Logga in

Vilka linser är de jag egentligen behöver?

FAQs från er som precis börjar med kontaktlinser, samt från dem som bär dem i år och vill prova något nytt – vilka val har vi? Kan vi sätta in linserna varje morgon och varje kväll placera dem i rengöringslösningen? Vad händer om jag inte har någon möjlighet att göra det? Vore det inte bättre att hålla sig till glasögon, som vi enkelt bara placera på nattduksbordet?   Denna ordlista kommer att fokusera på termer i samband med kontaktlinser.  

Endags, tvåveckors, månads, kvartals. Hur skiljer de sig?

De skiljer sig i tidslängden av deras användning. Ett illustrativt exempel kommer – endagslinser ska användas endast en dag. Applicera på morgonen, kasta bort på kvällen. Inga linsvätskor, ingen vård. Speciellt framtagen för situationer när man tittar efter linser blir som man kan ha under resan, under semester och så vidare. Månadsvis och kvartalsvis linser kan sedan användas under hela perioden för ansökan – det vill säga en månadslins används i en månad.  

Sfärisk eller asfärisk? Vilka är mest lämpade?

Sfäriska linser kopierar exakt formen på ögat (därav namnet – sfären) och används för korrigering av två grundläggande ögondefekter – närsynthet och översynthet. Moderna asfäriska linser är tillplattad vid kanten och därmed får man en skarpare syn än med sfäriska linser, speciellt vid kanterna av synfältet.

Finns det några linser som man kan bära non stop, något jag kan sova med?

 
Ja, det kallas kontinuerliga linser och kan bäras utan att ta bort dem upp till 30 dagar och 29 nätter Tack vare materialet som används, de ger tillräcklig tillförsel av syre till hornhinnan i ögat. Rådgör alltid användning med din optiker.   Min ögonsjukdom är astigmatism. Vilka linser ska jag använda?   Astigmatism är ett relativt frekvent ögontillstånd där hornhinnan är krökt ojämnt. Du kommer definitivt att läsa mer av din ögonläkare eller optiker, kom bara ihåg att kontaktlinserna som kommer att lösa ditt problem, kallas för toriska. ** = Toriska linser för astigmatism. **  

Jag kan inte se bra på både korta och långa avstånd. Precis som bifokala glasögon, finns det bifokala linser?

 
Ja, det finns! Och precis som i fallet med glasögon, det finns också två olika fokus – en för närsynthet, den andra för långsynthet Med bara ett par linser kan du också läsa (närse) och köra bil (avstånd). Inte på samma gång dock. Ett modernt alternativ av bifokala linser är multifokala linser , ** där nära och avståndsdelar är inte exakt definierade .   **Är du intresserad av mer tekniska termer? Besök vår Ordlista i e-butiken. Och i fall att du inte hittar svaret där, vänligen kontakta oss i kommentarerna. Vi förklarar gärna oklarheter.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  • Pari P.

    Hej! jag har månads linser Purevision 2 för presbyopia +2,5 . Undrar om jag ska beställa en gångs linser ska jag använda samma styrka? +2,5?
    Tack
    Glad midsommar

    Svara

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter