Bli stjärnan på sommarens festivaler med färgade kontaktlinser. Rabatter inuti 👉

Logga in

Fungerar datorglasögon? 8 fakta i en överblick

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2021-04-26. Skriven av Lentiamo

Datorglasögon skyddar våra ögon från skadligt blått ljus genom att filtrera bort blå ljusvågor. Eller är det så att de absorberar dem? Talar vi om 100 procent här, eller blockerar dessa glasögon i slutändan mycket mindre ljus än vi tror?

Datorglasögon, är det högsta modet.. Men knappt någon vet om glasögon med blått ljus fungerar - eller om glasögonindustrin lurar oss.

Dags för en analys av fakta. Håller du med?

1. Vad är glasögon med blått ljus och hur ska de fungera?

Låt oss först ta en titt på löftet om glasögon för datorglasögon från tillverkare.

Tanken bakom konceptet med datorglasögon är att skydda mot de "skadliga" strålarna från digitala skärmar, som t.ex. datorer, mobiltelefoner, surfplattor och tv-apparater.

De marknadsförs som speciella glasögon som hjälper oss att arbeta, sova och se bättre. De är tänkta att göra det på tre olika sätt:

 • Glasögon som blockerar blått ljus hjälper kroppen att upprätthålla sin naturliga biorytm efter solnedgången, genom att motverka det blå ljuset som vi får från artificiell källor.
 • De skyddar mot UV-exponering som kan orsaka makuladegeneration, grå starr, hudcancer och andra obehagliga effekter.
 • De förbättrar synskärpan genom att minska bländning och ljusintensitet.
vad ä

Men är allt detta sant? Och gäller dessa egenskaper för alla par blå ljusfilterglasögon, eller finns det bättre och sämre glasögon?

För att ta reda på detta måste vi ta en närmare titt på de vanligaste modellerna och material." allowfullscreen>


2.Vad är datorglasögon gjorda av?

Låt oss undersöka tre olika märken av glasögon för blått ljus mer i detalj: Det populära spanska märket Meller, det ikoniska märket Ray-Ban och Omega Optix, Lentiamo's leverantör av linser med blåljusfilter.

Linserna i Meller datorglasögon är tillverkade av CR-39, en typ av plastpolymer (harts). Det är samma material som många solglasögonlinser är gjorda av. Materialet är naturligt reptåligt och blockerar en stor del av UV-spektrumet.

Meller-glasen delas vidare in i två kategorier: de "biobaserade" glasen. (t.ex. Bio Kubu Tigris), som tillverkas av biologiskt nedbrytbar plast. G850, och den vanliga metallramen (t.ex. Yster Gold), som är tillverkad av rostfritt stål.

Ray-Ban datorglasögon „Everglasses“ är också tillverkade av CR-39, och ramarna av TR90 (en typ av slitstarkt material). nylon).

Linserna i Lentiamo datorglasögon från Omega Optix är tillverkade av 1) CR-39 för bantningsindex 1,5, och 2) MR-8 för bantningsindex 1,6 och 1.67. De benämner sina linser UV420, och den extra blåljus/antireflekterande behandling "AR XBlue".

Lär dig om de olika typerna av glasögon linsmaterial!3. Vilka andra egenskaper har datorglasögon?

Både CR-39- och MR-8-material är en typ av hårt, lättviktigt, klart harts. som ger ett naturligt UV-skydd.

Men CR-39-linser (Meller, Ray-Ban) erbjuder mycket mer. De är:

 • Reptåliga
 • Resistent mot kemikalier, färger, osv.
 • Tjockare och något billigare att tillverka

Våra Lentiamo linser UV420 MR-8 (Omega Optix) erbjuder ännu fler fördelar. Dessa är:

 • Mjukare än motsvarande CR39-linser, men kan få ett extra lager av behandling för härdning, som vår butik tillhandahåller gratis.
 • Stötresistent och i allmänhet mer motståndskraftig mot att bryta sig sönder på grund av att den är mjukare. material
 • Tunnare än motsvarande CR39-linser, vilket är tydligare vid höga temperaturer. Slimmande faktorer(1.6 +)


Vad är datorglasögon tillverkade av?


4. Har datorglasögon tonade linser?

Ja, det finns en liten gultonad färgning i alla linser mot blått ljus. Denna beläggning är det som gör att linserna har antireflex och blått ljus blockerande egenskaper. På Lentiamo omfattas alla Omega Optix-tonade linser av termen "XBlue"-teknik.

Men ändrar toningen färguppfattningen? Nej, den borde inte göra det. Intensiteten hos blå och violetta föremål är dock något påverkade eftersom linserna filtrerar bort en del av detta spektrum. Kunderna bör förvänta sig att dessa färger har mindre livfullhet på grund av att färre fotoner når ögat. Detta "mjuka" utseende är dock anledningen till att många kunder uppger att datorglasögon hjälper dem på kvällstid.Meller datorglasögon


5. Hur mycket blått ljus blockerar datorglasögon?

Förutom solskyddet, en av de viktigaste frågorna är hur mycket blått ljus som faktiskt blockeras av datorglasögon. Vi har sammanfattat uppgifterna om glasögonen från Meller och Ray-Ban.Hur mycket blått ljus blockerar datorglasögon?


 • Mellers "Bio"-sortiment tillåter 68,85 % av det blå och violetta ljuset att passera - så de blockerar 31% av det blå (och violetta) ljuset. Deras datorglasögon med metallramar släpper igenom 63,42 % av det blå och violetta ljuset - så de blockerar 36,5 % av det blå (och violetta) ljuset.
 • Ray-Ban datorglasögon är utformade för att filtrera minst 20 % av det blå ljuset från 380 till 450 nm.

6. Skyddar terminalglasögon mot UV-ljus?

Ja, alla datorglasögon på Lentiamo blockerar helt och hållet UV - A och UV - B strålning och delvis UV-C. Detta beror på det material som de är tillverkade av och som är identiskt med hur solglasögon fungerar. Observera att de inte är polariserade.

7. Minskar datorglasögon den digitala ögonbelastningen?

Alla större tillverkare av terminalglasögon uppger att deras datorglasögon hjälper till att motverka ögonstress och trötta ögon. Forskningen stödjer dock inte detta.

Ögonläkare rekommenderar att varje person som tillbringar långa perioder av tid framför en skärm bör man först och främst se till att belysningen är korrekt och att frekventa pauser. Datorglasögon kan inte ersätta dessa åtgärder. Läs mer i vår guide om bekämpning av trötta ögon.

8. Vilka är då de bästa datorglasögonen?

Nu vet vi att datorglasögon från Ray-Ban, Meller och Omega Optix filtrerar bort en betydande mängd blått ljus och UV-strålning utan att utan att störa färguppfattningen. Dessutom är deras datorglasögon tillverkade av reptåliga linser som kan bäras hela dagen och kvällen..

Bra att veta: På Lentiamo kan du få alla våra glasögon modeller utrustade med ett blått ljus-filter samt ditt glasögonrecept. Våra optiker kan tillverka alla typer av receptbelagda glasögon med ett blått ljus-filter för dig i vår optik laboratorium.
Letar du fortfarande efter ett par lämpliga datorglasögon?
Visa alla datorglasögon 

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter