Solunate 50 ml linsvätska utan kostnad med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Logga in

Sfäriska vs. asfäriska linser: Vilka linser är bäst?

Endagslinser, veckolinser och månadslinser är en vanlig indelning av olika typer av kontaktlinser. Du kan också välja mellan färgade linser, multifokala eller progressiva linser och linser som är speciellt tillverkade för personer som har astigmatism. Nästan alla möjliga kombinationer av synfel är idag möjligt att få korrigering för, och nästan alla kan korrigeras med hjälp av kontaktlinser.

Men ovan nämnda indelningar är inte det enda som skiljer linser åt. De tekniska aspekterna av linsen är de som avgör huruvida linsen sitter bra på ögat och om den korrigerar synen väl. Linsens kurvatur spelar alltså en stor roll när det gäller att få de bästa resultaten för synen. Läs vidare och du får veta på vilket sätt sfären är avgörande för din syn och komforten för dina ögon.

Sfäriska och asfäriska kontaktlinser – moderna korrigeringar av moderna synfel

En kontaktlins kurvatur skiljer sig mellan sfäriska och asfäriska designer.

Medan asfäriska kontaktlinser ger mycket mer exakt korrigering av ljusets strålar, har sfäriska kontaktlinser inte denna extra fördel till samma grad.

Sfäriska vs. asfäriska linser

Sfäriska linser har fantastiska avbildningsegenskaper. Men när det gäller mer avancerade synfel är en asfärisk yta bättre. Detta är speciellt märkbart för linsens ytterkanter. Därifrån riktas ljuset till fokuseringspunkten för synkorrigeringen.

För användaren resulterar detta i en tydligare och klarare bild. Synfältet blir mindre begränsat då större delar av linsen kan användas för att korrigera synen.

Letar du efter rätt kontaktlinser för dig?

Ett brett urval av toppmoderna linser väntar på dig hos Lentiamo!

De bästa tillverkarna erbjuder endagslinser och månadslinser av silikonhydrogel, dygnet runt-linser och filter för UV- och blått ljus.

Handla kontaktlinser

Vilka är begränsningarna för sfäriska linser?

Den sfäriska modellen av kontaktlinser är den vanligaste. Under en lång tid fanns ingen annan typ av kontaktlinser. Men de är inte alltid det bästa alternativet och anledningen till detta är att den optiska kvaliteten ibland inte är adekvat. De kan orsaka avvikelser som ger en suddig syn.

Optiker kallar detta fenomen sfärisk avvikelse eftersom det endast sker i sfäriskt formade kontaktlinser: Ljusstrålarna som träffar linsens yta strålar inte alla samman vid samma punkt. Strålarna som inkommer i den sfäriska linsens ytterkanter bryts inte på samma sätt som de strålar som inkommer vid området med linsens axel. På så sätt är det inte möjligt för ögat att fokusera alla strålar på samma gång, vilket resulterar i en suddig bild.

Asfäriska kontaktlinser för en förbättrad syn och komfort?

För att eliminera denna nackdel har vi asfäriska linser som inte följer en sfärisk form.

I jämförelse med sfäriska linser, har asfäriska linser en kurvatur för att sitta optimalt på ögongloben. Men dess kanter är utplattade. Den tillplattade kurvaturen förändrar linsens optiska egenskaper. De senaste tillverkningsprocesserna gör det möjligt att producera denna speciella form.

Den i stort formbara ytan gör det möjligt att undvika eller reducera mängden avvikelser, vilka är oundvikliga för sfäriska linser.

Linserna kan bättre anpassas till kurvaturen hos ögat. De bryter ljusstrålar utefter användarens behov och undviker bildfel. Därmed uppnås ett optimalt synresultat.
 

Passar asfäriska kontaktlinser till alla linsanvändare?

Det bästa är att fråga en optiker om ditt synfel. Han eller hon kommer att avgöra om du behöver kontaktlinser och generellt sett rekommenderar inte optiker att bära asfäriska linser om din hyperopi har korrigerats med en ögonlaseroperation.

Situationen är annorlunda för personer med starr. Eftersom effekterna av sfäriska avvikelser är större rekommenderar optiker asfäriska kontaktlinser eller glasögon i detta fall. Typen av brytningsfel, liksom ögonsjukdomar, spelar dessutom en stor roll. Linser med en asfärisk yta är ett bättre val när det gäller kraftig närsynthet eller långsynthet. Personer med en stor pupill bör också använda denna typ av lins.

Kort fakta om asfäriska kontaktlinser

 • Asfäriska kontaktlinser liknar sfäriska kontaktlinser. Men de har inte en sfäriskt formad yta, utan dess kanter är tillplattade så att den uppfattade bilden återger färre avvikelser än med sfäriska linser. Synen blir skarpare på grund av bättre bildåtergivning i linsens periferi.
 • Asfäriska kontaktlinser förebygger så kallade sfäriska avvikelser, det vill säga perifera avvikelser vid pupillens förstorande vid vissa aktiviteter.
 • Den asfäriska linsdesignen kan underlätta synskärpan även i svaga ljusförhållanden, vid bilkörning i mörkret, vid arbete framför en dator och vid sportaktiviteter som kräver ett snabbt fokus.
 • Asfäriska kontaktlinser kan korrigera låg astigmatism, upp till –0.75, eller presbyopi.
 • MEN: Det finns personer som inte har någon fördel av en asfärisk linsyta. Deras ögon är beroende av de sfäriska avvikelserna för att få optimal syn.

Kolla in Lenjoy, den mest prisvärda, asfäriska linsen i vår webbutik. Den unika asfäriska designen hos linserna Lenjoy minskar avvikelserna och underlättar synskärpa även i svårare ljusförhållanden.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter