Logga in

Hur för mycket skärmtid påverkar dina barns ögon

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2020-10-05. Skriven av Lentiamo

Den digitala tidsåldern och den nuvarande koronaviruspandemin tvingar oss och våra barn att spendera mer tid framför datorn. Detta skadar våra ögon mer än vad vi tidigare trodde.

Dessa långa tidsperioder framför den bärbara datorn, surfplattan eller smarttelefonen orsakar trötta och torra ögon, huvudvärk, suddig syn och till och med, som ögonläkare säger, myopi.

Varför detta är så, och vad du och dina barn aktivt kan göra åt det, visar Lentiamo dig i följande blogg.

 

Konsekvenserna av online-lärande i tider av COVID-19

Miljontals barn började lära sig online det senaste läsåret, och många är fortfarande berörda i år. Och även om skolor nu har öppnats igen regelbundet i många länder, måste lärare och föräldrar förvänta sig ett plötsligt bortfall och återvända till online lärande och hemundervisning.

Redan nu kan ögonläkare säga att titta på bärbara datorer och surfplattor har en obehaglig effekt på barn och ungdomars ögon. Med mer online lärning framför datorn förväntar sig ögonvårdspersonal till och med en ökning av medicinska tillstånd.

Nyckelordet är Astenopi/strong>. Detta är en mycket vanlig följd av överdriven användning av skärmar och förekommer hos både barn och vuxna. Symtomen är tunga ögonlock, trötta och röda eller vattna ögon, obehag, yrsel och huvudvärk. Astenopi är allmänt känd som „ögonbelastning“ eller Computer Vision Syndrom.

Review of Ophthalmology sammanfattade olika studier i juli 2020 och beskrev följande iakttagelse:

I en studie av barn i skolåldern mellan 11 och 17 år18 percentupplevde ögonbelastning i slutet av dagen efter att ha studerat på datorn. Astenopi orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive en obalans i ögonmusklerna, logiunderskott (dålig ögonfokusering), okorrigerad ametropi och felaktig belysning.

Kan långa skärmtider orsaka närsynthet hos barn?

 
Vad orsakar närsynthet (myopi) hos barn?
 

Tyvärr måste vi svara på den här frågan med ja. Ökningen av barns användning av elektroniska medier går hand i hand med en oroande trend: ökningen av närsynthet hos barn.

Många forskare är överens om att ljusstrålarna från skärmar påskyndar ögontillväxt, vilket gör ögonen längre. Detta kan orsaka kortsynthet i ett tidigt skede i livet. Eftersom detta fenomen har ökat så dramatiskt de senaste åren talar många forskare om en ny utbredd sjukdom: närsynthet (myopi).

En vetenskaplig artikel av Clinical Correlations på närsynthet i samband med skärmbelysning visat att långvarig användning av en digital enhet och läsningstid kan leda till tillfälliga kortsiktiga skift. Dessutom har konstant stirrande på ett närliggande objekt och brist på naturligt ljus från utomhusaktiviteter associerats med högre frekvenser av tidig närsynthet.

Viktigt för dig att veta: att stanna utomhus minskar denna sannolikhet. Det har tydligt dokumenterats att tillbringa tid utomhus minimerar utvecklingen av myopi.

 

Vad ska jag göra med trötta ögon och astenopi?

Att gå ut och spendera tid i naturen är ett bra tips. Experter rekommenderar också att barn och vuxna tar en paus från skärmen då och då för att skydda sig från digital visuell stress och trötta ögon. Följ dessa steg och se hur dina ögon och dina barns känner sig mindre stressade över tiden.

 • När ditt barn sitter framför datorn bör de titta på ett annat föremål utanför skärmen var 20:e minut
 • Föremålet ska vara cirka 6 meter bort
 • Under pausen ska ditt barn blinka några gånger
 • Pausen ska ta cirka 20 sekunder

Denna övning bör snart ge lindring för dina ögon och ditt barns. Det finns dock några fler saker du måste vara uppmärksam på, såsom sittposition, avståndet till datorn och skärminställningarna, som beskrivs längre ner.

Blå ljusa glasögon mot trötta ögon och dålig sömn

Vad du och dina barn också kan göra för att skydda er från strålarna på skärmarna är att bära datorglasögon. Dessa blockerar de korta, blå vågorna som annars skulle slå våra ögon och näthinnan hela dagen. Detta kan förhindra huvudvärk och trötta ögon och förbättra sömnen, särskilt när den används på kvällen. Läs mer om valet av blå ljusglasögon på Lentiamo.

Våra rekommendationer för datorglasögon:

 

Slutligen, se till god ergonomi vid ditt skrivbord

Ergonomi och optimering av arbetsplatsen är lika viktigt som att vila dina ögon. Här är några rekommendationer för bättre hållning och vanor:

 • Se till att du tittar på den bärbara datorn på ett avstånd av cirka 45 till 60 cm från diina ögon. Helst bör monitorn placeras i ögonhöjd. Läsplattorna bör hållas på armlängds avstånd.
 • För att minska bländningen, placera alla ljuskällor bakom ditt barns rygg och inte bakom datorskärmen.
 • Justera ljusstyrkan och kontrasten på skärmen för att göra det bekvämt för ditt barn.
 • Använd inte dina enheter utomhus eller i starkt upplysta rum. Bländning på skärmen kan orsaka ögonspänning.
 • Undvik att lära dig i mörka rum. Om eleven expanderar på grund av mörker kan skärmens ljusstyrka orsaka obehag.
 • Vårt viktigaste tips: lägg ner alla enheter 30 till 60 minuter innan du lägger dig. Blått ljus kan störa sömnen. Slå på „nattläge“ eller ett liknande läge för dina tonåriga barn för att minska effekterna av blått ljus.

 

Källor:

1. Review of Opthhalmology, https://www.reviewofophthalmology.com/…e-of-covid19
2. Science Daily, https://www.sciencedaily.com/…06162718.htm
3. IOVS, Investigative ophthamology and visual science, https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?…
4. Clinical correlations, https://www.clinicalcorrelations.org/…gital-world/

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter