Vilket är det bästa sättet att rengöra linserna?
Om du använder tvåveckorslinser, månadslinser eller dylikt känner du säkert till den förvirrande känslan när du ska köpa en linsvätska och inte har någon som helst aning om vilken som passar just dig. Olika märken, olika ingredienser, olika egenskaper… hur kan man veta vilken som är bäst?
Nu är mysteriet löst – i veckans blogginlägg har vi förklarat skillnaden mellan olika linsvätskor och varför man inte bör använda vatten vid rengöring av linserna. Förhoppningsvis kastar detta lite ljus på situationen!
Universala linsvätskor, eller så kallade allt-i-ett linsvätskor
Linsvätskor i denna kategori är de vanligaste på marknaden, och det inte att undra på. De är, som namnet säger, mångsidiga linsvätskor som både rengör och desinficerar kontaktlinserna på en och samma gång. Detta gör kontaktlinsskötseln så lätt som det kan bli, och dessutom billigt. Ett exempel på en sådan linsvätska är Solunate.
Universala linsvätskor använder en skölj-och-lagra-teknologi som gör att man inte behöver gnugga linserna för att få bort smutsen. Nya undersökningar har dock visat att om man sköljer linsen med lite linsvätska och sedan gnuggar den i ca 10 sekunder blir rengöringen ännu effektivare.
Linsvätskor baserade på väteperoxid
Linsvätskor baserade på väteperoxid rengör linserna väldigt effektivt, och det finns inga dokumenterade fall av infektioner som orsakats av dessa linsvätskor. De innehåller inga konserveringsmedel och passar människor som har känsliga ögon. De är dock aningen svårare att använda, då väteperoxid är giftigt för hornhinnan och alltid måste neutraliseras till en saltlösning innan man kan använda linserna. Det rekommenderas också att man börjar med att rengöra linserna med ett separat medel och/eller saltlösning för att rengöra ytan.
Man kan neutralisera väteperoxiden på två sätt, och det är olika vilket sätt som används beroende på varumärket. En del linsvätskor har sitt eget speciella linsetui som innehåller en liten metallplatta som börjar neutralisera väteperoxiden så fort linsen och linsvätskan är i linsetuiet. Linserna ska då sitta i etuiet i minst 6 timmar. Hos andra märken lägger man först linserna i etuiet med endast väteperoxidvätskan, och sedan, efter ett visst antal timmar, lägger man en neutraliserande tablett i linsetuiet, och så börjar neutraliseringen.
Vad som kan sägas om andra medel som ibland används vid linsrengöring
Saltlösningar
Man bör inte använda enbart en saltlösning för rengöring av kontaktlinserna. Saltlösningar används däremot i samband med andra vätskor för rengöring, t.ex. i samband med värme- eller UV-rengöring av linserna och, som nämnt ovan, ofta i samband med rengöring med hjälp av väteperoxid.
Vatten
Man ska absolut inte rengöra sina linser i vatten. Först och främst desinficerar inte vatten linserna, och dessutom kan det finnas bakterier i vanligt kranvatten som kan leda till ögoninflammationer. Acantamöbekeratit är en sjukdom som orsakas av acantamöban, som kan finnas i kranvatten. Det rekommenderas inte heller att man rengör linsetuierna med vanligt kranvatten, utan att istället använda sig av linsvätska.
Tre snabba fakta om linsvätskor
1. Det rekommenderas att man byter linsvätska nu och då för att
förhindra infektioner. Man bör dock följa en grundregel – en linsvätska
per linsförpackning.
2. Man bör byta ut linsvätskan i etuiet med jämna mellanrum (varje dag om
man använder linserna varje dag, var tredje dag om man bara använder linserna
ibland).
3. Olika linsvätskor anpassar sig till olika linser beroende på materialet.
Fråga din optiker vilken linsvätska som passar bäst för just dig och dina
linser.
Hur rengör du dina linser? Kommentera och dela dina tips och trick!