Kontakta oss info@lentiamo.se eller: 020 78 76 41

Logga in

Kan kontaktlinser och linsvätska frysa?

Vinter och minusgrader är inte ett hinder för att bära kontaktlinser. Med några få tips, kommer du att ha glädje av dem även på vintern.

Du vill säkert veta om kontaktlinser kan frysa i extremt kalla temperaturer?

Det kan de inte. Vanliga kontaktlinser av hydrogel (38% vattenhalt) kommer inte att frysa i dina ögon. Snö och frost kommer inte att skada dem och du behöver inte oroa dig att deras egenskaper kommer att förändras på grund av kylan. Temperaturen på hornhinnan och tårvätskan är omkring 35°C vilket innebär att linsen förblir tillräckligt varm även när det är –10°C utomhus.
Om du lägger linser som doppats i linsvätska in i frysen, kommer linsvätskan att frysa vid omkring –15°C. Hursomhelst skyddar den frusna linsvätskan linsen från skador och kontaktlinserna kommer alltså inte ha några tecken på kvalitetsförändringar efter upptining.
Utan linsvätska kan linserna frysa, men de kommer förmodligen att torka ut först. Vi rekommenderar dig definitivt att undvika sådana experiment och om du beslutar dig för att behålla en upptinad lins, bör du få den undersökt av en specialist med ett förstoringsinstrument.

Hur är det med linsvätskor?

En linsvätska fryser vid cirka –10°C. Om din linsvätska fryser medan du är på ledighet eller i bilen, var varsam. Frost kan förstöra innehållet och minska de desinficerande egenskaperna.

Hur förebygger man köldskador?

Vi rekommenderar att förvara linsvätskor i rumstemperatur som skrivet på bipacksedeln eller förpackningen. Extrem kyla kan förändra eller försämra linsvätskan och alltså minska dess effekter, vilket skulle kunna leda till otillräcklig rengöring av dina kontaktlinser.
Men, temperaturer runt –10°C kan bara skada linsvätskan efter ett flertal timmar. Så om du reser med linser och linsvätska, men inte utsätter dem för långa kalla resor varje dag, behöver du inte oroa dig.
Du bör också hålla förvaringen av linserna i minnet. Linser i linsvätska bör inte utsättas för extrema temperaturer. Tänk på det när du reser eller när du är i fjällen.

Att bära kontaktlinser kan vara något obehagligt i stark vind när du är utomhus i minusgrader en längre stund eller när du växlar ofta mellan temperaturer, som när du går från ett kallt utomhusväder in i överhettade butiker. I sådana fall, kan linserna kännas obekväma och dina ögon kan kännas torra. Fuktgivande ögondroppar kommer att hjälpa dig med detta, såsom  Refresh, Optive, Systane Ultra och andra som kommer att göra kontaktlinsbärandet mer behagligt.

På vintern, även när det inte är solsken, se till att bära solglasögon för att skydda dina ögon från stark vind. Då kommer du, om det blir solsken, att göra ögonen en dubbel tjänst eftersom UV-strålningen är lika intensiv på vintern som på sommaren, speciellt på bergstopparna.

Det finns flera sätt att njuta av vintern med dina kontaktlinser. Om du är osäker eller behöver råd, fråga din optiker eller fråga oss på Lentiamo.se.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

 • Dan

  Hej
  Jag har en fråga om linser Jobbar i en kalt arbetsmiljö Brukar vara 1timme eller 2 i en kalt frus rom som temperaturen är -30grader Tror ni att linserna klarar sig ?

  Svara
  • Klára
   Lentiamo.se

   Hej Dan,


   Tack för din fråga. Linserna skulle klara sig i kall miljö. Vi hade ett
   fall när linserna hade frusit på vägen till kunden men sedan tynade utan
   problem i rumstemperatur. Dina ögon har alltid kroppstemperatur så att
   linserna skulle inte frysa. Det bästa är att prova det.


   Här kan du läsa mer om vad gäller att bära linser på
   vintern: https://w­ww.lentiamo.se/…vin­tern.html


   Med vänliga hälsningar, Klara, Lentiamo.se kundservice


   Svara

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter