vitt bord

Ditt linsetui bör vara rent efter varje användning. Se till att hålla fodralet öppet och borta från vatten och andra föroreningar mellan rengöringar. Kom ihåg att endast använda färsk lösning för rengöring och förvaring av kontaktlinser.

När ska du byte ut ditt linsetui?

Det är viktigt att byta ut ett linsetui var tredje månad. Om väskorna förvaras längre än så kan det leda till ögonirritation och bakterieansamlingar i väskan.

Avslutande ord från Lentiamo

Om du tar hand om ditt kontaktlinsfodral på rätt sätt kan det gynna både din syn och ögonhälsa. Ha dessa tips i åtanke nästa gång du rengör eller byter ut ditt linsetui. Kom ihåg att prioritera din rutin för skötsel av linser och skal så att du kan se klart och bekvämt.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter