Logga in

Är du astigmatisk? Gör ett astigmatismtest på nätet och ta reda på det.

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2021-05-19. Skriven av Maria Chiara Tarsia

Visste du att cirka 70 % av alla glasögonbärare är astigmatiska? Kanske är du en av dem? Testa din syn nu med vårt hemtest för astigmatism!

Vad är astigmatism?

Astigmatism är en vanlig synfel som orsakar svårigheter att se på nära och långt håll, huvudvärk och suddig syn.. Orsaken till denna försämring ligger i icke-homogen kurvatur hos den astigmatiska hornhinnan.. Det kan omfatta personer i alla åldrar och ofta är de som drabbas även närsynta eller långsynta. I dessa fall kallas den myopisk astigmatism eller hypermetropisk astigmatism..

Ta en titt på vår infografik nedan för att se skillnaden mellan en typisk hornhinna och en hornhinna med astigmatism:

typisk och astigmatism hornhinnan

Normalt ska hornhinnan se sfärisk ut, med en form som liknar en fotboll. När astigmatism uppstår ser den mer hoptryckt ut, som en rugbyboll.

Vilka är symtomen på astigmatism?

Den deformation av hornhinnan som beskrivs ovan gör att ljuset bryts felaktigt. Runda föremål kan till exempel se ovala ut på grund av förvrängningen. Men inte bara det. Den ständiga felaktiga brytningen av ljuset utsätter våra ögon och vår hjärna för ansträngning..

Ibland - eftersom vår hjärna är en så underbar maskin - kanske vi inte ens registrerar denna belastning, men känner oss på något sätt tröttare än normalt. Åtminstone tills vi hittar det perfekta receptet. Med detta sagt är det inte konstigt att så många människor inte vet att de är astigmatiska förrän de testas för det.

Här är de vanligaste symtomen på astigmatism. Om du är astigmatisk kan du uppleva alla eller bara några av dem:

 • Förvrängda eller suddiga bilder
 • Trötthet i ögonen och/eller visuella besvär
 • Ofta himlar man med ögonen.
 • Suddig syn både på avstånd och på nära håll
 • Huvudvärk
 • Överdriven tårbildning
 • Försämrad syn på natten

Kan astigmatism bli värre?

Ja, särskilt om det inte korrigeras på lämpligt sätt. Andra orsaker kan vara medfödda eller på grund av trauma, torra ögons syndrom eller på grund av dåliga vanor, t.ex. överdrivet skelande eller felaktig användning av synhjälpmedel. Ibland kan det dock hända att det blir värre utan någon anledning alls. Det är därför ögonkontroller är grundläggande och måste upprepas regelbundet. Oftast förblir astigmatismen oförändrad eller förändras gradvis när vi åldras (till exempel när hornhinnan får en alltmer udda form på grund av en naturlig förlust av vår muskeltonus). När dessa förändringar inträffar är det troligt att vårt recept behöver justeras.

I allmänhet, enligt forskare, förblir astigmatism i de flesta fall relativt stabil fram till 50 års ålder och ökar successivt snabbare efter 60 års ålder.

Kan jag testa astigmatism?

Det räcker med en synundersökning hos en optiker. Efter undersökningen kan optikern/ögonläkaren med säkerhet säga om dina ögon verkligen lider av astigmatism.

Test av astigmatism hemma online

Är du nyfiken på om du har astigmatism? Medan du väntar på din synundersökning kan du prova det här enkla autotestet för astigmatism.

Test av astigmatism hemma online

 • Placera dig själv cirka 35-40 cm från bilden.
 • Titta på bilden med ett öga täckt.
 • Titta sedan på bilden igen med båda ögonen.
 • Om du har glasögon, upprepa testet både med och utan glasögon.

Resultat: Om strålarna verkar suddiga eller oklara i en eller flera riktningar kan det tyda på att du har astigmatism. Om du upptäcker skillnader i linjerna även när du bär dina glasögon bör du låta kontrollera dina glasögon och dina ögon igen, eftersom dina receptbelagda linser kan vara felaktiga eller föråldrade. I båda fallen bör du besöka din optiker eller ögonläkare.

Kom ihåg att autotester ska betraktas som ett enkelt hjälpmedel för att tillfredsställa personlig nyfikenhet och inte som en verklig diagnos.

Finns det astigmatismglasögon?

Ja, astigmatism kan enkelt korrigeras med glasögon som bär singelvision toriska linser. Toriska linser finns både för glasögon och kontaktlinser. De skiljer sig från dem för enkel myopi och hyperopi.

Hos Lentiamo kan du hitta olika typer av linsmaterial och specialbeläggningar som passar dina behov. Det enda du behöver är ett uppdaterat glasögonrecept. Välj helt enkelt din favoritbåge från vårt breda utbud av modeller från de bästa glasögonmärkena, fyll i dina parametrar (du hittar dem i ditt glasögonrecept) och vänta på leveransen!

Vilka är de bästa kontaktlinserna för astigmatism?

Toriska linser kan korrigera både myopi och hyperopi samtidigt som astigmatism. Dessa linser för astigmatism har tre olika parametrar som skapas med olika vinklade krökningar.

Styrkan korrigerar myopi eller hyperopi och de andra två, Cylinder och Axel, korrigerar astigmatism. Dessa linser har särskilda egenskaper som gör att de kan stanna på plats och undvika förskjutning eller rotation inuti ögat och därmed har bättre stabilitet, för att de felaktigt avvikande meridianerna ska falla korrekt på näthinnan.

Letar du efter rätt toriska kontaktlinser för dig?

Ett brett urval av linser för astigmatism väntar på dig hos Lentiamo!

De bästa tillverkarna erbjuder dig endagslinser och månadslinser av silikonhydrogel, dygnet runt-linser och UV-filter.

Köp toriska kontaktlinser för astigmatism

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter