Logga in

Sport och kontaktlinser: Förbättra din prestation

Idrottsfans från det tidiga 2000 talet kommer säkert ihåg den nederländske fotbollspelaren Edgar Davids eller Nya Zeeland cricketspelaren Daniel Vettori som svassade omkring i glasögon. Båda hade helt rimliga medicinska skäl för att göra det och de flesta skulle hålla med om hur viktigt det är för en spelare att har klar syn under spelet.

Hursomhelst skulle alla som har behövt glasögon kunna erkänna att det inte är det mest bekväma tillbehöret när man håller på med fysiska aktiviteter.

Som tur är verkar det vara slut med spelare som bär glasögon tack vare kontaktlinser. Medan Davids behövde special skydd efter sin ögonoperation för glaucoma är det märkligt att Vettori aldrig bytte till bekvämare kontaktliner för att korrigera sin syn.

Det kan ha berott på flera anledningar från ‘allergi till vana’ eller även sponsoreringsplikter. Men tack vare medicinska och vetenskapliga framgångar verkar det som om kontaktlinser har blivit det befodrade valet bland idrottare, inte enbart för att korrigera synen, men även för att förbättra prestationen.

Bredare synfält

extended peripheral vision
Dagens kontaktlinser erbjuder många fördelar för idrottare med synnedsättning. Förutom det självklara användningen för att korrigera synfel som närsynthet, långsynthet eller astigmatism, faktum att de passar ögats böjning hjälper dem förse ögat med ett vidare synfält än vanliga glasögon.

För lagsport där spelare önskar sig ögon bakpå huvudet är ett vidare synfält som att hitta guld. I tillägg till detta är linser också mindre känsliga för väderförhållanden eftersom de dimmar inte upp eller stänkas ner, och såvida förser spelarna med oförhindrad syn under spelet.

Professionella idrottare som bär kontaktlinser och säkerhet

Linser erbjuder också en säkrare känsla än glasögon för spelare som spelar kontaktsporter. En dåligt tajmad nickare eller olämpligt placerad armbåge kan ha smärtsamma följder för någon som bär glasögon.

Risken för att skära sig på glasbitar och ramkanter elimineras när man använder linser.

Idag använder flera av de bästa idrottsstjärnorna linser för perfekt syn. Listan omfattar: Fotbollspelaren Cristiano Ronaldo Tennisspelaren Novak Djokovic NBA stjärnan Dwight Howard och golfaren Phil Mickelson m.m.

Linser för att förbättra idrottsprestation

De flesta är idag medvetna om de självklara fördelarna med att använda linser över glasögon, men det finns få som vet att linser kan också användas utan synfel sportsyfte. Elit idrottare med perfekt syn har börjat använda linser för att förbättra sin prestation.

Idrottare som spelar under strålkastare kanske tar till tonade linser för att motverka bländande och att förbättra kontrast. Vissa idrottare använder också linser som UV skydd. Kan du föreställa dig motorcrossare utan kontaktlinser?

contact lenses in sport

Medan en lins inte skyddar alla delar av ögat från UV strålar, kan de användas i samband med skyddsglasögon för att förbättra synen när solen speglar av snön.

Vintersportare kan också dra fördel av speciella linser som är gjorda för att motverka effekterna av torra ögon. Desto mindre de måste blinka ju längre kan de fokusera på att inte krascha in i portar!

Typer av linser

Idag har kontaktlinser så många fördelar över glasögon att frågan för idrottare är inte om man borde använda linser, men vilka ska man använda. De flesta idrottare föredrar mjuka linser eftersom de täcker behoven

  • synkorrigering och komfort, vilket också gör dem till den mest ekonomiska alternativet.

Men det finns andra möjligheter som Gas Permeabla (GP) linser vilka är mer rigida och håller sin form bättre i ögat, vilket gör att de kan bättre korrigera astigmatism och andra oregelbundheter av hornhinnan.

De tillåter också mera syre åt ögat och är mindre benägna att samla skräp och absorberar mindre tårar, vilket förhindrar torrögonsyndrom. Men trots sina fördelar är GP linser inte det bästa valet för många idrottare. Gas Permeable Lenses (RGP) Image source: thejimmynguyen.wordpress.com

Eftersom de är mer rigida behöver de en längre adaptionsperiod för användare och deras mindre diameter orsakar att de lättare kan komma löss från fältet, rigida linser kan anses vara ett onödvändigt besvär.

Det kanske inte är en självklarhet att kontaktlinser är det rätta valet för idrottare. Javisst kräver det mycket skötsel och kan ibland leda till att ögat irriteras men det är det ett billigt pris när det gäller ära.

Vi kanske siktar mot en framtid där linser inte enbart används för korrigering, men även förebryggade av synproblem. Om det kommer fler framgångar än det kanske vi kommer att nå gränserna till teknologisk dopning. 


Men det är något för de i labbet att bry sig om. För tillfället kan idrottare lugnt sätta i sina linser, stiga ut på planet och besegra världen!

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter