Logga in

Bästa solglasögonen för vandring 2023

Eliška Malinová, Bc.

Medicinskt granskad av Eliška Malinová, Bc., Optometrist, den 2023-03-30. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Både erfarna vandrare och nybörjare behöver ett bra skydd för ögonen för långa dagar i naturen. Oavsett om du vandrar genom lummiga skogar eller på stigar vid havet är solglasögon ett viktigt tillbehör. Solglasögon kan förbättra din syn och hjälpa dig att se varje steg på leden ännu bättre.

Våra optiker på Lentiamo har sammanställt en lista över de åtta bästa solglasögonen för vandring för ditt nästa äventyr. Läs om för- och nackdelar med varje modell, upptäck funktioner som du måste ha och hitta svar på några vanliga frågor nedan!

Hur vi valde de bästa solglasögonen för vandring

 • Research – Vi har undersökt de bästa av de bästa för att se vilka fördelar och nackdelar de olika modellerna har, med allt från bågens design och linsegenskaper med mera. Vi tittade på populära märken och modeller för att avgöra vilka egenskaper som kan göra din vandring bättre.
 • Kundomdömen – Vi har undersökt våra mest sålda modeller för att se vilka märken och modeller som användarna använder.
 • Godkänd av optiker –Lentiamos optiker gav sina expertutlåtanden om de bästa glasen, materialen och designen för sport solglasögon.

Bästa solglasögonen för vandring

8. Arnette Fastball

Arnette Fastball-solglasögon ger en överlägsen klarhet och visuell förbättring vid vandring. Det blåa speglade glaset minimerar reflexer och ökar kontrasten. De är ett fantastiskt val för vandringar nära stora vattendrag.

Dessa bekväma och lätta solglasögon kommer garanterat att falla i god jord.

Fördelar

 • Smidig båge gjord av plast för ökad komfort
 • Slitstarkt solglasögonfodral och putsduk ingår
 • Mjuk omslutande båge för bekväm och skyddande passform

Nackdelar

 • Spegelglas är mer känsliga för repor

7. Esprit ET19673 538 57

Ett par enkla solglasögon för vandring i skogen kan göra underverk. Dessa solglasögon från Esprit erbjuder UV-skydd och visuell prestanda av hög kvalitet till ett bra pris.

De bruna glasen är otroligt mångsidiga för soliga eller mulna förhållanden. De förbättrar kontrasten och filtrerar reflektioner för en bättre syn. Om du vill skydda dina ögon och samtidigt se bra ut ska du prova dessa solglasögon från Esprit.

Fördelar

 • Högkvalitativa och lätta plastbågar
 • Snygg design för både fritid och vandring
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Inga justerbara egenskaper

6. Bollé Graphite

Med sin eleganta design och högpresterande funktioner håller Bollé Graphite-solglasögonen dina ögon skyddade och bekväma under hela din vandring.

De fotokromiska linserna anpassar sig till skiftande ljusförhållanden, vilket gör dem perfekta för användning hela dagen. Du kommer att uppskatta de praktiska sidoskydden som ger extra skydd mot sol och skräp. Dessa unika trekking-solglasögon kan följa dig från tidig morgon till sen kväll.

Fördelar

 • Thermogrip-ram för extra grepp vid kontakt med svett och vatten
 • Fotokromiska Phantom-linser för fenomenal optisk klarhet i alla ljusförhållanden
 • Stora glas för extra skydd mot solen

Nackdelar

 • Unik sportig design

Visste du? Phantom är Bollés första fotokroma teknologi. Dessa glasögon är konstruerad för att ge bästa möjliga optiska klarhet under skiftande väder- och ljusförhållanden.


5. Oakley Cables

Dessa anspråkslösa Oakley solglasögon har en imponerande kombination av linsegenskaper och bågteknik. Prizm-glaset förbättrar synen i olika miljöer och ger optimal färguppfattning. Den minimalistiska svarta bågen är dessutom tillverkade av ultralätt O Matter-material för extra komfort.

Oakley Cables är de bästa solglasögonen för utomhusbruk för din nästa vandringsutflykt.

Fördelar

 • HDO (High Definition Optics) glas eliminerar bildförstoring och distorsion
 • Enkel och modern design för vandring eller fritidskläder
 • Heltäckande, omslutande design för skydd och komfort

Fördelar

 • Högre kostnad

4. Oakley Latch Beta

För dig som söker stil och funktionalitet är Oakley Latch Beta ett attraktivt alternativ. De dubbelbryggade bågarna är tillverkade av Oakleys otroligt lätta O Matter-material.

Latch Beta ger hög bländningsreduktion och exakt ljusgenomsläpp tack vare linsbeläggningar av Iridium. Låt dessa solglasögon lysa upp din omgivning och framhäva din stil.

Fördelar

 • Trepunkts passformssystem för bättre komfort och halkfri passform
 • HDO-optik ger kristallklar sikt och är slagtålig
 • Prizm-teknik för förbättrad kontrast, färger och detaljer

Nackdelar

 • Priset

Visste du? Oakley har utvecklat den toppmoderna Prizm-tekniken specifikt för maximal synskärpa. Tekniken förbättrar färgkontrasten och klarheten i olika ljus- och väderförhållanden, vilket resulterar i förbättrad syn och djupuppfattning.


3. Arnette Slickster

Om du är i behov av ett par enkla solglasögon är Arnette Slickster något för dig. Det grå glaset återger färger på ett naturligt sätt och är perfekta för att dämpa intensivt solljus.

De högkvalitativa plastlinserna är reptåliga för att tåla enstaka fall eller stötar. Med sin moderna wayfarerdesign kan de här glasögonen följa med dig från vildmarken till stadskärnan och tillbaka igen.

Fördelar

 • Mångsidig stil för alla tillfällen
 • Prisvärda solglasögon för vandring
 • 100% UVA- och UVB-skydd

Nackdelar

 • Den smala storleken minskar skyddet runt ögonen

2. Evil Eye Vizor

Evil Eye Vizor är äkta outdoor-solglasögon för vandring i alla typer av utmanande terräng. Det bruna glaset ger bra färgkontrast i en mängd olika ljusförhållanden, t.ex. starkt dagsljus eller mulen himmel. 

En näsbrygga med dubbla lås garanterar en åtsittande och bekväm passform. Den unika strukturen på skalmarnas spetsar ger ytterligare säkerhet och förhindrar att de glider. Evil Eye specialiserar sig på kvalitetsutrustning för idrottare och deras solglasögon kommer säkert att fungera bra på dina vandringar i många år framöver.

Fördelar

 • Ramjustering i tre steg för anpassad passform
 • Mjukt omslutande design som ger bättre skydd mot sol, vind och skräp
 • Slitstarka polykarbonatlinser med kristallklar optik

Nackdelar

 • Atletisk design kanske inte är för alla

1. Oakley Flak 2.0 XL

Oakley Flak 2.0 XL är vårt bästa val av solglasögon för vandring! Den lätta termoplast konstruktionen är tålig och klarar många timmar i olika väderförhållanden. Oakleys näskuddar i Unobtainium-gummi förhindrar att glasögonen glider även när de är fuktiga. Tack vare de smarta bågarna med halv kant har du fri sikt mot fötterna och leden nedanför.

Även om prislappen är högre finns det ersättningslinser tillgängliga för Flak 2.0-modellen för säkerhets skull. Låt Oakley guida dig till okända territorier med stil.

Fördelar

 • Slitstarka och högkvalitativa Plutonite-linser för utmärkt skydd mot solen
 • Prizm-linser för bättre synskärpa för att se detaljerna i terrängen
 • HDO (High Definition Optics) linserna eliminerar bildförstoring och färgförvrängning

Nackdelar

 • Spegelglas kan avsevärt minska ljusgenomsläppet

Vad ska ett par bra solglasögon för vandring ha för egenskaper?

solglasögon med spegelglas på en klippa

Polariserade glasögon

Polariserade solglasögon kan öka kontrasten och förstärka färgerna på din vandring, så att natursköna vyer blir rikare och mer levande. Tänk på att både polariserade och speglade solglasögon minskar bländning och intensivt solljus för att skydda ögonen och ge klar sikt.

Kolla efter glasmaterialet som också erbjuder hög optisk kvalitet. Lättviktsmaterial som polykarbonat kombinerar hållbarhet med skarp bildkvalitet och är samtidigt billigare än andra alternativ som t.ex. glas.

Slutligen, en annan faktor att ta hänsyn till är färgen på glaset

 • Brunt glas – Bruna eller bärnstensfärgade glas förstärker kontrasten och förbättrar djupseendet, vilket är perfekt för vandring i varierad terräng. Bruna polariserande glas är populära bland vandrare eftersom de får detaljer att framträda tydligare.
 • Grått glas – Grå linser är mångsidiga och fungerar bra under en mängd olika förhållanden, t.ex. i skugga eller stark sol. De minskar bländning och ger sann färgupplevelse.
 • Grönt glas – Grönt glas förbättrar synen i skuggiga och soliga områden. Gröna glasögon är bra att ha vid ryggsäcksturer eller vandringar i skogsområden med spridda ljusinsläpp.
 • Rött glas – Röda, rosafärgade eller rosa linser ger en fantastisk färgkontrast till gröna skogar.

Lätt vikt

Lätta solglasögon är avgörande för komforten på vandringen. Särskilt under längre vandringar kan glasögon som väger mycket tynga ner näsan och öronen och orsaka obehag. Material som bågar och linser i polykarbonat är både extremt lätta och hållbara.

Kom ihåg att extra vikt kan påverka din totala vandringsupplevelse. Även om du väger mat, tält och andra viktiga saker noga, glöm inte att ta hänsyn till vikten på dina tillbehör också!

Tips: Lentiamos optiker Eliška påminner oss om att sportglasögon ska vara lätta och bekväma. Glöm inte att de också måste vara tillverkade av slitstarka material för att tåla dåliga väderförhållanden, starkt solljus, svett, skräp och mycket mer.

UV-skydd

Oavsett om du vandrar högt uppe i bergen eller genom skuggiga skogar, UV-skydd är mycket viktigt. Ofiltrerad exponering för ultraviolett strålning gör att våra ögon riskerar att skadas och drabbas av sjukdomar, t.ex. ökad risk för grå starr.

Det är inte bara viktigt med glas av hög kvalitet, även bågens form kan påverka hur mycket ljus som når ögonen. Välj bågar med omslutande glas eller stora glas för extra täckning på ovansidan och sidorna av ögonen.

Ett högt UV-skydd är också mycket viktigt under vintern. Snö reflekterar 80% av UV-strålarna från solen och kan orsaka ett tillstånd som kallas snöblindhet (fotokeratit). Detta är när bländning kan inflammera, eller till och med skada hornhinna, orsakar smärta, suddig syn och andra obehagliga symtom.

Passform

Ett par glasögon som har rätt storlek ska vara bekväma och sitta på plats. De bästa solglasögonen för vandring ska inte skava. Det distraherar inte bara från den vackra omgivningen, utan kan också snabbt orsaka irritation och obehag. Vandring innebär att du ofta tittar ner på dina fötter. Det är därför viktigt med bågar som inte glider ner över näsryggen. Överväg justerbara funktioner som flexibla näskuddar eller skalmar.

Du behöver inte välja mellan funktionalitet eller estetik när det gäller solglasögon för vandring. Hitta bågar som passar din ansiktsform och du kommer att vara bekväm och se bra ut också.

Hållbarhet

Solglasögon för vandring måste vara tåliga för att klara allt som naturen utsätter dem för. Ibland kan vi inte undvika alla grenar och då är det våra glas som får ta smällen, på gott och ont. Linser och bågar bör vara tillverkade av lätta och hållbara material som polykarbonat eller andra högkvalitativa plastmaterial.

Vanliga frågor

Ska man använda solglasögon när man vandrar?

Att bära solglasögon är perfekt när du vandrar. De skyddar dina ögon från skadliga UV-strålar, minskar bländning och förbättrar sikten så att du kan se exakt vad du behöver se. De bästa solglasögonen kan också förhindra ansträngda och trötta ögon, vilket kan vara särskilt viktigt på längre vandringar. Kom ihåg att UV-strålningen varierar beroende på vilken höjd du befinner dig på. När högre upp du befinner dig, desto mer ökar UV-exponeringen. Solglasögon fungerar som ett viktigt skyddsfilter mellan solens skadliga strålar och dina ögon.

Vilka solglasögon använder bergsklättrare?

Bergsklättrare bär vanligtvis glaciärglasögon eller solglasögon för bergsklättring, som är särskilt utformade för att ge ett bra skydd mot den hårda bländningen från sol, snö och is på hög höjd. I allmänhet har solglasögon för bergsklättring en wraparound- eller goggle-stil för maximal täckning. De är ofta polariserade för att minimera bländning och reflexer och har sidoskydd för att blockera perifert ljus.

Vilka är nackdelarna med polariserade solglasögon?

Även om polariserade solglasögon effektivt minskar bländning och ökar kontrasten, kan de påverka djupseendet eller förvränga bilder. Detta kan vara en nackdel på ojämna stigar med många stenar eller rötter. Det är viktigt att notera att inte alla kommer att märka en förändring när de använder polariserade glas. Många tycker att de är fördelaktiga på vandringsleden. Om du använder GPS eller satellittelefoner med digitala displayer kan polariserande solglasögon dessutom förvränga bilden på LCD-skärmarna.

Är Ray-Ban glasögon bra för vandring?

Många vandrare njuter av Ray-Ban solglasögon för den optiska klarheten och hållbarheten. Många modeller är lätta och har extra funktioner som polariserade linser. Ray-Ban har många snygga och pålitliga alternativ. Se till att alltid välja dem med gott om täckning för långa dagar i solen.


Läs mer

Intresserad av andra sporter? Kolla in fler guider för cykling och golf.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter